Hb rendah ..tolong suggest untuk naikkan hb ni..20minggu

Hai mommies,saya ni hb rendah..asyik turun naik je..risau dah fikir..doctor dh tukar ubat iberet..tu pon Masih Tak naik jugak .saya dah 20minggu..boleh Tak suggest ape2 yg boleh naik hb ni??

9 Balas

Hi sis! Same case! I pun sama, hb i 9.5-9.7 je centu. Mmg bawah 11, nurse takde la marah, cuma nasihatkan, banyak2 makan kerang, avoid caffeine. Org yg okay hb dr awal okay tak sama dgn yg mmg low and nak naikkan n balance. Saya banyak makan green leaves veges, avoid all caffeine, kerabu kerang, air masam2 tak pernah skip, tapi hb saya lg turun ke 9.5 je masatu. Surprisingly, saya minum air milo dapatlah 9.7 kalau tak, mmg 9.5-9.6 je. Saya ada minum pure cranberry juice few days before so hb naik 0.1 🤣 naik 0.1 pun happy kalau jenis mmg low ni. Saya on iberet, zincofer tak okay dgn saya. Jgn risau sangat sampai diri sendiri stress, kita ikut apa yg nurse nasihat, and trial n error. Bak kata nurse saya, ada yang minum milo, hb naik, ada yang tak boleh sentuh caffeine langsung. Cubalah every 2 weeks kan jumpa nurse tu, 2weeks tu cuba makan keranggggg je. Then tengok naik banyak ke tak. Kalau tak, kita try lg yg lain2. Ada yang minum pati delima, and ada yang minum air perahan limau kasturi masa makan ubat or ada yang ratah ulam2 setiap hari. Kena trial n error. We can do this! 💪🏻

air manis like kopi teh n air coklat segala mknn berkafein n manis semua tu better cut trus dulu. nk sgt pun tahan je dulu. sbb nurse sy ckp org low hb mmg kena jaga bnda ni wpun nk sgt. sy mkn iberet dr awal preggy so far okay je mmg hb sentiasa atas 11. pastu jarakkan dgn susu 2 jam sebelum or selepas baru mkn iberet tu. n then bykkn mkn mknn yg bantu naik hb like bayam jambu batu kerang dll mcm yg ade mention dlm buku pink. sbb x guna jugak mkn ubat tu tp jadual jarak n mkn tu x jaga.

terima kasih semua ye .saya dari awal pregnant memang dh stop segala caffeine tu.masa terliur minum Milo je.saya makan kerang memang Tak boleh..gatal..dh Cuba jugak makan yang doctor ckp tu..tapi tu la still duk naik trun hb ni..xpe la demi buah Hati tersayang saya akan Cuba ape2 pon..tambah2 ank first kan.. kdg2 stress jugak la duk pkir xnaik hb ni..asyik trun naik..ari ni jumpe doctor tukar ubat maltofer lak.. arap2 kita semua dprmudahkan segala urusan.

Air caffien stop dlu sis, Saya makan buah2 yg naikkan hb, delima, oren, jambu, makan lebih bnyakkan sayur hijau. Org kata makan kerang and hati ayam, tapi hsbnd hati ayam dia tak bagi makan, tak bagus utk ibu mngandung makan organ dalaman haiwan, mgkin sis boleh makan kerang. Kalau makan vitamin minum jus oren, so vitamin lebih serap. Insyallah, Saya amalkan dri awal prgnant makan buah2 tu, Alhamdullilah hb masih maintain.

Makan ikan caru.tak kisahla masak sumbat ke bakar.lepastu boleh try buah naga merah & mangga (yang dah masak).naga tu bagus untuk elak sembelit.milo,coklat kurangkan selain coffee & teh sebab 2 ni kacau hb jugak.memang kena try & error.ikut badan masing2

sy makan kurma dan susu segar..makan kerang ni tekak sy macam boleh terima lg..dan masa yang sama sy makan vitamin c..dan asid folic..makan seperti biasa dan sy penggemar kopi o jadi sy minum seperti biasa je dan minum air masak secukupnya☺️☺️

hb sy dlm 11 keatas tp turun dr 13..doc ckp kalau terus turun doc suh mkn yg ubat iberet tu 2biji terus,biasanya mkn sebiji je..penggemar kaffein but da kurang2 kan..🤭

Saya amalkan horlicks .. Alhamdulilah hb 12.5 je , lpas tu mkn hati ayam dgn bayam goreng .. tak lupa jugak , mkn kurma sehari 3 biji 😁👍

boleh try jus mamariam.. search kt fb.. ada promo skrg.. insyaAllah