mommy sedih dgn MIL

Boleh x korg imagine, tgh masak your mil kt blkg duk ckp haa masak bagi pedas ye..bt kuah lebih ye..mak puasa ni hidang utk org puasa byk pahala nye...kita masak semua , dh la 18weeks cmni mengah sgt. Kdg rasa sebak sbb di suruh2 cmtu je mentang tumpang rumah mak mentua hmmm

16 Balas

Sy pn ada experience duduk dgn mil. Setahun lebih juga. Kita menumpang kene sedar diri. Kalau ada bnde yg kita tak puas hati mmg kene byk bersbr dan positifkn diri. Stress2 pn memudaratkn blk diri sndri. And one more kene pndai curi masa. Sy suka settlekn masak, kemas bilik, basuh sidai bj cpt2 then lps zuhur rehat jeee. Mil x kacau pn. Bgun lmbt pn mil x kisah sgt sbb sy bgun awl sediakan suami sebelum pi kerja. Lps sy dpt kerja, kurg mse siang di rumah.. Jd bila blk kerja tu just main peranan uruskn suami. Mil boleh nmpk effort dan tanggungjwb kita.

I feel u sis.. Kang da masak., ade je x kena.. Aihh.. Pastu time2 nk deting ngn suami laaa time tu dea ajak sane sini beli brg dapor la ape laa.. Pernah dea ckp " nnt kau da beranak., ibu x blh jaga anak kau " uih.. Tros turn off ngn MIL.. Niat lepas beranak nk pindah rumah lain..

5y ago

Dh brapa lma duk skli? Husb ank bgsu ke

Saya pon kalau balik rumah mil .. Mil yg masak sy tolong2 je .. Pernah saya masak tp tkde sape pon sentuh .. Husb sorg je yg mkn .. Pastu mil ckp "adik2 ni tk suka mkn bnda pelik2 ni " .. So lpas dari kes tu sy mmg tk masak .. Tp stiap kali mil masuk dapur nk masak sy akan ikut ..

5y ago

Saya pernah masak kat rumah MIL, masa mak takda 3 hari. Adik2 ipar makan sekali je, kalau MIL masak bertambah2 dorang makan. Mungkin masakan saya tak kena dengan tekak dorang kot. Jadi bila dah observes semua nya, saya masuk dapur cuma tolong apa patut je dan tengok mak masak. Kat rumah parents sendiri baru masak.

Saya dah 24weeks , ok je masak pape kat mil tp mmg ckp sesiap la kat mil "jgn bagi arahan suruh buat ini itu , nnt sya blur nak masak ape" , jadi mmg mil tak kacau klu saya masuk dapur😂. cuma saya tak duduk dgn mil , balik 2 mggu sekali sekejap je kena masak ramai2

5y ago

ssh sbnrnya tggl dgn mil.. suami kl xnk istri bgduh dgn mil kne cri rumh

Saya kalau balik rumah MIL takot nak masak sis, sebab tkot citarasa xsama. And risau kalau banyak komplen. So mampu tolong² jer, huu. Saya 12w pun dah mengah

5y ago

Saya pn sama sis ... Sy rela jdi kitchen helper je xbrani jdi chef kt umah mil ... Tekak org x sama ngn kita .. Hehehe ..plng senng tlong kpas bwg ptog syur tu jela

tak pernah masak mil yang masak,takut tak kene selera orang dalam rumah tu.masakkan lain rasa melayu masak dengan seberang nye lauk tak sama rasa

Alhamdulillah Klau balik rumah mentua atau mentua datang rumah mesti dia yg masakkan atau bekalkan lauk, kadang naik segan 😆

X boleh imagine. Kalau mak sendiri yg arah elok je buat. Kalau mil yg arah ade je yg x kena. Hurm

Sy klo umah mk mntua tlg kupas. N siang laok ja.. msak tkot xkena tekak..

Sis sabar, jgn stress2 sgt Better sis pindah je cari rmah lain,