Banyak kluar berbiji2 kecil di muka, badan , leher, peha anak

Salam smua nak tanya kot ade pengalaman. Anak saya ni 5 bulan dah tp kulit dia on off kluar berbiji2 mcm dlam gambar ni. Dah prnah pg klinik kata ruam. Tp on off kjap ade kjap tak. Masa 3 bulan tu pun mcm ni dah tukar product cream and sabun smua dah ok dah. Ni tiba2 jadi balik lagi. Baby full susu badan. Agak2 knpa ye? #newmom

Banyak kluar berbiji2 kecil di muka, badan , leher, peha anak
7 Balas

Macam ruam panas. Sekarang musim panas sis. Pakaikan baju tipis. Set suhu kipas atau aircond yang optimum. Peluh baby yang buatkan naik ruam panas tu. Pakaikan body lotion sebagai rutin.

2mo ago

anak saya jadi macamni juga. bila pegang kulit dia rasa menggerutu. saya pakaikan calamine lotion ( boleh beli dekat farmasi ). dia macam bedak sejuk . bila pakai rasa sejuk badan baby. biji tu makin berkurang.

cuba tgok pemakanan tkut baby pon ada alergic jugk. ank saya penah kne mcm ni masa 2bulan sbb saya mkan ikan kembung. Cuba sis check blik pemakanan sbbtu pon salah satu punca

2mo ago

Klau pemakanan mmg saya strict and jaga betul. Hari2 hampir sama je mkan dari dlam pantang lagi. Sbab ni makin merebak pula biji2 tu naik.

Sebab panas. Duduk rumah tak oayah pakaikan baju. Anak sy pun macam tu, tak pakaikan baju langsung.. Keluar je pakai. Lepastu celah2 dia tu kena selalu kering.

2mo ago

Sis, anak saya duduk rumah pun tak pakai baju walaupun bukak aircond. Malam pun sama. Asalkan suhu aircond tu optimum

sama lh sis bby sy umur 1 bln teruk btl bintik2 mcm ni off umur 2 bln skrg 3 bln balik lgi tpi doctor kata dia akan hilang semasa umur 3 tahun

Ni macam ruam panas ni. Kerapkan mandi baby selalu tukar towel and make sure rumah selalu vacuum no habuk

2mo ago

Tu la vacuum mmg hari2 sbab rumah ade bibik mmg sehari 2x dia vaccum sjak ade baby. Towel baby pun hari2 tukar baru. Peluh pun blh jadi juga kadang malam tido even aircon pun bahagian blakang kepala dia mmg peluh skit. 1 lagi rumah kitorang ade kucing peliharaan sekor. Risau juga klau dia sensitif dngan kucing ni

ade try tukar atau br cuba susu formula ke tu?

2mo ago

Ni full susu badan sis. Baby totally reject botol .. jgankan formula, susu badan dipam masuk botol pun dia xnak minum

mcm ruam panas je

2mo ago

Tu la nmpak mcm ruam panas tp dia jenis cepat merebak. Rumah pula mmg 24 jam aircon je tu lagi pelik klau nak kata ruam panas huhu