First mom here

Nak tanya as first mom ni. Baby ni asyik nangis mcm nak susu mcm xckup susu. Asyik hisap jari la tangan la. Tp bila dah bagi susu badan xlama tu dia kluarkan balik susu tu dari mulut. Knpa ye? Pastu nangis2 lagi. Pampers mmg sentiasa check and tukar. Perut nak kata kembung pun xde juga elok lembut je… ade tak prnah mcm ni? Baby baru 5 hari ni.

12 Balas

kalau baby saya.. kalau dia seluak.. maksudnya dia dah overfeeding.. kadang anak saya pun nangis malam sedangkan pampers dah tukar, dah susukan kenyang.. so sy akan dukung jalan2 satu rumah.. pastu letak dalam bouncer.. kalau nangis lagi.. repeat sampai dia tidur.. dia nak ditenangkan dan bantu untuk tidur.. baby saya baru nak masuk 2 bulan.. kadang dia nangis bila nak tidur.. dia nak kita tidurkan.. #firstmom β™₯️

mmg susu keluar balik sebab baby dh overfeeding. awak, baby nangis sbb itu ja cara baby nk komunikasi dgn awak. lagipon baby baru kenal dunia 5hari dear. mindset awak kena ubah yg baby nangis nak susu sahaja. mungkin baby tak selesa. cuba follow fb baby language. boleh belajar cara nk handle baby mcm mana😊

6mo ago

& hisap jari hisap tangan hisap semua yg bersentuh dgn mulut dia tu tak beri maksud baby lapar nak susu pun

banyakkan membaca cara nk handle baby, nangis bukan tanda lapar je mcm2 sebab dia boleh nangis, baby baru 5 hari ragam dia awak tak kenal lagi means nangis nk susu, nangis nk tido, nangis x selesa, nangis nak mengada haa jadi awak kena bnyk sabar try n error untuk kenal nangis tu tangisan ape, jgn gelabah rilek aje

Baby hisap jari dan tangan adalah suatu tindakan yg bagus, dia pandai tenangkan diri. Bukan tak cukup susu. Perut bayi pun kecil lg, tak perlu banyak susu, itu sbb dia luehkan susu tu. Baby newborn nk ditenangkan mcm dlm rahim . Boleh belajar tenangkan bayi dan tidurkan bayi di FB BABY LANGUAGE.

Baby menangis tak semestinya nak susu. Hisap2 jari and tangan tu x semestinya nak susu tu cara baby nak soothing self. If jeluak tu maknanya baby dah overfed. So kalau dh buat semua try dodoi2 kan baby tenangkan baby sampai lh baby tidur. Masa susukan baby ada burp kan tak?

Kdg2 awak kena thu dia ngis bb apa .. dia tolak susu sbb apa .. dia ngis sbb apa .. cm anak saya dulu saya tk thu apa2 bila saya tngok knpa dia ngis .. check pmpes , sapu mnyak angin bg dia tk kmbong , nk susu .. saya kena perhatikan . Sbb anak saya kuat minum susu dulu ..

anak sy kdg ngis sbb nk berak , nk tido ,nk susu , tak selesa . kalau sy dah bg susu tp still ngis .sy thu laa dia nk tido . dodoikan terus tido . kalau dah puas tido . tetiba dia ngiss . mesti nk berak haha .

6mo ago

anak saya nak kentut pun nangis masa awal2 nb tuu

Baby akan sentiasa nmpk hisap jari mcm ndk mnyusu, pdhal dh bagi susu. Ini sbb bby ada moro refleks. Awak try bendung dia, dah mamai mcm tu awal letak sja. Anak auto tidur. Kena bgi susu tiap 2-3jam. Jgn overfeed.

takut baby jenis highneed or high demand or colic. kena belajar cara tenangkan baby. boleh belajar di ig @babylanguage

6mo ago

setuju dengan sis ni. kadang hisap jari tu cara baby tenangkan diri, tak semestinya cue dia lapar.

Baby sy pula sy bagi bf, dia tarik lepas tu tengok muka sy 🀣 mesti nak kena pujuk baru dia nak susu.