shamming warna kulit baby

hi mommy, maaf saya nak tanya memang orang sekeliling suka judge baby yg kulit tak cerah ke? bagi saya semua baby comel tak kisah warna kulit ke size baby ke. sampai ada 1 masa tu ada 2 baby sorang cerah dan sorang gelap sikit ,semua org puji dan main2 dengan yg baby kulit cerah.. bila dengan baby kulit gelap takda pula cakap comel, yg dorang cakap “hitam kulitnya” “gelapnya” “masa preggy mkn kicap ke” . baby baru 1 bln lebih dan memang ada kuning tinggi. normallah kulit macam burn sikit sbb lahir memang putih merah2. dan ikut genetic ibuayah juga warna kulit tpi jangan sampai membanding kan. Jagalah perasaan ibu tersebut. kena ingat kita semua ciptaan tuhan. ada sesiapa yg ada pengalaman macam ni tak? boleh share? #ingintahu #firstmom #firstbaby

40 Balas

sy memg tak suka org banding²kan warna kulit..nak tahu tak..sebenarnye kulit gelap tu lebih sihat dan kulit putih..kalau tak caya try baca pasal kulit kat google..sy jujur cakap, sy hitam masa kecil, sampai nenek,mak sy panggil sy anak negro..sedih..semua tu beri kesan negatif dlm hidup sy sampai besar..sampai sy ambil mcm2 supplement..utk cerahkan kulit..padahal sebenarnye kulit sy tak la gelap dah bila makin membesar ni..bila sy nak kawin..sy takot..sbb nnt anak sy gelap cm sy..kwn2 semua ckp. sy tak gelap..sy cerah..sebenarnye kulit sy kuning langsat..tp ejekan tu buat sy takot..smp sy preggy dan bersalin..sy terkejut sbb anak sy putih melepak..suami pun nak kata putih tak..cerah je..sampai kawan sy yg mmg suami isteri berkulit putih pun tak dpt anak putih cm anak sy...sampai dia kata..kenapa anak akak lagi putih dari anak dia..🙄sy pun tak tahu..ni kuasa allah..bg sy kalau anak sy gelap ke..cerah ke..dia tetap comel..dia tetap anak sy..syukur lah..allah lahirkan dgn sifat yg sempurna..tiada cacat dan sakit..itu sudah cukup bt sy gembira..#gelap itu menawan..#cerah itu suci...ape² pun..kita kena bangga sbb dah ada baby sendiri...

sama mcm anak sy. ank buah sy lahirkan baby sama bulan dgn baby sy. cuma beza 20 hari je. baby sy lahir putih dlm sebulan dah berubah warna kulit hitam manis. baby ank buah sy pulak kulit putih betul. sy berpantang di kg suami tp rumah sendiri la. org sekeliling x berminat nk dtg tgk ank sy berbeza cucu sedara sy tu. siap ada yg bandingkan cucu sedara sy tu dah la lahir tembam, putih plak tu. ank sy kecik je, lps tu gelap. sy betul² stress masa dlm pantang bila fikirkan benda ni sampai sy benci ank buah sy dan baby dia. skrg alhamdulillah emosi sy dah stabil. masa sy dlm pantang dulu akibat terlalu sakit hati, sy suruh suami hantar sy balik rumah mak sy. just nk tenangkan diri. sy tak upload mana² gambar ank sy dekat socmed. bahkan adik beradik suami dan anak² buah suami wasap sy nk tgk baby sy pun sy x layan. sy menyendiri di kg hampir 3 bulan. skrg ank sy dah 8 bulan. sy bersyukur mrk dah tak bandingkan ank sy sebab anak sy ada segala-galanya benda yg mrk takde.

suami sye,mak mertua saya,mal sye semua ckp,"nnti ank kau msti putih sbb kau putih," boleh kata dok ulang2 ayat yg sme sampaikan saya jd takut kalau baby sye gelap(takut org ejek dan pertikai) sye punya takut fikir mcm mne aq nk lindungi ank aq kalau ank aq gelap..kesian anak aku..aku stress.. masa nk bersalin nurse suruh push sbb bukaan dh penuh,sye nangis2 sbb takut baby keluar kulit gelap..bkn nangis sbb sakit.. nurse suh push sye taknak dan sye terluah "saya takut baby saya hitam!😭" nurse lg sorang dtg usap2 kt kepala saya dia yg tenangkan sye dia pujuk sye baru sye boleh push alhamdulillah 3kali push ank sye keluar... nurse yg pujuk sye kata ank sye putih kemerah2an..comel puan..semua baby comel..sbb sye tutup mata masa nurse nak bg baby kt sye.. bila igt balik peristiwa tu,rse sye ni ibu yg teruk sgt2..😢 tolong hentikan judge warna kulit ni😭

1y ago

Betul. Sy pun jd pressure bila diorang berharap sangat mcmtu 😢 alhamdulillah yg 1st ni cerah. Kot yg 2nd 3rd ke gelap hmm

Ya memang itulah hakikat yg susah nak dibuang. Sama ada kita terus ignore, jgn jumpa org macam ni atau kita terpaksa terima hakikat. Dah kita melayu kahwin pulak melayu yg gelap. Mana maunya anak putih melepak. Janji cukup sempurna dan sihat. Logik akal manusia ni suka Benda yg cantik dan comel. Kalau ada sorang baby comel sorang x comel dah sah2 yg comel kena kerumun. Jgn kata org kita pun suka yg comel tp mulut tu kalau boleh simpan je apa kita rasa tak payah nak outspoken sgt ckp anak org hitam ke makan kicap ke. Yeee faham suka baby yg comel tp dah mak ayah kelabu asap yg keluar pun sama la. Bg sy buat tak layan je. Buang masa je kalau layan

Lahhhhhhh tu namanya golongan yg tak tau hitam itu menawannn 🧕🏿saya memang suka suami saya sebab dia gelap.. dan saya adalah dr keluarga yg putih2 melati.. kena perli? Saya jawab, tu ha, Saidina Bilal elok je dikejar bidadari syurga. Sumayyah pun, adalah wanita syahid yg pertama yg dijamin syurga. Masuk syurga bukan sebab kulit putih, tapi hati putih 🤍 buat ibu2 yg risau warna anak, marilah kita bersyukur dahulu dalam hati terhadap kewujudan anak kita. Bukan kita atau sesiapa yg cipta dia, tapi Allah. Orang yg komen tu dia tak komen kita atau sesiapa, dia komen ciptaan Allah. Tegur sikit bagi ingat 😂 hehehe

1y ago

Tegur diorang sikit bagi ingat..

Saya salah seorang yg di judge.. baby saya pun lahir gelap. Sian dia org dok tengok pelik je. Saya perasan je riak wajah org time tengok baby tu mcm ‘ee gelap nya tak comel’. Yang cakap dia gelap, nenek2 dia, sedara dia. Kira mak saya sendiri jugak la. Mmg sedih n sakit hati bila dengar. Tapi bila kita tengok anak, tak rasa kurang nya perfect ciptaan Allah. Sayang betul kat anak.. so saya buat tak dengar je laa sbb kat mata saya dah cukup sempurna anak yang saya ngandung n beranak ni. Nanti kena selalu puji anak cantik n hensem so dia tak kecik hati dan rasa selalu confident.

Memang menyakitkan hati as a parent bila orang kata anak kita macam². Sakit hati sangat². Kalau boleh, jauhkan la diri sis dari jumpa orang² macam tu. Kalau orang tu ada dalam rumah sis, memang tak dapat la nak elak kan... sis kena bersuara juga sebenarnya.. kalau takut sakitkan hati diorang, sis boleh cuba berseloroh atau berterus terang tapi dalam gurauan. If tak, nanti mental sis yang down. Kesian baby kena shaming..sebagai parents, kita la yang kena bela anak kita dan protect dia daripada jadi bahan orang lain. Just my opinion. ☺️

anak saya pun lahir gelap, lagi2 bila menangis. muka dia naik merah tambah lagi kulit gelap. sampai setiap kali org lawat pon tgk baby saya semacam, siap ckp nanti putih lah dia bla bla. tp skrg dah nk masuk 4 bulan elok je dia. saya punya sedih sampai takde ambik gbr dia time baby, bila fikir balik menyesal jugak knpe sy mcmtu. Tp tulah, bila lepas beranak mood kita tak stabil lagi.. bdn pun sakit2, tak cukup tidur terkejut dgn perubahan dan sbgnya jadi hati kita cepat teguris. sabar sis, pedulikan ckp org

1y ago

Dah masuk 2023 pun ramai yg pk cmtu. Paling tak tahan, waktu i preggy dulu jumpa byk vid feedback makan supplemen tu ini, kulit ank jadi cerah. I buat xtau je. Sbb anak mgkin kulit gelap sbb genetik ikut suami atau ayah sy sendri. Nk ank putih, kena kawin omputeh la kot konfem2 putih😅 Biar la asalkan anak i lahir sihat sempurna. Dia xcerah mana pun, dia still pling cantik dpn mata i. Xpe sis. Kulit gelap pn ramai yg cantik2. Tgk tyrakmrzzmn, bellapark. Comel je. Biar la org dgn pmikiran kolot tu.

ini pn antara doa sy .smga anak yg bakal lahir tidak alami ejekan dan hinaan yg pernah sy kena dulu (warna kulit)..tpi apa pn yg keluar, wajib kita terima..Allah tahu apa yg trbaik. jnji sihat sempurna..smga yg mengata2 tu Allah berikan hdayah dan taufiq ..xbaik kata kt anak org mcm tu. positif side .biarlah org nk kata apa..mudah2an tak kena panahan mta jhat (ain hasad)/ evil eye .

Sy anak ada yg gelap ada yg putih sbb sy gelap suami putih..tapi sy mmg sentiasa bersedia utk dpt anak gelap..sy dulu pernah jugak kena macam sis..tapi bila sy fikir2 balik..bila time sy down tu sy rasa bersalah sgt..lepas tu sy tolok kata2 org..sy tak harap pujian org..biarlah anak sy x comel dimata org tapi cukup la bg sy anggap anak sy comel..kita as ibu pon kena kental…isu warna kulit ni sampai bila tak habis..sabar je k..