minum air gula

Mommy2 sekalian.. Nak tye.. bmi sye xnormal, terlebih dari bmi yg normal.. Kemudian kene minum air gula.. Kemungkinan boleh dapat kencing manis x lepas minum air gula?? Nervous pulak..

13 Balas

Satu tips yg pakar pemakanan bgtau akak, lepas minum air gula tu, banyakkan bergerak , buat senaman ringan so that gula tu tidak tersimpan di dlm bdn, tetapi digunakan sebagai tenaga ... kan lepas minum air gula, ada 2 jam kena tunggu utk ujian darah diambil, so dlm 2 jam ni la kena byk bergerak ... akak pun baru tau time dah confirmed ada gdm utk 3rd pregnancy ...

5y ago

Betul tu.. Sy mgu lalu mnm gula, lpas tu sy berjalan keliling pantai 6 round, at least keluar peluh 😃👌

Dah berapa minggu usia kandungan? If BMI tak normal, memang biasa doc suruh minum air gula tapi jangan risau sangat mummy. Hopefully no GDM, over worry tak baik untuk baby. Lepas ni boleh jaga makan, jangan terlalu makan yang manis-manis.

Bmi sy pun tggi.Alhamdulillah 1st minum xde sangkut.ni nk minum 2nd time pulak..xsmstinya tggi bmi kite ade kencing manis.alhamdulillah sy jenis xmkn n minum manis..control manis in sha Allah.minum air putih lebih

Minum air gula ni bukan bmi normal ke tak, tapi depends dgn how good our body nak discharge gula tu cepat atau lambat ... apapun, jaga kesihatan, jaga pemakanan .. akak tiga pregnancy, dua kali dpt gdm ...

Boleh jadi akan dpt sbb masa anak no 4 bmi sy x ok lps tu depa suruh minum air gula nah mendapat kencing manis.. Now mengandung ank no 5 rasanya mmg akn ada kecing manis sbb sy selalu hypo

sye pernh mnum air gula bkn sb ade gdm..Tpi xthu mkn sdp sgt msa blik kg..Tu cpt naik..Haha mnum air gula norml.N bby pon ok beratnya...Jgn isau kcuali ade mkn yg mnis2..

Sbb tu diorg bg minum air gula, utk detect GDM.. risau effect gula n baby jd besar.. if bacaan okay.. so xde la GDM..

Mmg skrg umr 23/24 tk silp , smua kena minum . Untk result ok , buat sup lobak putih

BMi yg okey berapa? Sorry tak bape nk tau.. Bila BMi xnormal mmg kene minum air gula ke?

5y ago

Kne stiap mngu tu naik hnya 0.5Kg je..Klu lbh tu akn jdi kes berat naik bnyk n refer doc pl..

Semua ibu mengandung kena minum. Utk cek sama ada kencing manis or x.