Nak meluah perasaan

Hi mommies, Anak saya baru sebulan lebih. Masa lahir2 kulit dia cerah, saya and husband pon memang kulit cerah. Mungkin sebab jaundice dia lama sampai 3 minggu jadi kulit dia memang nampak gelap. Masalahnya saya tak kisah pon bab warna kulit anak ni tapi dah kalau hari2 orang nak hentam tanya kenapa gelap fed up pulakk saya. Sedih rasaaa anak sendiri kena skin shaming ni, memang baby ni nak kena kulit cerah je ke 😌

38 Balas

Sama mcm anak buah saya.. dedua mak ayah cerah tp anaknya gelap sikit sbb jaundice. Jgn layan apa yg org nk ckp sis. Lawan balik dgn didikan yg baik dkt anak anak. Itu yg kita nak.

Anak sy pun prolonged jaundice. Kulit jadi gelap sbb dduk bwk lampu lama sangat. Tp skrg dh putih balik. Waktu gelap tu xkisah pun org ckp apa sbb warna kulit baby ni berubah2.

Xpe tu normal,sya pun bby masa lahir putih masa kuning jd gelap mak pun ckp mcm ank india,tp dh lama lama kulit jd asal..putih melepakk..jgn risau ya..buat tk fhm je ya mama

baby Sy prolonged jaundice n premature baby, masa keluar tgk gelapnya mcm x caya hahaha tapi start dah hbis prolonged jaundice tu makin lama makin cerah kulit dia..

ooo mmg jaundice tu sis baby sa mcm tu..lepas 1,2 bulan gelap kulit dia ..psl jaundice sekali dah 6 bulan gitu baru dia cerah balik putih putih melati terus hahah

Anak sye mase lahir pon mcm tu sis. Kulit gelap sbb mungkin dia lahir berat kurang. Bila dah besar akan slow2 jadi cerah sbb sye suami isteri mmg kulit cerah..

Baby nmpk gelap nanti bila dah besar2 sikit..cerah la kulit tu, baby y nmpk cerah nanti besar sikit akn glp mcm ank buah sya..jgn risau la puan abaikan ja.

awak jawap la balik. awak ada hak. itukan baby awak. sy suka jwpn sorg mommy yg ckp kulit hitam xpe, jgn hati hitam sudah la. jawab je gitew.

sabar je sis .. manusia mmg mcm tu.. kdg mulut tu tk reti jaga. huhuhu sy dh alami.. ank tu anugerah..putih ka hitam..janji ank kita sihat.

Sbab kuning kot lagi2 bila baby ade letak bawah uv light tu masa kuning mmg kulit akan terbakar skit nnt lama2 and cerah balik la tu.