hospital

Mommy2 semua blh bg pendapat x hospital kerajaan mna yg ok utk bersalin ank luar nikah..ad x pengalaman pregnant ank luar nikah betul ke org ckp time bby kluar nnt kes polis pun ad??

17 Balas

Kalau awak bawah umur , awak kena daftar buat buku pink kat klinik kena bawa ibu or sesiapa yg ahli keluarga awak . Lepastu checkup macam biasa . Nak bersalin kat hspital kerajaan mana mana pun boleh better yg berdekatan. Hak penjagaan atas diri sendiri . Kalau awak nak jaga , parents awak kena ada . Untuk sign dengan pihak jkm .. Itu saja ..

Tak la.ttg polis tu ada punca kot.masa dah beranak, awak akan d hantar ke JKM dkt hospital tu utk urusan anak awak. Dah selesai awak semua dah boleh balik la. Sebab mereka akan tanya, adalah awak nak jaga sendiri anak tu. Kalau tak, jkm akan ambil dan jaga. Jika awak nak jaga, takde masalah. Mereka takkan kacau anak awak pun.

1y ago

kan kena ada waris untuk discharge tu kan.. klau kita x nk bgi thu parents kita mcm mna pulak ye?

Mana mana pun boleh takda masalah pun janji masa bersalin tu ada buku pink, dan kad pengenalan... Takda sampai kes polis awak warganegara bukan org asing... Paling tak pun kena ceramah sikit dekat jabatan sosial hospital. Tapi takda apa pun dorang just nak tahu apa plan selepas bersalin dan baby siapa jaga.. Gitu la

Mana mana hos ok, cuma kalau bawah umur kena ada jaminan ibu atau bapa la, kalau lebih umur tu sy tak pasti sbb sy tk tau sangat. Sy single mommy bawah unur jugak tapi tk lama lagi kawin la doakan sy semoga dipermudahkan 🥰 jangan kecam sbb sy non muslim

Klau ayah kpd bby tuh, tak tnggl kn sis ng bby.. Sis xprlu rsau apa2.. Cma time buat srat klhran utk bby.. Kmngkinan bby akn ber bin/bnti kn Abdullah (klau islm).. Tp sbaikn ny sis p kwen dlu lh buat srat kwen utk sah kn hbngan sis dgn psgn

Mna2 hosp krjaan pn ble sis.. Tk de lah smpai kes polis..proses dia sma jer mcm org2 dh kwen.. Kcuali klau sis bwa umr myb dorg akn suggests utk rujuk kebajikan.. Xde lh smpai kes polis... Tnya ble? Bpa bby mna?

Kalau umur bawah 17 kemungkinan jd kes polis. Sebab bawah umur kan. Kalau atas 17, just kena bincang dgn kebajikan. Tanya psal baby saje. Ibu nya tak perlu. Kebajikan tu just ambik details family dan kita. Mcm kaunseling.

4y ago

Hospital uia kuantan. Aah ada waris. Haritu mak ayah ada jd waris tp tu pun pihak kebajikan tetap masuk campur kena stay 3hari. Tanya latar blkg keluarga. Kalau takde waris tak sure mcm mana sbb yg doktor cite semua yg ada waris terdekat. Kalau tknk mak ayah, kakak ke abg boleh jugak. Saudara terdekat je.

kawan saya beranak kt hospital kerjaan,alhamdulillah okey je semua anak dia bg kat orng sbb dia tk mmpu lepastu laki tu tknk tanggungjawabb sama ... kami sama umur 20 tahun lepas

4y ago

Hospital kangar perlis ,family yg ambik ank dia tu yg jaga dia dr dia mengandung sampai la dia bersalin kakak yg ambik anak dia tu baikk jaga semua😊😊,

Sory to say Kes polis selalunya warga asing yg tkde documen sis,kalau warganegara tkde kes polis..janji ada recod buku pink tu masa mengandung.

Ta dak laa.. Kalo bawah umoq kebajikan kacau sikit laa. Tp kalo dh lepas umoq nih tataw la pulak. Qasa dak kot. Ta berani jugak la nk kata bab tu.