mertua kaki arah

Penat la dh first pregnant. Tinggal serumah dgn mak mertua , ya Allah mak mertua tak brapa sihat faham la kita tlg dia bt keje2 rumah yg mne mampu. Tpi dia kuat mengarah pulak, penat sgt pregnant2 ni masuk 5 bulan ni mengah. Kalau bt keje x larat dh sgt, nk baring je rasa. Dh la makan asyik muntah. Mak mertua duk suruh mcm2 itu ini. Suami x mampu nak pindah rumah lagi bt Masa Ni. Rasa stress sgt kdg kdg. Mommy please give me some motivation word. Utk hadap semua Ni. ???

52 Balas

allahuakbar.. bnyakkan bersabar ye sis..smoga sis tabah hadapi ujian ni.. sy pun pernah stress dgn mil ni..sblom brsalin kata x nak dtg jaga cucu..tp bila masa kt dlm labourom boleh plak dia cal paksa suami balik ambik kt kg..luluhnya hati..langsung x fikir sy sorg² je kt sini..sy sabar lg smpai brcampur air mata sedih dgn menahan sakit nk push baby.. rasa nk baling je hanfon.20 hari dia tggal dgn sy tuhan je tau stress nya..langsung x membantu..mulut je bunyi,tp baby semua sy uruskan..bila tngok muka ank cakap² dgn ank hilang stress.. ni tggu hari nk brsalin ank ke2.. doakan sy..

Tu Normal.. Kalo sy jenis keras kepala.. Buat apa yg patot buat jew kerja Rumah.. X larat selamba jew masuk bilik Rehat.. Kalo mak mentua pngil suruh itu ini.. ya kan jew.. Tp x pyah buat kalo dh x larat sgat.. Sy tgh mengandung lg.. Kadang mak mentua ngadu kat suami kata kita malas.. Bila suami tegut kita.. Ckp jew "kalo nk sy dok dgn mak abg jgn nk arah itu ini.. Kalo x baik kita dok umah sendiri atau sy dok umah mak sy..abg dok umah mak abg"" kita buat kerja jugk.. Bukan gonyang kaki 24 jam..

5y ago

Buat ikot kemampuan kita jew kerja rumah.. Kalo x larat Rehat jew.. Bukan kita goyang kaki 24 jam pun.. Kita kan mengandung suami kena la faham. Kita rehat bukan bererti kita tak homat. Tp kita kena ingt Orang mengandung tak boleh over penat.. Kalo jadi apa apa pada kandugan masa tu nk salah kn org lain x guna dah.. Jangan melawan mak mentua.. Just Diam dan buat x thu jew.. Cakap jew penat kalo dia mengarah itu ini.. Benda simple jew..

Sye lagi lah...bkn mertua,ibu sendiri taw...bila dok umh ibu sendiri ingt kn boleh lh rehat2..buat kje umh yg mana mmpu je...ni x...semua sye kne buat,bila sye xbuat kng ibu sye tu nty msam muka...maklum lah suami sye jauh...sye sorng2 kt umh mak...penat sye dye xprnh pikir...pastu ibu sye boleh pulk puji2 kakak sye..sbb kakak sye tu semua dye buat masa mngndung...sye x...sbb sye xkuat nk buat mcm2...rehat pun xcukup lagi sebenarnya...mkn pun tgu suami bg duet bru mkn kt luar...

5y ago

Setiap org mengandung berbeza2 sis.. if you boleh slow talk dengan your mom cakap je kat dia apa yg you rase.. its your mom.. takkan dia x boleh faham and bertolak ansur dgn anak sendiri.. semoga sis kuat tempuh ujian nie..

Buat kerja setakat yg mampu . saya baru2 ni buat keje lasak kat rumah mil sampai bengkak urat celah peha , pegi check doktor suruh banyak rehat , elakkan angkat berat dan berdiri lama . kalau sis dah tak larat , cuba ckp baik2 dgn mil nak rehat kejap rasa nak pitam atau sebagainya dan klu sis dah ok sis sambung buat keje semula . saya mmg jenis lasak walau dah pregnant 9 bulan😆 tapi kena beringat bila terkesan kat kesihatan sis dan baby .

Bersabar .anggap ini semua 1 ujian yg Allah bg..pahala yg menuggu kita...jgn paksa dr..x larat sangat bgth lah mertua..msk bilik rest byk2..jgn byk fikir..fikir jer kita nk baby sihat..nati baby dlm perut pun stress..ank di lahirkan nati pun akn terkesan..byk kan solat hajat..mudah kan urusan kita setiap hari..klu dpt bincang dgn suami lg elok..klu masih ada keluarga sendr..better balik rmh mak kita sampai kita betul2 dh ok..

mak mertua sya. siap tnya kn lagi ada kerja ksong tak. lps tu org ckp ada.. dia suru kita yg krja.. pdhal dh 8 bulan dh ni😆.. dpt menantu yg memng dh lali dengan bebelan nya hari².. pedulikan aje😬..tpi tu lah kdng² ksian jugk. dh tua. klu tlmpau d layan pon susah. x dlayan kan pon susah.. sya tinggl dgn mertua...suami sya ank bongsu.. ikut kn aje lah kehendak mak nya. dh tuaa kan😊...

Sama la sis, mase first trimester tu, dia ckp saya malas. Asyik baring je, padahal saya alahan mase tu, muntah2 tu semua. Pastu dia cerita la mase dia peknen dlu, siap boleh alih almari, alih kerusi. Lau nk muntah makan limau. Saya xpuashati, beli limau tu makan depan dia, malam tu terus kua darah. Nasib baik baby ok. Sabo je la. Skrg buat hati kering je la xpun xlayan sgt dia.

Buat je. Buat mase skrg ni. Tapi kadang2 kena ckp jgk kalau penat ke sakit ke apa kalau tak nnt die tak tahu. Kalau sis nk buat apa kena hati2. Nnt cerita lain dkt anak die sis susah pulak. Kalau sedih.. masuk bilik masuk angkat wuduk n solat doa byk2. Insyallah sis akan rase tenang je walaupun kena hadap mil cam gitu. Pecaya la 😊

Situasi kte lbih kurg.. Tp mil xslalu sgt ngarah.. Tp sye bt la ape yg ptot. Die punye ngarah dtg time ank&menantu die lg sorg ad.. Nk mkn sume nk kne hidang cm raja, dtg2 tinggal duduk mkn je.. Kte yg sarat ni la nk kne bt mcm2.. Sye kdg mlas nk lyn, siap mkn sye tinggal je.. Pndai korg la kmas.. Tp cm xberkemas mne pon..

5y ago

to lh..aminnnn..mmg to yg sy hrapkn

Sabarlah sis. Jgn stress² sgt x elok. Cuba bincang ngan suami utk cr jln penyelesaian. Sy di sbbkn selalu sgt stress & mkn hati ank meninggal dlm prt 5 bln. Tak nk cerita sbb aib keluarga suami. Biarlah DIA yg maha mengetahui je tau. Semoga allah permudahkan urusan sis.. 😌