NAIKKAN HB LOW

salam.nak tanya pendapat ibu2 smua..mcm mne nk naikkan hb cepat?2 mggu lps hb sy,10.0..harini cek 10.2 je..adush..sikit je naik...sy jenis xmkn ubat..mmg xbole mkn ubat..jadinye sy ganti dgn makan2 buah atau lain2...utk naikkan hb ni,sy ikut org ckp mkm jambu batu...jdi nye sy mkn je la jambu batu tu..tp cek harini,still low...mknn ap lg yg sesuai tuk naikkan hb ye? #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya #hblow

9 Balas

sayur bayam, sumber protein, susu.. pantang milo,kopi,teh.. tapi agak struggle skit laa nak catch-up.. supplement bukan ubat puan.. supplement penting bila badan dah maximum struggle nak extract nutrisi dr pemakanan.. ianya membantu sangat2.. kandungan makin lama makin membesar, perlukan dari ibunya dan ibunya sendiri perlukan utk dirinya sendiri contoh terpenting pembinaan tulang dr kalsium.. takod luruh je gigi puan lama2 sbb kalsium sendiri pon tak mencukupi.. mungkin ade cara laen cakap supplement, makan dgn agar2 ke buah ke.. selain dr pattency HB yg terkawal. laen2 faktor dr supplement jugak penting puan utk kesihatan kandungan kelak..

seeloknya kena mkn jgk ubat yg nurse bgi klau xsesuai blh ja bgi tau nurse depa akan bgi ubat apa yg sesuai gn sis.... nk tmbh HB sis mkn kerang....ikan bilis....tpi klau mkn ubat yg kk bgi HB pun makin ok... bnyakkn mkn sayuran... sya pun bukn jnis suka mkn ubat tpi demi anak sya mkn je ubat yg kk bgi sbb bahaya HB rendah blh dpt anemia

sis bole cuba makan sayur brokoli , makan kerang rebus , makan buah jambu sangat membantu. paling penting elak minum kafein sbb nanti ubat tak de kesan sbb kafein tu dh halang zat ubat, saya alhamdulilah dari 9.9 naik ke 12.5

Saya makan jambu batu gitu juga , mmg sy ade masalah hb low dari ank pertama , so doc dgn nurse takleh cakap apa , smpi la bersalin Statik je 10 . Jgn turun 9 atau 8 je nnti kene masuk ubat

nurse ckp, stiap kali mkn, make sure ada sayur daun hijau and ikan bilis goreng(sesudu makan). amalkn jus delima jgak( pati atau 100%juice).

Sy amalkan jus mamariam.. Alhamdulillah dri awal mengandu smpai bersalin hb sy 12..

jambu batu makan hari², lepas tu minum susu dgn makan kurma ajwa. sya pun hb low.

cuba makan kurma, saya rasi dengan kurma elok je hb

mkn jambu batu, sayuran hijau