Nasi tak masuk tekak

Hi mommies, saya skrang tngah pregnant 9weeks. Nasi memang tak masuk tekak, tengok nasi pun nak muntah. Ada tak makanan yg boleh menggantikan nasi? Nak makan maggi tpi tak elok juga kalau mkan selalu. Huhu 😫 apa² makanan pun tak kena dgn tekak sekarang. Perut lapar tapi selera memang ke laut 😮‍💨 #pleasehelp #advicepls

31 Balas

sy alahan xleh mkn nsi smpai 4bulan.. spnjang tu mmg sy mkn bnde lain.. mee mcm2 jnis sy mkn tp kuantiti skit je blh msuk.. roti, bskut.. gitu la smpai berat pn trun.. skrg alhamdulillah pantang nmpk mknan, madah ngidam jee 🤣🤣

Sama😥😥😥 hari ni 1st sahur, alahan masak/makanan Kat dapur. Siap je panaskan lauk utk suami, berlari masuk toilet loya sangat2. Semoga dipermudahkan utk kita dan keluarga 🤲🏻🤲🏻🤲🏻 kuat ya mommies2.

12mo ago

semoga dipermudahkan sis ❤️

hai sis.. saya preggy ke 3 dulu mcm sis nih laaa.. smpai nk bsalin xdapat cium bau nasi.. masak ke x.. mmg xboleh.. boleh ganti dgn yg lain.. contohnya roti.. mi.. atau carbohydrates yg lain.. take care okay...🥰🥰

12mo ago

thank you sis for the advice. take care too❤️

kalo sy dulu sy suka makan nasi, kuae tiau.. tp bila pregnant xleh telan.. makan je muntah.. so sy makan biskut, buah.. phtu bihun celup.. tu jer.. phtu kalo loya, sy makan asam.. asam benda wajib😂

12mo ago

thank you sis for the advice❤️

sama la dgn saya. nasi memang tak boleh masuk tekak. especially nasi goreng², bau dia pun dah rasa nak muntah. dah seminggu makan biskut, milo dgn buah je. makanan lain pun selera on off 🥹

saya pun macam Tu time 6 week tak boleh masuk nasi. saya makan jagung, ubi keledek, roti telur, biskut, Apollo. hihihihi as long as perut tak kosong ❤️ fighting mommy ! you can do it !

Kalau sy, sy cari makan bkuah utk selesakan perut mcm mee, ktiaw, bhun, bubur nasi utk ganti nasi. Kalau utk mkn malam sy cari spaghetti goreng ke roti atau buah je sbb tak boleh terima nasi😅

12mo ago

thank you sis ❤️

Kena cuba makanan lain awk, macam mee, bihun, kueh tiaw, pasta, spagetti, mkn lebih buah2an pun boleh. Tgklah apa yg awk suka makan, tp maggie mmg tak baguslah utk baby. Take care ye 🤍

12mo ago

thank you sis ❤️

sama. awal2 tahu pregnant boleh makan lagi buah ke sup ke. dah masuk 10w makan apa pom xboleh. kadang vomit air liur je. taktahu dah nak try makan apa😢 enjoy the moment la kan

Kena try n error sis apa saja mknn yg blh sesuai tekak dlm tempoh alahan mual ni sis.. blh cuba buah², jus, mee/bihun/pasta.. biskut atau roti.. jaga hidrasi badan jgk ya..