Kiraan minggu dan scan berbeza

Hi ibu², kalau ikutkan kiraan 1st day last cycle period sy kandungan sudah 10minggu. Tp bila p scan klinik, klinik maklum kandungan dlm 8minggu. Kenapa ye. Ke berdasarkan ukuran saiz janin tu..

3 Balas

Berdasarkan size baby. Mcm saya ikut period 9w2d, ikut scan 8w… sbab period irregular. Lepastu lepas 2w repeat scan lagi ikut period 11w2d, ikut scan baby 10w3d. So doctor re-edd ikut size baby. Skrng dah 12 minggu dah ikut size baby. Dah tak ikut period dah.

berdasarkan saiz baby.. kadang kita ovulate lambat, normal kalau lari2 sikit xde masalah.. asalkan baby membesar dgn elok

sama la dengan sy.. yg penting baby sihat...