Newborn tido 9 jam straight

Normal ke kalau baby umur seminggu yg ada kuning, tido straight 9 jam. Lalok betul tido nya. Kejut2 tukar pampers pun lena lagi. Risau pulak ???

155 Balas

Yer..baby kuning mmg kuat tido....saya bagi susu botol je time dia tido...sejam dua kali bagi..pahtu bagi mandi air rebusan kucai.. An bagi sikit air gula kundur letak dlm botol susu baby tu sikit buat suam2 bagi baby minum.. Alhamdulillah turun kuning baby.. Lagi 1 baby ada kuning.. Ibu x boleh makan yg ada lada hitam..halia.. Kunyit.. Nty baby dah xde kuning bru boleh mkn.

3mo ago

nurul amirah, bukan mcmtu maksud campur.. susu ibu, 1jam kemudian susu formula..yg sy tahu la.. mana blh susu ibu d campur dgn bende lain

cara sy, time sy bagi dia mandi sy urut sekeliling pusat dia ..jd dia akan berak² n kencing..so makin dia kuat berak kencing , kuning dia akan turun ..kmren cek kuning dia paras normal so doktor kata ..X perlu dah cek darah ..sy kc mandi air suam jer .. berhenti kan dia susu bdn dlm sehari ..bagi formula ..sbb kdng kuning baby naik sbb dari susu ibu ..

alhamdulillah.. baby saya bebas jaundice.. masa lahir 5.++, day 10.. 4.++ and done discharge jaundice by doctor 🥰 tips, saya dari pregnant 30w sampai day 5 delivery amalkan anggur hitam dan air ribena.. semoga bermanfaat utk other mum

4mo ago

samaa lah kita ❤️ kuning start hari ke 4 ..hari ke 5 cucuk sekali je doc kata normal then tak yah pergi hosp lagi ..just pntau dri rumah je . hari 9 habiss kuning nyaa ❤️🥹

Kena kejut bgi susu sis . Lapar dia . Ye baby kuning mmg tidurr jeee . Kena kejut bagi susu . Taknak bangun jugak main pipi tapak kaki die . Jangan bgi die tido 2 jam sekali bagi susu . Baby sy dulu pon macam tu .

1y ago

ank kuning mmg kerap tido..normol pd yg ada kuning .sbb tu doc sruh kjut2 kan n bg kerap mnm susu .

Bila kuning, baby jadi penat sebab kurang oxygen.. usaha kejutkan baby paling lama setiap 3 jam untuk susukan. Saya basuh muka/mandikan terus baby bila usik2 tak nak bangun menyusu. Perut newborn kecik ja, lebih kurang besar guli.. jadi bila banyak menyusu akan banyak kencing dan berak, dan in syaa Allah kuning pon turun.. please jangan suap pelik- pelik dekat baby.. perut newborn ni tak matang lagi nak proses selain susu. susu ibu satu2nya yang mudah hadam untuk newborn. Kalau susu badan kurang, usaha makan makanan cukup nutrisi,minum air banyak2 dan boleh cuba berurut sebab kadang2 saluran susu tu tersumbat.. Usaha yang paling kurang risiko untuk baby adalah bagi susu badan banyak2.. Saya bagi susu badan banyak2 dan siang hari bagi tidur tempat cerah,tak ada suap lain2, setiap hari turun dalam 10 jugak kuning tu. Cuma kalau darah o, mungkin lebih mencabarlah..

Uish.. Xleh biar baby tdo je.. Kacau2 main2 pipi baby.. Paksa minum susu... Kena kerap susu baru cepat turun kuning..

2y ago

biasanya lps.lahir je susu x meriah, kita kena mkn minum dgn kerap dan ikut time.. bykkn minum susu kambing, horlicks dn air rebusan kurma+longan+gula batu dn halba. mkn sup2 sayur hijau spt sawi dn brokoli..mkn ayam kampung dn telur kampung.. insyalah hari ke 4 pantang dah meriah susu..

Tips dari nurse hosp, jgn bedungkan bby bila dia tidur sb dia rasa selesa. Bukak bedung, senang kejut. Sy ikut tips tu Alhamdulillah senang sket la nk kejut even bby mamai2 gak 😄

4mo ago

Saya pun setiap kali nak susukan baby saya yg masih kuning saya buka bedung supaya dia senang bangun menyusu. Tak susah sangat nak kejut dia bangun sendiri 🤭

Anak sy lahir awal 36w pra matang.skrg usia dia baru 37w3d. Sblm ni masuk nicu sbb kuning bby 288.Cuma nasihat dktr jgn bgi bby tido lama.sejam skali bagi susu.sekerap yg boleh.baru bby cepat berak kencing. Sy dan wife mmg x tido mlm dlm usaha nk turunkn kuning. Buat masa skrg masih lgi g kk.ada turun naik kuning.tpi berat bby makin naik.menyusu berak xda mslh.warna najis kuning.Bby pra matang kna bgi masa. Sy yakin ank sy kuning akan turun sbb kita dh usaha. Sy tawakkal dan redha.mental kena ready. Klu x ready nti kita cpt emosi itu yg sllu bgi nasihat dekat wife.kata2 ransangan.supaya wife x emosi nti ank pn dpt input yg x bagus. Ibu2 kena kuat..

Anak kakak ipar sy pun kuning , tapi tadi check dah kurang , ibu kene makan kurma , sebab nanti nyusukan anak dia senang membuang.. Sebab nurse cakap kuning akan hilang bila bby membuang air besar..

1y ago

Ibu kena makan pucuk betik utk cepatkan kuning baby turun. Mandikan dengan air sirap dan titiskan air anggur hitam dlm mulut baby

saya pun ada mengalami bby kuning jugak dri 13.7 dlam msa semnggu lebih turun ke 3.4 alhamdullilah.. bby kunibg ni mmg akan kuat tidur dari bby biasa.. jadi untuk kurangkan kuning kena bagi dia susu 2-3jam sekali.. jika tidur kejut dia untuk bngun.. kalau saya dan suami.. kami bukk bedung atau amik sedikit air lap di muka untuk kejut bby bangun.. mmg parent agak penat sedikit sebb kena bngunkn bby setiap 2jam tp untuk kesihatan bby parent kena kuat.. and another tips bby jugak boleh diberi susu kambing untuk cepat turun kuning.. kalau saya bagi susu karihome.. inshaa allah.. semoga anak2 parent semua diberikan kesihatan yg baik.. doakan untuk anak sy jugak🥰