Newborn tido 9 jam straight

Normal ke kalau baby umur seminggu yg ada kuning, tido straight 9 jam. Lalok betul tido nya. Kejut2 tukar pampers pun lena lagi. Risau pulak ???

60 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Yer..baby kuning mmg kuat tido....saya bagi susu botol je time dia tido...sejam dua kali bagi..pahtu bagi mandi air rebusan kucai.. An bagi sikit air gula kundur letak dlm botol susu baby tu sikit buat suam2 bagi baby minum.. Alhamdulillah turun kuning baby.. Lagi 1 baby ada kuning.. Ibu x boleh makan yg ada lada hitam..halia.. Kunyit.. Nty baby dah xde kuning bru boleh mkn.

Baca lagi
2w ago

Sis kucai mc mn

VIP Member

jangan biar dia terus tido.. anak sy cukup seminggu kuning dah turun.. sy bagi dia susu badan setiap 2 jam sampai berak bertukar warna,. lepastu sy tak biarkan dia panas.. jangan bedung lama2 pada hari yg hangat.. jangan.. lg panas lagi tinggi kuning naik.. tapi jangan nak beraircond sangat.. tak elok. lepastu mertua saya mandikan anak dengan air sagu bemban,, air kena suam ya bila bg baby mandi.. buat macam tu InsyaAllah turun. ibu pun kena jaga pemakananan, jangan nak makan benda2 panas jsmu dan sebagainya selagi anak x habis kuning..

Baca lagi

cara sy, time sy bagi dia mandi sy urut sekeliling pusat dia ..jd dia akan berak² n kencing..so makin dia kuat berak kencing , kuning dia akan turun ..kmren cek kuning dia paras normal so doktor kata ..X perlu dah cek darah ..sy kc mandi air suam jer .. berhenti kan dia susu bdn dlm sehari ..bagi formula ..sbb kdng kuning baby naik sbb dari susu ibu ..

Baca lagi
2w ago

X kering ke Klu x bg susu ibu

alhamdulillah.. baby saya bebas jaundice.. masa lahir 5.++, day 10.. 4.++ and done discharge jaundice by doctor 🥰 tips, saya dari pregnant 30w sampai day 5 delivery amalkan anggur hitam dan air ribena.. semoga bermanfaat utk other mum

2w ago

Bawah 100 ok la

ank sya pn kuning mmg straight tido bdn pn lemah je...kesian btl...xpe sis bnykkn bg susu bdn setiap dua jam klau x bgun truskn kejut smpai trjaga atau pn klau kurg susu bdn bg susu fm bg cepat berak kencing...sya pn kurg susu bdn tp pam n cmpur dgn susu fm... alhamdulillah dh trun kuningnye...still continue checkup..,,😊

Baca lagi

Kena kejut bgi susu sis . Lapar dia . Ye baby kuning mmg tidurr jeee . Kena kejut bagi susu . Taknak bangun jugak main pipi tapak kaki die . Jangan bgi die tido 2 jam sekali bagi susu . Baby sy dulu pon macam tu .

VIP Member

Anak kakak ipar sy pun kuning , tapi tadi check dah kurang , ibu kene makan kurma , sebab nanti nyusukan anak dia senang membuang.. Sebab nurse cakap kuning akan hilang bila bby membuang air besar..

Tips dari nurse hosp, jgn bedungkan bby bila dia tidur sb dia rasa selesa. Bukak bedung, senang kejut. Sy ikut tips tu Alhamdulillah senang sket la nk kejut even bby mamai2 gak 😄

10mo ago

samaa tapi anak sayaa tk suka dibedungg and saya bagi je dia susu even dia tido pon dia tetap nyusu jgakk tpi dkt sbulan jgak bru turun kuningg dia pastu skg okey dah

baby sya xda kuning dh..y pting ibu² kna amalkn mkn msakn y sup smua..jgn msak cmpur kunyit..sbab ank y myusu dgn kyta mmg akn cpt naik kuning..sbb tu sy amlkn mkn sup smua tnpa ad kunyit..sy lbih gemar mkn sup sayur kcang pnjang dgn sup ayam sja..last cek kuning ary tu 6/5 kptsanny 2.2..

TapFluencer

Kena kejutkan bg susu sejam sekali pesan doktor.. baby sy baru discharge harini 7 hari kuning tinggi 300++ hari ke-5 sbb jarang bagi susu & kesian nk kejut tidur. bagi baby membuang lawas air kecil & besar bila susu cukup.. nnt kuning insyaAllah turun & sembuh