Berpantang sorang²

Hi nak tanya! Siapa kat sini pantang sorang² kt rumah? Mak or mak mertua takde. CL pun takde. Boleh x share experience🥺#bantusharing #advicepls #firsttimemom #pleasehelp #firstbaby #firstmom #ingintahu

12 Balas

bersalin anak pertama sy berpantang dgn mertua. yg bestnya,ada mertua yg masak makanan berpantang,baby nangis ada yg ambil tolong tenangkan. tp urusan mandikan baby mertua sekali ja mandikan,sebab keesokan hari lepas discharge baby kena warded 4 hari sbb jaundice. bila dah discharge sy mandikan baby sendiri di rumah. berpantang anak ke 2 sy sorang² dgn suami dan anak. anak sulung masa tu pun dah 6 tahun,suami sy masa tu cuti seminggu je. suami buat kerja rumah,masak makanan simple je. kami sekeluarga makan makanan tu,lg pun anak sulung sy jenis yg tak memilih makanan. sy hanya urus baby sja,dan untungnya masa tu pkp 1,jd anak sulung sy tak ke sekolah. dibandingkan dgn berpantang sendiri dgn ada mertua,sy lebih refer pantang sendiri. badan relax ja. yg pnting cari ilmu tentang parenting. in shaa Allah,yg ke 3 ni sy akan pantang sendiri juga.

Sy berpantang sndri start dri ank kedua dn ketiga.. Inshaallah yg keempat nie pn sy brpantang sndri.. pada sy selesa lagi brpantang sndri.. Tpi suami kne bg kerjasama mnolong sama.. Mcm sy suami bzy kerja.. sminggu awl je dpt cuti tlg2.. after sminggu sy buat sndri .. slow2 sis.. kalau ade adk brdik yg dkt2 blh mintak tlg ape yg patut..smoga urusan sis dipermudahkan.. doakan sy kalini dpt brsalin normal lagi utk sy mudah brpantang sndri.. Aamiinn 🤲

samalah saya pun bakal berpantang sendiri dkt rumah tanpa mak/ mertua. tapi nasib baik mmg duduk dkt adik², boleh dorang tolong apa yg patut. first mom jugak, mak & mertua dah siap² plan utk cuti bergilir utk minggu pertama. minggu seterusnya insyaAllah boleh buat sendiri. apapun ikut tuan badan tau, kalau rasa susah, kena bagitahu husband utk jaga & take care sekali awak. pantang jaga leklok kena byk rest🤍

first - kena kuat mental n berdikari.. perlu support n planning dgn suami -stanby makanan pantang frozen/or yg kering2(mudahkan suami n diri sndrik kalau suami kerja) -hired laa tukang urut smgu.. slalu tukang urut pun bole mndi kn bby skali, inshaallah lepas smgu da kuat, bole urus bby sndrik -byk kan research pasal berpantang sendiri, sbb u firstmom kn.. apepun, semoga dipermudahkan urusan u.. 🥰

klau ank pertama lebih baik jgn pntng sndri. tkde pnglman. takut bdn jd apa2 klau tk pntng btul2.. adik bradik tkde ke blh tlg jaga pntng . ambil la set mknan berpantang. yg org tu tlg msk nti hntr ke rmh. klau tmpt sy harga 500 utk 44 hri dia hntr ke rmh . tkde la pnt nk msk lg. sbb sy pun nk pntng rmh mentua kjp je dlm seminggu or 2 minggu pstu nk blik rmh sndri. dok sorg2 la .. husb kerja

1y ago

kna sruh suami la mskkn. msk yg simple2. kna google mskkn org pntg simple. semoga di permudahkn urusan. yg penting jgn stress tkut ssu tk kluar atau jd bengkak susu

Sy pun berpantang sendri kt rumah insha Allah awal buln mac nie. Ank yg sulung dh 8thn Time plak cuti sekolah blh la dia tlong ckit2. Husband pn cuti kerja. Dia yg akn uruskn bby & masakan berpantang wlaupn dia mmg xpndai masak. CL sy pn mmber baik sendri sbb sy pn terapis urutan bersalin. Tau la ape nk buat mse berpantang nnti. Insha Allah dipermudahkn urusan sis berpantang ye.

saya pantang sndiri masa ank 1st . now anak 2nd pun pantang sndiri .. ok jee . best pantang sendiri. mental fizikal kena kuat . enjoy je . jgn stress2 . lg satu kompenen peralatan dapur yg mudah kena ada cthnya air fryer , pressure cooker . so nak memasak tu xde la lama kena tunggu dkt dapur . smbil2 boleh rilex2 dgn anak .

saya pn pantang sndri juga bersama suami hujung feb ni. suami cuti dlm seminggu ja. pastu smua buat sndri. sbelum dia g kja mnta mandikn bby siap2, msk siap2 yg simple2. yg lain xpa blk kja settel pelan2. rmh kita xpa. nt dh kuat skit bru buat. semoga dipermudahkan urusan kita semua. yg penting jgn terlalu stress.. jaga mood baik2.

1y ago

Sama la kita. Suami pun dapat cuti seminggu je. Nanti suami dah start kerja, suami akan tolong sama..contoh masak siap2 untuk sy. Yg sy ni pula risau boleh ke suami urus semua tu, ke nak kena amik confinement lady..sebab kami ni first time parents & first born baby plak tu.. tapi suami kata dia nak buat. So sy percayakan suami sy..gituu..🥰

Bakal berpantang sendiri juga.. husband akan amik 1 bulan cuti.. masak, kerja2 rumah, urus baby semua dia buat nanti. Xtau lah macam mana tu.. risau juga ank first😅 moga dipermudahkan urusan kte🤲🏻

1y ago

aaamiiin 🤲🏼❤️🥺

Sy end feb nti due, berpantang sndri je dgn hsbnd, ank first. No cl no mak, tawakkal in shaa Allah semua ok, mil sy dh pesan pantang moden je, jgn ikut pantang dlu2 yg pelik2 tu 😅😂

1y ago

tapi suami pulak yg risau sbb sy nk pantang sorg² dgn dia. dia pulak xde experience pegang baby. huhu inshaAllah smua okay kan 🤲🏼🥺❤️