hilang selera makan

hi mommy semua.. sy pregnant 8minggu.. tapi saya hilang selera makan.. sy lapar sgt tp x lalu nk mkn pape.. kalau mkn pon dua kali suap je pastu stop. klo x mkn plak sy pning2 rasa nk pitam. nk mkn plk x lalu mkn.. x tau nk buat mcmne.. blh share kn ape2 tips x utk ade selera mkn.. tq sume.

16 Balas

kena cari makanan yg sis lalu nak makan. makan tu hari² pun takpe. sy mcm sis, 1st trimester tak boleh mkn lgsg, mulut pahit n loya. sy try jugak cari benda apa yg tekak boleh terima, at last jumpa laksa n tomyam. so sy mkn benda tu jer sepanjang beberapa minggu. doctor pun cakap okay sbb 1st trimester kita belum salurkan zat ke baby lagi melalui placenta. so kita kena mkn utk berikan tenaga pd badan kita je. minum air masak, campur dgn limau kasturi utk hilangkan loya. dan amalkan mkn epal hijau. Masuk 2nd Trimester Alhamdulillah selera dah okay balik. cuma sy masih lg muntah² kalau silap mkn. The struggle is real, tp jgn give up okay. fikir positive, ramai je yg alahan mcm kita. Insyaallah nanti akan okay jugak.

Sy paksa mkn jgk wktu awl2 tu. Setiap kali rasa x selera sy akn stop kejap. Minum air dua tiga teguk. Selalunya sy akn minum air manis. Pstu smbg mkn balik. Bila x lalu, sy stop lg utk minum air. Kelamaan byk jgk mkn walau x habis. Mmg ssh bila x selera tp xboleh plk klu xmkn. Baby bergantung pd diri kita. So kena paksa diri sikit. Cari cara utk boleh mkn. Sy dh 14weeks pn masih xde selera.

Sy pun mcm tuuu sis . Kdg2 tu makan sambil nangis sbb kena paksa ngn husband . Lapar tp takleh nak mkn . Selera tu memang takde terus . Tgk mknn pun nak muntah . Mkn je mesti muntah , tak mkn pun muntah . Moody je mood ni bila pikir pasal makan . Tapi kesian kat baby bila maknya tak makan langsung .

5y ago

kan... klo mkn pon sbb pkir bby... tu pkse jgk mkn.. klo ikt selera mmg x lalu.. tgk mknn fevret sndiri dpn mata pon x lalu..

Sama lah macam saya sis, baru masuk lapan minggu jugak. Selera nak makan takde langsung lagi lagi kalau nasi. Fikir nak makan nasi pun dah rasa loya, takde selera. Saya banyak makan buah je sekarang ni tambah biskut jacob sikit sikit buat alas perut. Nak berlapar kesian pulak baby nanti dia baru nak membesar. 😄

5y ago

haah sme... sy pon bile trbyg nasi ke mee ke trus loya nk munth.. sy mkn waffle ke roti ke bru blh trme sikit.. tu la x mkn sian kt bby die br nk besar.. tp nk mkn x selera plk..

Try, makan buah-buahan. Saya pregy 9 week. Tak lalu makan juga. Tapi paksa makan buah-buahan. Roti ka. Perut bila kosong sakit, rasa nak nagis. 😅😂

5y ago

betul la knpa bile perot kosong rasa skit ek.. mgkin angin la kot.. ble dah msuk mkanan sikit bru die ok..

Saya pun camtu sampai 3 bulan.susut berat badan tapi kena makan jugak.makan kerap walaupun sikit.tak pun makan makanan lain selain nasi.xleh berlapar

5y ago

sy risau x mkn ni bknn sbb pe sbb bby je... sy pon nsi x lalu jgk.. paling limit 3 kali suap.. pastu surrender..

Cari mknn yg mmbuka selera. Tak semestinya nasi, roti... Western food ke, buah2 ke, juice ke, pizza hut ke kfc ke mcd ke. Jnji makan. Awl2 mmg mcm tu

5y ago

ohhhhh ok2... thank u sis..

Sis try mkn awl pagi,sikit tpi kerap,sy dulu macam tu,macam2 cara cuba xnk bagi perut kosong.nnti lama2 okay,dr kata angin sebab baby membesar.

5y ago

Lagi 1 buah jgn tggl,every meal kena ada buah,nnti lama2 okay,insyaallah.

Biasa di awal kehamilan mmg mcm tu tp nnti lama² ada balik selera tu..

5y ago

klo kite x mkn x de effect bby ke.. kesian kt bby je..

Sy mkn buah je. Bnda lain smua xbley msok

5y ago

Nk cover balik badan terpaksa la mkn buah je, xpon roti bakar. 2 ja yg dapat membantu