Ajar buai anak

Sya berpantang rumah mak mertua... Mak mertua asyik paksa sya ajar ank tido buai katanya susah nk buat kerja nanti... Sya dan suami dh berbincang x nak ajar ank tido buai tapi mak mertua kta sya menantu yg x dgr kata... Dh penat bgitau bnda yg sama kt mertua#bantusharing

8 Balas

Kalau baby awak jenis tenang je waktu pantang tak perlu kot nak buai. Anak sy waktu pantang tak buai sbb sy klu blh mmg taknak biasakan. Habis pantang terpaksa bagi buai sbb nak mudahkan pengasuh. Tapi anak sy dua2 boleh, tido buai mmg sekejap je dah masuk mimpi, kalau tido katil lambat sikit sebab byk ragam. So kalau malas nak layan mmg terpaksa offer tido buai juga waktu malam 😅 Setakat ni kitorang g travel mana2 atau balik kampung mmg tak pernah lagi cari buai, senang dia tido sebab penat berjalan.

12mo ago

ad skali sya keluar dgn suami... balik rumah tengk mak mertua dh letak ank dlm buai... skrang nk g mna2 kena bwk buai..

Saya pun ikutkan hati memang tak nak ajar anak pakai buai, tapi saya bekerja. Saya kesian mak saya mengasuh anak saya nanti tak dapat buat kerja & solat. Anak saya susah nak tidur & kuat meragam. Kalau anak awak tak meragam & mudah tidur, tak perlu la pakai buai. Memang susah nak pergi mana-mana nanti.

1y ago

sama cm kes sy sis, mula2 xnk aja ank pkai buai tp ank sy cm ank sis jgk laa ssh nk tdo meragam je ngamuk je lps tdo kt buai Lena dia tdo dh tdo sy angkt ltk kt tilam, ad msa x guna jgk buai time dia meragam kt buai nk susu angkt bg susu tepuk2 tdo kt tilam dia kita kne pndai aja ank tdo buai n tdo kt tilam dia, bla ad buai sng nk bt kje sis ank tdo lama skit kn..

bg sye x salah klu mcuba.. sye pun dlu x nak ajar buai tp ble bby da besar sikit mkin berat & x larat nk dodoikn/tdokan atas tgn/bdn.. ble msuk buai, dpt jgak wat keje lain n stress/penat tu kurg.. mlm je tdo atas katil.. waktu siang klu sye larat, sye dodoikn tdo kt tilam, klu byk keje nk buat sye msukkn buai je..

dia boleh ajar dua2 tido buai n tdo kt bawah..JD bby dua2 dia boleh tdo..time nk buat kja ltak dlam buai..kalau x tdo kn kt bawah je..sy anak dua2 CM tu..nk plak sy niaga JD kena CM tu la..time sy x sbuk sy tdo kn kat bawah ni time sebuk bru buaikn dia

saya bagi buai jgk tapi siang sahaja sbb baby selalu meragam dan dah mula sakit pinggang mmg x larat dodoi lg. bila baby dah lena terus pindah dekat atas katil. so far ok je malam mmg x tido buai pun.

cakap je dengan mertua, lagi susah ajar buai. nanti nak pergi travel, pergi jalan, pergi rumah orang, takkan nak angkut buai pulak kan. anak awak, biar awak dengan suami tentukan cara nak jaga anak.

1y ago

sama lah sayaa

sy letak jg bby sy kat buai,dlm pantang lg,cuma letak je,x dibuaikan, alhamdulillah xd apa2

anak saya 3 bulan elok alhamdulilah x ajar tdr buai ..