Pengalaman minum air gula

Ape perasaan dan pengalaman mommy2 bile minum air gula ?? Kalo sangkut kencing manis, ape nasihat dn cara mommy utk atasi ?? Sebab sye kene minum air gula nanti 😌 #firstmom #bantusharing #ingintahu

5 Balas

Kalau sangkut, kena jaga makan. Utk 4 kali mengandung i tak pernah sangkut lgi so far. Tapi i share pengalaman kakak i la. Sangkut GDM, diet jaga makan dan minum. Makan suku2 separuh. Kurangkan karbo. Sehari 3kali makan, tapi jangan 3kali makan nasi. Kalau pagi makan nasi, Lunch/ dinner jangan ambik nasi. Ambil bihun ke/ roti wholemeal ke. Kurangkan carbo complex. Minum jgn selalu manis. Sekali seminggu je. Banyak minum air kosong masa mengandung 2-3liter. Kalau nk minum manis, buat la jus buah tanpa gula. Minum sejuk2 mmg sedap. GDM masa mengandung bahaya tau, baby boleh lahir premature/ meninggal dlm perut. So, sis jaga makan and makan pemakanan sihat utk growth baby. 40weeks kejap je dear, pejam celik dah bersalin dah. Apa pun, take care and semoga dipermudahkan urusan awak utk minum air gula. Semoga semuanya baik2 saja

11mo ago

Morning sickness mmg ada dear, cuma makan on time, snacking kekacang, makan buah minum susu je. Pastu i cuba banyak berehat 😃😁

masa prgnant minum air gula kk saya tk sedap hahahah , lepas beranak hritu saya tanya kk bole tk beli air gula botol dkt farmasi luar , nasib baik nurse kk bg bwk , sedap ye berperisa siap bwk sejuk2 minum pagitu hahahhaha . saya sngkut masa prgnant je , jaga mkn jela n pantau sugar intake , beli mesin ccuk jari tu rajin2 pantau gula dlm darah . lepas beranak ni alhamdulillah minum air gula dah tk sngkut kncing manis dah . lega rasa hati ..

Saya untuk pertama kli jadi ibu .. paling sakit minum air gula .. minum ok smpai nk tunggu tu haishh dugaan .. saya preg alahan ngn bau … dpt lak org pakai bau pekat muntah saya .. kli keduaa minum bru ok saya bawak minyak angin bohh idung hahaha .. bab nasihat sngkut kncing manis kurang kn manis lebih kn buah je .. sbb bdn kita un perlu kn gulaa tp jngn la berlebihan sngt bhya

macam saya kena 14w and then kali kedua 29w now dah 36w. Alhamdulilah tak sangkut walaupun time pregnant kurang minum air masak, if awak sangkut try jaga pemakanan jela. Elakkan makan manis sebelum minum air gula tu

kalau sangkut air gula,jaga makan je..