Hilang selera makan?

Assalamualaikum. Siapa ibu2 yg hilang selera mkn? Sy masih di awal kandungan tp hilang selera mkn dgn agak mendadak. Nasi sy dah langsung x boleh sentuh bahkan lauk pauk juga sama. Ingatkan x boleh mkn nasi boleh mkn lauk, x boleh juga. Masuk je trus nk muntah. Jd setiap hari sy tpksa bertukar2 menu and pikir nk mkn apa. Kdg sy mkn laksa, mihun tomyam, sup daging masam2, kuew tiaw sup, laksam, coco crunch and laen2. Ibu2 yg sama mcm sy biasa mkn apa untuk mkn berat?

6 Balas

Ikut pengalaman saya sdiri, biasa d awal preggy mcm tula sis sampailah kandungan 4-5bulan. Langsung tak dpt jamah nasi bahkan bau time nasi mendidih pun dh tunggang terbalik rasanya. Saya paksa mkn bubur nasi adabi jagung takut baby lapar. Tapi susu & jus mamariam saya amalkan sejak awal preggy

4y ago

Owh yker sis...tp ubt dr kk still kne mkn jugak ke sis?maaf bnyak tny pulak🙏

Saya masa 1st trimester langsung xboleh makan. Yang boleh mkn cuma roti telur kedai mamak 😂 seksa jugak lah perut lapoo tgk org makan nak makan jugak. Tp bila makan habis keluar semua . Bihun ke kuey teow ke nasi lagi lah. Hari2 makan roti telur siang malam 🤣

Waalaikummsslm sis. Samala sy masa 1st trimester pn mcm tu. Xda selera makan. Tapi kena paksa jg makan utk baby. Sy boleh makan nasi putih dgn sup shj masa tu. X kisahla sup ayam ka sup daging, just sekadar utk lalukan nasi tu ja 😅

Walaikumsalam. Makan buah buahan sis. Apple, manga, jambu batu, pear, tembikai, mana2 yang sedap sis makan je.. Baik untuk kandungan. Tapi sebelum tu check dulu khasiat buah tu sis..

Kira ok la sis boleh mkn lg.. Saya asal makanan yg berbau kuat mesti loya, tambah makanan yang letak rempah ratus & perencah memang tak lalu. Pening + loya. Hari2 mkn buah je

Sama. Paling berat pun bubur nasi. HAHAHA.