Minta pendapat ibu2 sekalian

Saya first mom baru melahirkan. Harini hari ke-6. Baby mmg jenis malam tak tido sejak lahir tu so mmg kami laki bini bnyak berjaga malam smpai pagi sbab baby bnyak merengek malam2. Kadang pening xde susu ke ape sbab picit kluar je susu putih mcm biasa. Kadang baby dah masuk mulut nipple tp dia kluarkan balik smbil merengek marah2. Nipple dlam mulut pun dia blh marah2 menangis meragam. Smpai risau ke dia xckup susu sbab tu merengek ke ape. Masuk nipple asyik tolak2 kluar. Kadang2 je la mcm tu. Bab pampers mmg ontime slalu kami akan tengo and pastikan bersih. Perut pun so far lembut2 lagi. Tp tu la asyik merengek je. Bila dah pagi elok pula baru nak tido. #firsttimemom

16 Balas

Normal baby 6 hari begitu sis, masa awal² pantang jangan cakap lah, tidur mmg kelaut entah kemana, tidur pun ye tak ye 😂 Tips nya kita kena tidur waktu baby tidur. Sleep training hanya boleh utk bayi 4 bulan keatas, cuma waktu skrg sis boleh belajar utk tenangkan bayi. Kalau sis rs penat utk dodoi , sis boleh guna buai, alat bantu tidur bayi. Kalau baby sis takde masalah latching, perut tak kembung should be okay sis maksudnya insyaAllah cukup lah susu tu. Maybe anak sis kategori High Need baby. Same as my baby sama masa pantang cemtulah.. gilir² jaga dengan mak saya. Jangan stress2 ye sis.. perjalanan masih jauh nnt sis akan jumpa 1001 ragam bayi memeningkan kepala 😂 Takpee, just enjoy our parenthood. Terus susukan bayi dgn jayanya 😉

10mo ago

Dan baby jenis high need ni sgt susah tidur yaa.. penat amat menjaga bersengkang mata, klau ade yg tolong alhamdulillah besar rahmat dah tu. Awk pun kena rehat tau sis

normal sis.. baby newborn memg mcm tu.. baby xde masalah latching kn? baby pndai hisap susu kn? kdg baby da overtired/marah dpt susu lmbt, jd baby marah2 ble disuakn susu.. kne tenangkn baby dlu bru bg susu.. kne blaja cue baby lapar... jgn bg baby tlalu lapar bru sua susu, nant baby akan mngamuk dlu bru nk susu.. baby newborn memg suka kn sentuhan, nak peluk2 baby rse slamat.. slalu klu baby nanges mlm2, kembong ke x, sye tetap akan letak mnyak telon kt perut & urut2 urutan cycling & i luv u.. lps tu dukung2 smpi la baby tdo.. tyme newborn baby sye nk tdo kt atas bdn..ble da btol2 nyenyak bru transfer ke katil.. awal2 nie kne byk2 sabar, baby nak paham dunia & kte nk kne paham baby.. its take time tp lme2 akan ok..

10mo ago

Masalah latching tu masa awal2 lahir je skrng dah okok dah. Sbab setiap kali menyusu nmpak juga la tepi bibir dia tu ade air susu means mmg dia dpt la sedut susu kan.. Setiap mlam 2-4am husband akan dodoikan dia smbil berdiri jalan2 keliling bilik ni smpai dia tido. Mmg dia akan diam bila kena dodoi. Tp bila letak katil dia meragam lagi nangis.

bb sy sebulan start dari lahir meragam..sume ok susu.. pampers.. suasana..tp tetap mnngis n gelisah sampai pg..tdo pn kejap2..siang pun camtu.jenis dia nak sy tidokan sambil berdiri n buaikan dgn tgn..mahu x letih hari2 mcm tu..kdg die xnk cara tu nk ubah cara lain pulak nk buai sambil duduk..kdg dia nk sambil peluk tido..pantang dah kelaut sbb bz layan bb.sampailah nk umo 2 bln n ada perubahan dah sikit.n sy terpaksa guna buaian.sebenarnya newborn bb ni dia nk cari keselesaan utk die tido sbb sblm ni dia kan dduk dlm Rahim tempat plg sempurna bg bb..suhu..rasa Selamat..blh dgar aliran darah n degupan jantung ibu.Bila kuar semua dah berubah n ambik masa.mommy n ayah mmg kena korban nk layan si comel wlau penat sgt.

10mo ago

Betul dia nak dodoikan smbil berdiri jalan2 mcm tu. Husband la rajin dodoikan mcm tu setiap malam.

Allah, bby baru 6hari sis..tu normal.. sy bby wktu lahir dr ko3-6pagi meragam tdo pun xlena tambah sy susu badan kurang..gilir² ngn suami jaga kadang sampai daur suami dukung nk bg dia tenang.. sy lak czer, kdg mati akal dia ngs tgk pampers ok, berak ape semua.. asal mlm je ko3 pagi mula meragam hari² siang dia tdo elok.. nie elok beralih bulan mcm sekarang umur 52hari xnangis dh lau terjaga n merengek sb nk susu xpun berak tu jela.. tmbh bby sy ctev dua² kaki simen dr umur 2ari setiap minggu p buka n pasang simen baru sampai arinie lagi mencabar dia nangis xselesa kite xleh buat ape pujuk je..org tua² ckp jaga baby paling mencabar time pantang kena bnyak sabar nanti dh hbs pantang memang dia berubah..

10mo ago

Tu la mmg bnyak bersabar je ni. Nasib ade mak dngan husband tolong. Baby dari 8-9pm mmg berjaga dah ni smpai pagi 6-7am baru nak start tido.

Anak no2 saya jenis high demand baby. Memang nangis tu rutin dia. Urat dekat antara mata tu pun ada (yang orang dok kata sawan tangis). Masa awal pantang bila anak takmau tdo takleh pujuk macam mana, kami laki bini start engine kereta& bawak baby round sambil bukak zikir. Amazingly memang baby terus tidur tak sampai 5minit naik kereta 🤣😂 Ni last option kitorang la bila taktau nak pujuk baby macam mana lagi dah. Sebab anak first dulu mudah betul dalam pantang. Memang berbeza dengan no2. Lepas baby setahun baru dia kurang menangis & pandai main sendiri. Kita follow the flow je in sha Allah semoga dorang membesar dengan baik.

Saya pun first mom. Anak kita sama sis masa dalam pantang memang malam tak tido boleh kira ada 2 3 malam je xsilap tido bangun nak susu. Hari lain berjaga kadang2 dari 11 mlm sampai 6 7 pagi. Penat memang penat tp Alhamdulillah masuk hari 46 tu habis pantang rumah mak saya balik rumah sendiri dia start tido malam dh n bangun menyusu je. Saya pun xtahu kenapa masa pantang dia susah sgt tido malam 🤣 Ada hari kena subuh dia baru nk tido tu dia menangis macam kena dera macam tgh sakit sgt tak tahu la nk ckp dia nak penatkan diri dia sampai letih tertido macam tu je huhuhu

Kalau baby masuk mulut nipple tp kluarkan balik smbil merengek marah2, boleh jugak check kot ada tongue tie.. Boleh google ciri2 baby nyusu ada tongue tie mcm mana.. Just utk precaution kan tkut dia susah latching ke apa.. Kalau takde tongue tie, alhamdulillah..anak sy dulu ada tongue tie tp alhamdulillah berat naik xde mslh bila checkup.. Dan dktor ckp x perlu release tongue tie.. Kena tgk condition.. 🙂

Normal bby baru lg mmg tktido mlm, klu susu tkde kene standby susu fm . Bby bru lahir tkpndai apa2 lg nk kenal puting pon blom pelahan2 ajar. kene bengkak susu pon normal nnti sis cari petua klu trkena sbb saya kene saya biar baik sndri tp mmg sakitlah mmg anak saya minum fm je spnjg sakit

Sama ada baby nak comfort shj mean mengempeng, so klo ada susu dia marah atau dia nak susu, bila lmbt bagi dia merajuk. Ank sy pun gituu klo lmbt bagi susu. Ank sis mcm ank sy yg 1st. Kena apply 5 elemen baru tido lena. Kalau tak ada yg x kena.

baby newborn memang macam tu sis..dia bukan nak susu pun,dia nak berkepit je dengan kite..masuk je lepas 5 6 pagi elok pulak dia tido..pastikan suasane bilik suram yer jangan bercerah yer..sis boleh google baby high demand awal kelahiran