baby crib

nak tye katil baby ni penting ke? sbb ramai ckp tak penting, nanti bby tdo dgn mak nya.. mak saudara sy pun baby crib dia tak pakai pun. Jd sy ingat tak jd nak beli, ke patut beli?#firstmom #firstbaby

29 Balas

Ada benda kita boleh dengar pendapat orang, ada yang kita kena ukur badan sendiri juga. Macam diri saya terus terang, saya sendiri tidur lasak takut terhempap anak. Saya pulak menyesal seumur hidup nanti. Lagipun saya sekarang separuh katil dah penuh dgn maternity pillow yg gedabak nie. So lepas beranak kena la tolak ansur dgn husband utk ruang. Saya beli je. Jangan rasa sesal dalam bab beli brg anak. Boleh preloved akan datang. Btw kalau mmg awak confident awak and husband tidur mcm patung, then takpayah la beli 😂

sya beli masa ank kedua dlu sbb dh mula tggl sendiri so baby crib utk senang ketak dia tido or main dlm tue masa sya nak buat kerja rumah. tp , ank lasak sgt pdhal perempuan.. dia bole panjat crib then jatuh tersembam ke lantai 🥲 nasib baik xda apa cuma benjol jelah. ank ke-3 ni sya x beli sbb ada kakak nya pya tp sya x guna pun baby crib tue . tido mlm pun dia d tilam sendiri , tanpa katil.. jd sya x risau jatuh ke apa sbb x tggi kan tilam ats lantai je. ikut laa dr mummy . 😄.

Saya ada pengalaman jaga anak buah usia 3 bulan skg dah umur 2 tahun. Saya rasa patut ada crib ni. Bila anak tidur satu katil, kita jadi tak cukup tidur. Baby gerak sikit kita dah terkejut bangun lepastu kepala jadi pening bgn2 terkejut.. Tapi make sure letak crib dgn kita. Boleh jadi sleep deprived so bila siang kita rasa nak marah2 je anak bila xnak tidur apa semua sbbnya kita tak cukup tidur. Skg saya pun mengandung and insyaAllah anak nanti nak ajar pakai crib jugak

Saya tak beli Tapi rezeki Akk bagi. Ya, mula Mmg tak Pakai Sbb rasa mcm susah nak susukan Anak mlm2. Bila Anak da start 4bulan, corak tido da ikut kami, terus saya tidokan Dia Dlm crib. Tapi mula2 Mmg Dia xbiasa nk didodoikan. Tapi saya biar je Dia. Lama2 pandai tido sndri. Skrg da 1y2m, Bila mana2 tmpt saya tglkan, Dia pandai tido sndri. Risau jgk Bila ltk atas Katil adult, risiko jatuh tu ada.

sy beli sbb mmg nak ajar anak tidur asing. n banyak juga baca pasal SIDS. bahaya kalau baby tido sekali dengan kita org dewasa. dan baca pasal tips perkahwinan pun mmg tak galakkan anak tidur sekatil dgn kita. mmg org ckp "ala beli tak nnt pakai pun rugi je" tp tu atas kita. kalau kita yg xnk ajar n guna baby crib tu, maka mmg tak terguna n bazir je la hehe.

dlu ada tp x pakai.. lepas anak kena sawan jd takut nk biar anak tidur sorang.. sbb masa dia kena sawan kebetulan masa tu dia baru tidur lepas menyusu dgn sy.. dan waktu nak angkat dia, ttiba dia kena sawan dpn mata sendiri.. tu sampai skrg tidur atas katil dgn sy dan husband.. husband pn xleh lupakan lg saat anak kena sawan tu..

saya beli.sbb anak ke3.abang2 dia lasak.takut mereka bermain terpijak baby.kalau ada katil.masa kita buat kerja boleh simpan dlm.skjp utk keselamatan bby .nanti tarik ke katil kita buat kerja dia kat dlm selamat bby baring je ataupn masa tdur nya.msa xbuat kerja dduk jenuh je.kita boleh nagkat baby dduk bersama.😊😊

bagi saya yang da pernah ade anak, 1st dlu xbeli mmg melekap anak tido ngn kite. bila da besar skit. ssh nak asingkan tmpt tdo. anak asing melekat jee dkt bdn even da 5 thun tgk tv pun badan nk melekat. saya serik. untuk bby no 2 ni mmg sy beli awal² baby crib. xsngop dah nak bagi anak tido sekatil & melekat jeee

Sy pregnant anak first skrg, sy dh plan dgn husband utk beli baby cot spy baby tido dlm tu. Dari kecik kena ajar tido asing & start umur 4 bulan dah kena ajar tido sendiri. Mcm2 kes terjadi bila anak tido dgn mak ayah & kesan jangka pjg utk kita. InsyaAllah sy cuba kental hati utk kebaikan 😁💪🏻

Perlu atau tak ni saya rasa depends pada diri sendiri. Ada yg rasa perlu ada yg rasa tak. Mcm saya walaupun anak first, bg sy perlu sbb sy bekerja di rumah. Apa2 senang letak dalam crib je tak risau sgt compare letak atas katil. Takut jatuh 😅 and senang nak train baby tido kat tmpt sendiri