Nasi tak masuk tekak

Hi mommies, saya skrang tngah pregnant 9weeks. Nasi memang tak masuk tekak, tengok nasi pun nak muntah. Ada tak makanan yg boleh menggantikan nasi? Nak makan maggi tpi tak elok juga kalau mkan selalu. Huhu 😫 apa² makanan pun tak kena dgn tekak sekarang. Perut lapar tapi selera memang ke laut 😮‍💨 #pleasehelp #advicepls

31 Balas

Sy dari tau pregnant smpai kandungan 5bulan tak makan nasi lgsg 😂 drpd ada tenaga terus hilang klau muntah sbb makan nasi tuh. Tapi sy makan segala jenis mee, tak kesah lah ketiaw mihun mee kuning spaghetti, mggie, laksa, roti paling bnyak bantu sy. Roti yg inti ayam, ikan bilis tuh 😂 buah2 sy makan tiap hari, yogurt plain pun fav. Prnh cuba makan bubur tapi takleyh telan jugak sbb ada bau nasi putih 😂 Alhamdulillah skrg dah 8bulan. Skrg dah boleh mkn nasi tapi masih lagi tak bape suka nasi. Kalau dpat pilihan lain mmg makan yg lain dari nasi 😂 Makan je apa yg awk boleh makan. Buah2an penting. Nnti dah start boleh makan, baru awk jaga makan. Jngan biar perut kosong.

1y ago

thank you sis ❤️ nanti saha cuba tips sis ❤️ take care and semoga dipermudahkan urusan sis *hugs

:: saya banyak makan bubur nasi, bihun sup, kue tiau sup, laksa masa awal trimester sampai lah 4bulan sebab memang tak lalu nasi. then banyak makan buah epal. yang tu je buah yang paling kena dengan tekak. yang asam2 tak boleh go juga. even mangga muda pon tak kena tekak. paling banyak makan bihun sup je walhal saya bukan jenis yang suka bihun sup. boleh makan kuantiti sikit tapi kena kerap makan sebab perut cepat sangat masuk angin. sehari wajib 2-3x muntah.

1y ago

thank you for the advice sis❤️

Hai sis, saya mmg alahan teruk dengan makanan. Tambah lagi yg bertumis, bergoreng ni. Skrg dah 14w pun masih tak boleh makan jenis bergoreng tumis bau kuat. So sy makan nasi impit dgn kuah kacang yang tak pedas, buah wajib. Breakfast biskut kosong dgn milo O panas. Susu, santan, pedas & berminyak sy elak sbb jenis mudah muntah, makanan tu buat asid perut makin teruk. Lagi 1 Spaghetti sy dah mula boleh makan, tapi bukan yang tumis tu. Mcm carbonara tu boleh lagi la

1y ago

terima kasih sis. saya akan cuba tips sis ❤️ semoga tekak ni boleh terima ❤️ semoga dipermudahkan urusan sis ya. take care ❤️

Saya mula hari tu pun sama, Saya makan nasi hanya 2 sudu, lauk lalu sup kaki ayam, tu pun kdg muntah balik. malam makan megi ayam atau burger elok ja tak muntah. hehehe kdg tukar roti manis atau roti pedas. heheh. sis try makan roti2 ke, kalau saya dlu hari2 buah delima dgn naga sbb yg tu je nk boleh makan lebih sikit, tngk macam mana sis try je makan ap. Insyallah jnji makan sbb baby tngh nk berkembang. Saya dah msuk 7 bulan, alhamdullilah baby sihat🥰

1y ago

thank you sis for the advice ❤️

sy pun mcm awak dlu smpaikan nak minum air pun susah. first checkup kk detect dehydration, ada drh dh dlm urine. tapi doc sy nasihat, selagi boleh telan makanan...telan je apa². muntah belakang kira..sb baby perlu zat utk tumbesaran. picit hidung, telan. at least bdan sempat dpt nutrisi wlupun muntahkan semula.. sy sepanjang pregnancy naik dlm 9kg-10kg je, tp Alhamdulillah baby berat 3.2kg..tu pun awal 2 minggu dr due date.

1y ago

okay sis, saya akan makan juga walaupun loya 😌 thank you for the advice ❤️

Sama tp saya baru 7w. Mmg teruk mual and muntah. Smua bau mknan mmg tak lalu and loya tekak bila hidu. Mmg nasi smua tak mkan dah. Saya makan buah, roti, milo nestum, jelly mcm tu je yg jenis mknan xde bau sngat. Masakan smua mmg loya tekak. Maggie ke bihun ke kurytiaw ke smua takleh telan juga sbab bau. Mmg seksa la juga tp tu la makan kena mkan juga kalau x lapar

1y ago

thank you sis for the advice ❤️

Sama saya pun! Saya ada hyperemesis memang alahan teruk sangat masuk hospital 3 kali. Masa teruk tu saya hanya boleh makan biskut dengan kfc mash potato untuk sumber carbs dan buah untuk sumber lain. Lama lama boleh makan mihun tu pun kena ada kuah yang masakan dia jenis tak berbau sangat. *Hugs* you can do it! ♥️

1y ago

thank you for the advice sis. next time saya cuba mash potato kfc, tengok boleh masuk ke tak. thanks once again! ❤️

Macam saya dulu memang tak boleh telan nasi. 3bulan macamtu. Awk cari makanan yang awk boleh makan. Contoh dlu saya boleh makan bihun, kuew tiaw, spaghetti etc. roti tu nasib alhamdulillah boleh telan juga. Kalau rasa tak boleh air masak. Minum je milo o. Makan kena makan taw sis. Sian baby dlam perut

1y ago

okay sis 🥺 thanks for the advice. saya akan makan juga walaupun loya 🥺

Sy pernah x boleh mkn nasi putih, terhidu bau nasi sdg di masak tu pun x boleh.. Mesti pening & muntah, masa tu anak kedua.. Then sy try Beli KFC dinner plate yg ada nasi.. Alhamdulillah, itulah mknn sy hari2.. Nasi KFC tu je boleh hidu & masuk tekak.. 😂,.. Cuba sis try... Semoga dipermudahkan

1y ago

wahhh kemain eh kfc hehehe. okay sis, nanti saya cuba. thanks for the advice ❤️

Sya baca mommy punya komen semua sya nangis. Sebab sya skrg 6 week sama lah tak boleh makan tu ini. Lapar teruk dah. Makan muntah makan muntah. Ya Allah kau berilah kekuatan kepada ibu2 yang mengalami morning sicness buat masa ini. Cepat lah masa berlalu.