ubat utk naikkan hb

Hi..sy dh 24weeks skrg...tp hb sy mkin turun kalau check kt kk.. sy dh mkn zincoofer tp still hb x naik.. ada cdgn x ubat yg boleh naikkn hb selain zincoofer...

22 Balas

Zincofer tu pharmacist kata lebih baik dari iberet dah tu. Teruskan je mkn. Cuba mkn makanan lain yg kaya iron. Sy pernah jd mcm tu. Dh mkn iberet, tp still menurun. Masa tu puasa, lg lah drop. Sy try mkn iron tablet dgn jus delima asli. 2 times a day. Alhamdulillah, lps 2 minggu check lg hb dh byk naik.

Mula2 doc bgi sy ubat obimin.. Pastu tkar ubt zincoofer... Tak lma prgi kk.. Doc tkar bgi iberet folic... Sambil tu sis. Boleh amalkan jus mamariam... Dan makan mkann yg tmbah drah.. Sperti kerang, pedal,syur bayam, kangkung, tauge,..

Berdasarkn pngalaman kakak sy, untuk naikkn hb, rebus kcang hijau ltk garam cikit je mse rebus tu. N mse nk mkn tu campurkn dgn susu cikit bg ade rsa msin manis.InsyaAllah hb ok.

Sama sis sya pun stress stiap chek msti low.. Kna buat daily bp pulak dlm 5hari.. Hdeh.. Lps ni tk tau lah nk jdi aapa...hihihi hrap2 tk low lgi ujung bulan ni.. Hhh Sya 22week

Selain ubat sis boleh ambik mknn je. Try jambu batu,makan kerang,(hati xleh ye) ,mnum sunkist bncuh tu tnpa gula. Sy alhamdulillah hb maintain 13-14

Makan ubat dgn jus delima.. jus delima asli boleh beli di kedai jamu. Inshaallah hb tak turun pun. Sbb sebelum tu hb mmg drop. Lepas amal dah okey

Makab buah delima @ pn pati nya..slain makan ubat blh amlkn makan ati ayam ke bayam daging kerang ikan bilis ke

Cuba try jus mamariam atau beaumama .. Sy makan satu btol jus mamariam hb naik

4y ago

sis mkn 2 kali sehari ke?

Try minum mamariam.. Hb sentiasa cantik.. 12 keatas..

Sy mkm iberet since trim 2, alhamdulillah hb sentiasa atas 11..