Scan Kantung Xsama Dgn 9week

Hi sy pregnant ikut kan Tarikh first of last period kandungan da 9week 3day. Tapi scan doc cakap nampak kantung sahaja dan besar kantung 5week 5day. Doc minta repeat scan dalam 2 - 3week lg.. Ada x kes mcm sy tapi scan balik da normal? Risau plak sy?.

15 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Sya pun sama. Ikut tarikh last period dah 10wk, tapi bila scan baby size 8wk. Lagi sekali scan dkt sonographer masa 14wk, baby baru 12wk. Terus tunjuk balik dkt kk utk tukar tarikh edd. Last2 baby keluar 41wk 1d. Skrg dah 18 bulan dah alhamdulillah sihat ceria 😉 Ohye, period saya irregular, cycle setiap 40 hari sebab tu tarikh last period tu tak berapa tepat utk saya.

Baca lagi

sama dgn saya..ikot tarikh last period dah 7w4d..ikot size baby bru 6w6d..beza 5 hari..dan memang ikotkan period biasa 5hari lewat..dr suruh dtg balik 3 minggu lg..tp alhamdulillah jantung cantik bunyi..baby pun nmpak dah wlaupun 6week..kite positive jee yeee..in sya Allah semua berjlan lancar..baby sihat2 jee kt dlm nii..

Baca lagi

Same mcm kes saya...baru keguguran bulan lepas...klu ikutkn dh 8w tapi dr scan baru 5w last2 masuk 9w bleeding mulanya kluar darah coco2 mcm nk hbis period tu esok nue kluar lagi smpai sminggu sketul2 kluar...esok cukup sbulan saya kguguran...

Sama dengan saya . Kalau ikutkan saya dah 13 mimggu 6 hari . Tapi bila scan baru 11 minggu lebih . Doktor kata baby okay , heartbeat pun okay . Takda masalah . Takpee sis tunggu nanti ye scan . Masa tuh tanya je kat doctor

Sama jgk, pg td scan suppose dah 10 week tp doc bgtau scan br 5 week and jantung baby lemah...5/3 nnti scan blk tgok perkembangan baby. Doc suruh mkan acid folic. Harap2 jantung baby kuat lps ni.

3y ago

haritu pegi scan, pembantu doktor tu ckp mkn tembikai/air tembikai bagus untuk jantung baby. wallahualam

Sy pun sma puan...Dr bg 2w utk repeat scan nt...sbb stakat ni Alhamdulillah sy xde bleeding apa2...sya hnya berdoa smoga ada keajaibn Allah...sbb ni 2nd prengnt sya...yg 1st pun gugur msa 10w...

3y ago

semoga Allah permudahkan segala urusan

sy prnah...ikut period late dh 9w 5d....tp scan 6w 2d, janin ad tp jntung dh xdk...trus refer hosp cek dri bwah, pun sma...tggu lg 2w repeat scan, kndungn xmmbesar...last2 ggur

Sama la..sy punya beza 2 minggu trkh due lmp dgn scan..rescan due pun dilewatkan 2 minggu..inshaAllah xde ape2..relax k..nti repeat scan..alhamdulillah skrg sy dh 23w

Sama lahh macam saya. Tapi takde apa2 masalah.. nnti doktor ikut due date yg dekat mesin scan. Apapun semoga xde apa2 masalah . Follow je ckp doktor.

yup sy pun sama..ikut last period kndungan dah 9 week..tp scan bru 7w3day..doc ckp mybe sbb hormon ksuburn..insyaallah xde ape ape..skrg sy dah 8w6d