Loyaaa tekakk

Penat laa asyik rasa loya, lapar je tiap masa tapi tak tahu nak makn apa. sebelum makan loya dah makan pun loya. Tapi loya je tak muntah pun, tak sedap perut. 7w pregnant sape kat sini sama macam sya? #firstmom #firstbaby

30 Balas

Sabar sis.. hehe apa pun.. sama la kita🥹.. sy sekrg dh 13w pun loya n muntah lg.. tp tcium bau tertentu je.. tak mcm hritu.. awal2 tu.. jgn ckp la…tgok tv pun boleh muntah..😅.. ni Alhamdulliah dh boleh mkn.. walaupun muntah.. tp tak pe.. muntah je, makn balik, muntah ,makan balik.. topup apa yg kita makan..tips sy, mnum tea pait skit, biskut kering, n roti kosong.. ok la skit, pastu vitamin sy mkn sebelum tdo.. sebb klu mkn waktu pgi tu, confirm muntah tak benti..ada kwn nasihat, mkn vitamin waktu tdo.. kurg la muntah nya..

7mo ago

sya suka minum kopi pahit , tp tu la parent ckp kerap ii nnt ank kluaq gelap , betulka ?

Anak first saya takda alahanan langsung dari awal preg sampai bersalin . Ni masuk second terus alahan loya dan muntah tak larat semua . pastu saya sapu tipis minyak cengkih dekat hidung , Alhamdulillah dapat lah menahan loyaa . Cuba sis cari bau or something yang boleh menghilangkan loya . Sekarang pun still ada alahan sikit , makan banyak tapi yang muntah makanan yang takleh terima perut je keluar 😂 so dari situ saya elakkan dulu makanan yang terkeluar tu

Normal sis kalau asyik loya je, anak first loya sampai 6 bulan sis, bau suami ke bau perfume sgala bau tak boleh, asyik loya je, muntah takde. Kadg sampai stress pun ade. Alhamdulillah second pregy alahan tak teruk, sampai 2 bulan hilang 😂 sis kena byk bersabar, demi anak kita kena makan, walaupun quantity yg sikit. Atleast kerap makan. Kalau tak boleh cuba makan benda masam ke manis ke, try jela yeaa 😊 lama2 akan hilang gak alahan tu. InsyahAllah 😂

nanti jmpa doc gtau mual trok .. nanti doc bagi ubat .. dlm masa yg sama boleh ikhtiar minum air oren ke pakai kurangkan loya .. makan buah/roti kalau lapar .. jgn lambat makan .. jgn makan yg pedas/berminyak dulu .. try je mana2 makanan x pe muntah balik .. jnji tau mana makanan yg sis blh telan mana yg x .. sya smpai 19w kena mcmtu .. 2 bag air kena isi .. try jugak makan bubur kot dpt telan

klu tdk muntah cuma loya saja boleh coba minum air banyak sama makan buah rambutan sy dah coba klu sy ok jga sejak amalkan minum banyak dn mkn buah rambutan dn buah² yg lain lgi mcm tembikai ka buah limau Mandrin ka limau yg jenis oren tu ka 😊coba sja tdk lh tdk Semesti nya buat benda tu bru semua sma mcm sy bhnti alahan nya cuma boleh coba jga mna tau mcm sy 😍😘

biasalaaa sis..sy pn sama..saya dari 6w sampai skg nk masuk 10w asyik muntah je dr siang ke mlm...bdn makin susut yelaa xde selera makan..mkn ape je mesti muntah..tp ttp kuat nk hdp semua ni..sy selalu fikir sy ni insan terpilih Allah uji..ni pregnancy ke 3..alahan nya sama je..sy doakan ibu2 semua kuat nak hadap alahan2 semua..kita kena kuat demi baby ❤️

Mmg sis, awal kehamilan, saya loya muntah kdg smpai lembik, makan jgn ckp tak boleh sebrangan. Makan muntah makan muntah, smapi berat badan drop, kdg smoai nk makan try n error jugak laa. hehe. Kalau muntah mmg tak makan, skrg saya dah 13 week, msih mual muntah. hehe tapi mcm nk kurang, selera makan nmoak ap nk makan rasa okey la sikit dri sblumnyaa.

Saya second trimester alahan teruk..semua makanan tak bole terima,apa lagi air putih langsung muntah..msuk 5bln dah stop alahan so start ctue selera makan kemain lagi😅 pastue skrng msuk 8bln start balek rsa mual n muntah,klau muntah tue still bole tahan tp bile tak tahan abis semua yg dimakan keluar balek😔 adakah sampai bslin muntah² ney

Sy mula2 mual jgk sis, penat mmg penat smpai mnangis mse muntah sbb lega muntah. Lps tu bila muntah blk. Sy snyum je. Last2 dpt tahu tekak sy skrg sme mcm tekak wktu kcik. Memilih makanan. Sy recall blk makanan yg sy mkn wktu kcik. Alhamdulillah tk muntah. Mak sy pun gelak je bila dpt tahu sy jd mcm sy 4-5tahun mkn memilih.

7mo ago

sya pregnant ketagih nak isap jari 😭😭 malu tk malu hentam ja laa . yg tu jaa buat jdi keselesaan

jgn la mengeluh sis. ni baru sikit. lagipun kita yang sanggup nak mengandung. alahan ni nasib je kalau tak kena. kebanyakan mmg dpt. sabar lah ye, sekejap ni akan berlalu. cuba cari makanan yg boleh makan, sikit pun takpe. try & error. nanti buka buku ckp dgn doktor nak ubat mual/tahan muntah. Insha’Allah membantu.

1y ago

betul. tak jumpa lah rasanya yg mmg lancar sepanjang masa. mesti ada masalah tak awal, akhir. kita bawa nyawa & manusia dlm perut kita kot. benda yg tak terjangkau dek akal kalau fikirkan. & yes, ujian demi ujian akn hadir. yg penting kita kekal positif & enjoy the pregnancy. konfem nanti rindu☺️