saiz kandungan tak sama dgn kiraan first day last period

Hi, nak tanya.. ada tak siapa2 kat sini ada pengalaman ukuran kandungan x sama dengan kiraan first day last period.. Mcm saya kalau ikut kiraan last period patutnya dah 10 weeks, tp buat ultrasound haritu size kantung 6 weeks 5 days... Dr suruh repeat scan semula next week.... tq in advance...

28 Balas

Arr..sy pnye xcited igt dh 7w5d.. Gi scan bru 6w tepat.. Pstu nmpk kantung jer plk.. Lg rsau mse tu..sbb ank² yg lain 5-7w nmpk dh jnin.. Yg nie..kosong lg..doc ckp sbb kecik lg... Next week gi scan blk.. Mntk² blh dh nmpk ar nnti... Somi xcited nk sgt nengok..😩

Macam saya dulu 8 weeks kalau ikut kiraan 1st last period. Tapi dekat scan baru 6 weeks. Kawan kawan cakap sebab masa tu kecik lagi so scan tu anggaran je. Kena tunggu besar sikit, scan lagi. Saya scan masa 15 weeks, baru betul saiz baby ngam dengan weeks.

Sama dgn saya.. ikut kiraan period EDD sya 18.08.19 tpi klau ikut scan size baby EDD saya 4.09.19..😅 setelah ditilik ditenung dan direnung last2 doktor suh ikut yg bln 9 pye..😆😆 Tp sya skrg stndby je brg mn tau terbersalin awal ke huhuhu

Saya 4 kali scan 4 kali semua EDD lain lain. Tak sama dengan period. Nanti dia akan set satu masa, untuk tentukan EDD sebenar by ukuran baby. Alhamdulillah, last week saya check, EDD sama dengan first baby scan (bukan ukuran kantung, ukuran baby)

Saya mcm sis juga. Kalau ikut period harini saya 12w tapi scan baby 11w. Tadi baru blk dari kkia scan lagi skali memang hrini 11w. Doktor ckp sbb period sebelum ni tak teratur tu tak yg jadi mcm tu. So doktor suruh follow week yg sy scan je

10mo ago

Saya punya period frst day 29/3, masa buat buku pink misi ramal due date 5.1. 🙃masatu, dr pun ramal 10 minggu dh. Bila scan jd 7 minggu 😭due date 29.1. Lagi lah jauh

Hi sis. Sy pun sme. Scan aritu klau ikutkan last kiraan first period 8 weeks 2 days. scan aritu 5 weeks 2 days. Alhamdulillah dah de heartbeat mase scan. Doctor cakap normal. Sometimes pensenyawaan blaku lmbt.

5y ago

Scan Kat perut je sis

Mmg la xsm..sbb mungkin ovulasi berlaku lmbt..jgn risau sis..kdg kiraan ikut last period xtepat..yg tepat bila dh scan ukuran bby..kalau scan 6w pn msih kecik sgt..nt dh 10w ke ats, dh jd janin bru tepat..

Ai sis. ...sye last period bln 12. ...pregnant bln 4. ...skrg dh 4 bln. ..bby besa sikit dlm sudah. ..1.69gram. ..klu dgn sya. .doktor tak ikut last period .sbb jauh. .3 bln jarak. ..jd ikut scan cun. ..

Sy ikut apss ms tu 7 minggu G buat buku nurse kire 6w6d Scan dokto tgk 5w6d So sy ambik kiraan yg scan 😁 minggu dpn hr isnin scan kali kedua ms tu dah 9w6d.mudah mudahan nampak baby dah

Saya pun sama. EDD kalau ikut period dan kalau ikut scan beza dalam 3 minggu. Tapi sbb period x teratur so ikut EDD masa scan. So far development baby tally dgn weeks.