Puting besar and panjang

Nak tanya ade tak ibu sini ade problem sama mcm saya? Puting jenis besar and panjang. Mcm mna ibu2 breastfeed baby terutama yg newborn? Baby saya mcm tak reti nak hisap. Mulut pun xmuat masuk slalu kena try try try untuk masukkan puting tu. Taktau la dia mmg dpt hisap ke tak tu. Sbab kite urut picit mmg kluar je susu titik2 kekuningan colostrum . Tp taktau baby dpt tak masa dia hisap tu sbab mcm tak full mouth cover smpai keliling yg spatutnya. Huhu. Pastu asyik merengek xckup susu.

9 Balas

Maybe baby sis belum pandai latch, saya pun awal² ragu² baby ni dapat ke tak susu. Sis just make sure baby sis latch dgn betul, lps saya tgk video ni alhamdulillah saya boleh bantu baby nb saya latch waktu tu. https://youtu.be/GKEGIkp9EfM?si=F8-jnyNgi_aBd-1F Tips: Kalau sis ada beri formula, keep on df baby 2 jam sekali jugak, sbb kalau dibiar lama susu kita akan drop terus awal² ni.. kalau sis bercadang utk continue breastfeed, once susu dah lancar, boleh stop formula. Skrg jangan bagi formula terlalu banyak ckup 1-2 oz sbb kalau bagi banyak awal² nnt kita create demand baby tinggi. Kata lah nnt susu kita 2oz je untuk bulan pertama ni (saya pump selama sebulan dapat 2oz je setiap kali pump) tapi kita dah create demand baby kita 3-4oz. Sbb tu kita akan rasa baby kita tak cukup susu. Sebenarnya kalau susu kita 2oz × 12 kali bf sehari means setiap 2 jam sekali = 24oz sehari. Untuk Nb sgt sgt ckup ye 24oz ni. Just make sure baby latch dengan betul and dapat susu tu.. Saya bercakap atas pengalaman saya sendiri susu drop lepas bersalin haritu sbb byk sgt bg formula 🥲 Sorry bebel panjang² sbb saya taknak org lain menyesal macam saya dpt bf anak kejap je 😭

Masalah yg sama jugak. Mulut baby kecik. Dia tak pandai nak latch. Lagi sebelah kanan, bila x dpt tu, dia jd marah, tak sabar, nangis kuat2. Pujuk2 dulu baru try bg lg. Take time seminggu nak bg baby biasa kan. Sbb sama2 belajar. Baby belajar, kita pun belajar jugak. Bg peluang. Hari2 buat oral stimulate tu mmg membantu baby nak bukak mulut besar2. Yg penting jgn tggu sampai baby lapar sngt. Hint2 dia dah bunyi 1, 2 kali terus sua. Lain anak lain cabaran tp yg ni paling mencabar utk saya. Alhamdulillah baby dah improve byk dah dr sebelum ni. Baby nangis ni mmg itu cara dia berkomunikasi, bukan sebab susu semata, kdg pampers penuh pun baby nangis, nak berak pun nangis, sendawa tak lepas pun nangis. Bagus baby kerap nak menyusu bdn , sebab secara tak langsung baby bantu utk bykkan susu bdn.

Sy pun puting mcmtuu,, memang x full mouth yg mcm sis ckp tuu sbb besar sgt kelilingnya.. puting sy memang besar dan terkeluar mcm pnjang.. 😅 elok jee dia isap smpaii overfeed laa mase nb dluu.. tp puting jenis terkeluar nii senang anak nak isap walaupun xfull mcm sis ckp tuu.. bkn anak xreti isap tp mlut dia dah penuh.. kita punyaa luas dan besar itu yg nampak mcm mlut dia xpndaii isap sbb xnampak masuk full.. its ok sis.. klau anak sis xmeragam maknanyaa susu tuu kluar elok time dia isap.. kalau nk thu bby ok ke tak time isap tngok kita ade sakit or bunyi or melecet tak mase dia isap.. yg penting dia xmeragam time isap tuu maknanyaa susu keluar elok jee ..

kena ajar anaak buka mulut besar2. buat oral stimulation. cek betul2 ye ke anak merengek tak cukup susu.. ke dia gatal tapak kaki je 🤪 hehe gurau susu setiap 2jam.. sejam sekali pun normal je kena ingat tau masa dlm rahim baby tak pernah rasa lapar sbb setiap masa siang malam dpt makan , so if dia selalu merengek lapar pun normal lah nb kan

cuba awak check lekapan baby awak betul tak. if lekapan baby betul xde mslh pon kalau puting awak jenis panjang. baby still akan dapat susu kalau lekapan betul. awak baby merengek bukan sebab nak susu sahaja. baby merengek cara dia berkomunikasi dgn kita. perut dia xselesa ka. pampers penuh ka.

Sy sis. Mle2 mmg fedup btul susah nk susukan bby. Dy bukak mlut kcik ja pstuh nngis sbb x dpt2 nk hisap susu. Sy pgng nipple trus msukkn dlm mlut dy. tp sis jgn risau mle2 ja mcmtuh. Lme2 nnti ok dh. Now ank sy dh 2 thn. Msih mnyusu bdn.

cari lactation counselor sis. nanti bila check up baby bagitau nurse kalau ada masalah bf

tgk mulut dia ada tongue tie/lip tie or tak.

6mo ago

kalau blh jgn ajar lg botol...takut nnti dia confuse..tp kalau terpaksa bg...xpela...

baby xpandai latching tu