HB dah merah tapi ubat dari klinik tak sesuai

Hi mommy nak tanya. 22w pregnant, hb dh merah. Sebelum ni mkn zincoffer, muntah2. Dh tukar ubat iberet, muntah2 jugak. Boleh ke kalau nk stop mkn ubat tp ganti dgn mknn yg boleh naikkan hb je? 😔

18 Balas

Ubat Dr bgi ni tambahan utk kita sbb badan tgh nak supply nutrient lebih pd baby jugak. Better minta nasihat Dr utk dptkan ubat lain. Dlm masa sama, makan makanan naikkan hb jugak. Ubat jangan skip. Sis cuba cari dekat shopee minuman yg kurma merah, ada longan tu, yg direbus pastu airnya diminum. Sy amalkan yg tu, rebus pastu ke mana2 bawa even dlm rumah sekalipun. Sy minum ni pastu selang seli sehari dgn air sunquick (x letak gula) Alhamdulillah hb naik dri 10.8 ke 11.7 Ikhtiar jak sis, lain orang lain badan dia. Lagi2 yg tgh preggy