Upah Pantang

Pada yang ada pengalaman pantang dengan mak / mak mertua, berapa upah korang bagi pada mak / mak mertua yang jaga selama 44hari tu? Atau ada yang jaga lagi lama sampai 2 bulan ke kan. Kalau upah CL mesti beribu kena bayar kan. Jadi kalau mak / mak mertua kita yang jaga ni biasa korang bagi upah berapa ya? Sebab saya due bulan depan. InshaAllah mak sendiri yang jaga. Jadi nak prepare sikit upah & hadiah utk mak nanti. Harap ada yang jawab. Tq semua ❤️

9 Balas

sy mula2 nk amik cl.sbb kesian kt mak takut dia penat sbb time tu bulan puasa kn.ckp dgn mak pastu mak kata xpyh amik cl sbb mak boleh jagakan.sy decide dgn suami share sorang rm500 utk hadiahkan kt mak sy.so total rm1000 la sebulan tu.bhn mentah pun mahal skrg sis.kena consider jgk bab tu.tu xtermasuk masa n tenaga mak lg kn.bil air n elektrik spnjg kita berpantang pn sy ambil kira jgk.sbnrnya dlm hati ni klu ad lebih sy nk bg lebih kt mak n ayah.moga dimurahkn rezeki sy n suami nnt.by the way.jgn tanya depa nk upah brp sbbnya mmg mak ayah kita xkn nk duit dr kita.huhu.klu ad rezeki lebih better bg la sis kt mak sis.sy doakan sis murah rezeki nnt

1y ago

haah due date saya bulan puasa. mmg plan amik CL utk uruskan saya tp tak amik yg stay in. mak yg dtg rumah saya sis. kira nanti mak tolong masak & ajar urus baby la awal2 tu. sbb suami pun cuti lama. hadiah mmg saya sediakan cincin nak bg mak. pastu mcm baju raya tudung apa tu mmg tiap2 tahun belikan. tp nak bg jugak mcm upah sikit la dlm bentuk duit. cuma taktau berapa yg relevant nak bg. brg2 dapur brg makan brg basah semua suami sediakan.

Sy upah kakak ipar utk jg pantang. Memasak, uruskan baby sbb kami suami isteri dh xde mak ayah. Kami upah dia sehari rm50. Tp mungkin amik utk 2,3 minggu saja. Skrg tgh menunggu hari bersalin

1y ago

kak ipar sis stay in ke sepanjang 2/3 minggu tu? kira dia tolong masak & jaga baby je la kan? mcm urut tungku apa semua tu sis buat sendiri?

Sy due pon bulan depan.. Harap bersalin awal juga.. Sy upah CL utk 3 minggu lepastu nanti suami uruskan sampai habis pantang.. Hihihihi Nak minta mertua jaga tapi taknak susahkan dia..

1y ago

semoga dipermudahkan sis. saya amik CL jugak utk awal2 ni tp bukan yg stay in. sbb suami pun cuti lama. pastu ni dua2 mak & mertua offer nak jaga. awal2 pregnant msg2 dah kata nak jaga pantang 😂 tp sbb saya sorg anak perempuan, pastu mak pun takde pengalaman jaga anak pantang lg. saya pantag dgn mak la dulu. next2 kalau ada rezeki baru pantang ngan mertua pulak.

Ikut kemampuan dan seikhlas hati. Saya haritu mak mertua hanya tlg jaga baby sahaja. Makan/minum, urut dll semua saya cari online. Kadang tu saya tanya je dia nak apa, senang 😅

1y ago

kalau tanya nak apa, confirm mak akan cakap taknak apa2. siap dia yg hulur kita duit tiap kali balik kampung 😅 kalau tak keberatan boleh tak share sis bagi berapa kat mak mertua tolong jaga baby je & berapa lama mak mertua tolong jaga?

saya upah bila cukur rambut anak kumpul lepas tu pi timbang di kedai emas Dan beli emas yg sama dgn berat rambut tu..Dan hadiahkan ke ibu.

1y ago

kira nilai rambut tu sis sedekah & nilai yg sama juga sis beli emas utk bg pada ibu?

Sy amik CL ...mak dh xlarat dh nk jaga cucu,.kalau nk ikut bayaran CL blhla bg seribu ke atas kt mak

1y ago

seminggu awal tu mungkin amik CL jugak tp bukan yg stay in sbb husb pun cuti. mak cuma dtg nak ajar urus baby awal2 tu sbb dia risau saya czer. so sis suggest bg kat mak mcm kita bayar CL la kan? okk sis tq cadangan

Tgok apa yg dia suka. Set tupperware ke. Set pinggan mangkuk ke. At least ada la jgk kenangan kan

1y ago

hadiah tu ingat nak bg cincin sebentuk. sbb mak jenis tak kumpul tupperware / pinggan mangkuk camtu. tp upah tu tak tau berapa yg relevant nak bagi. tambah2 lg due date saya bulan puasa.

Husband saya prepare 1k bagi dekat mak saya untuk upah & belanja beli barang dapur untuk sebulan

1y ago

barang dapur tu sekali dgn makanan pantang sis la kan? ikan sayur buah semua tu?

bg je rm400 ke rm500 ok gk

1y ago

rm500 utk +-sebulan la kan sis?