kulit baby gelap

Hi ibu2. sy nak buat luahan dan bertanya pengalaman ibu2. Ada tak ibu2 semua lepas sebulan kulit baby jadi gelap ? dan adakah semakin meningkat bulan kulit baby kekal gelap atau boleh cerah sedikit ? baby sy usia 3 bulan skrg, baby girl. Masa mula2 lahir kulit nya sgt cantik putih pink, tp kena kuning hampir 2 bulan. tapi kulit baby skrg jadi gelap. suami dan keturunannya berkulit coklat cerah, Dan sy cerah kuning langsat. tp baby kulit gelap dari kami. Kadang jadi sedih bila Ada yg tegur kulit baby perempuan sy gelap, bila tengok muka anak sy jadi sayu je sbb kesian tengok dia yg masih kecil dah jadi bahan mulut org walaupun hakikatnya org sekeliling bukanlah berniat nak mengejek.apa pun sy sgt bersyukur anak sy sangat comel, gemok, sihat sempurna. ni sy share gambar kaki baby perempuan sy. semoga sihat selalu buat baby sy ??

kulit baby gelap
208 Balas

Tak apa puan janji anak sihat...saya pun macam tu la anak lahir kuning2 langsat bibir pun merah je...tapi kuning + hypoglycemia dan ada lagi la sakit2 yang lain...14hari duduk nicu,5hari duduk dalam inkubator atas bawah lampu untuk jaundice,hari ke-2 tengok anak dah bertukar warna bibir terus hitam...balik rumah umur 14hari warna kulitnya sekelam2nya bukan gelap biasa2,semua yang datang tengok je,biasa orang akan cakap comelnya baby kan?tapi saya tak dengar langsung orang cakap macam tu dekat anak,tapi masa tu saya langsung tak rasa sedih ke kecil hati sebab bagi saya cukup la anak saya dapat balik rumah dengan saya dan sihat,dah syukur sangat2...tapi orang2 kg baik je tak ada la cakap kenapa gelap sangat ke ape,yang diorang cakap nanti dalam 5,6bulan kulit dia dah regang dia akan cerah ni,saya senyum je...tapi memang betul la bila masuk 5,6bulan kulit dia makin cerah bukan lah putih gebu sebab ikot maknya masa kecil memang gelap hihi ayahnya je putih...tapi cerah la & comel manis je,bila balik kg semua orang yang pernah tengok dia masa kecil,cakap kan dah cerah kulitnya bulat sihat je comel...tapi bila sekarang dah 4tahun gelap je hihi tapi dia cakap dia brown je,tak kisah la baru la dark,tall and handsome hihi...tapi saya tak kisah pon sebab anak sangat senang dijaga dari dalam pantang sampai la besar,dengar cakap,susah nak sakit,masa kecil tak ada demam macam budak2 lain,umur 2tahun baru demam kali pertama tapi 2,3hari lepas tu dah sihat sendiri,sebab tu saya bersyukur sangat2 walaupun selalu dibandingkan dengan sepupu2nya,sampai mak saudara pun tak pernah post gambar dia (mungkin sbb gelap tak macam anak saudara dia yang lain) saya pedulikan ja la janji saya yang jaga anak saya,saya tau anak saya sangat2 mudah dijaga...syukurlah macamna pun warna kulit rupa,yang penting Allah bg rezeki mengandung dan anak untuk kita...moga anak kita jadi anak yang soleh dan solehah,baik budi pekerti...cuma masyarakat kita ni memang dah tak boleh lari dari stigma dia baby yg putih memang akan disebut comel2,yang hitam gelap tak disebut2 pun apatah lagi comel dan macam2...hati kita ja la doa yang baik2 saja untuk anak...puan jangan sedih2 pedulikan cakap orang janji kita yang jaga anak kita,anak sihat pon dah cukup baik untuk kita...

Dulu masa besalin ank pertma.. Baby lahir kulit gelap sikit..n seblh baby sya kulit putih cantik.. Sya pernh tegur puji baby dia cntik kulit. Nurse tu dengar saya puji baby tu. Dia jawab. Biasa kalo baby lahir putih kulit nampk nanti kulit berubh jdi gelp bila dah sebulan gitu katanya.. Bgtu juga sebaliknya baby lahir kulit gelp sikit.nanti kulit baby berubh jadi cerah.. Xthulah btul ka x.. Saya pun x berani nak kata juga kan.. Dua2 ank sya lahir dulu memng gelp sikit.. Dah besar org ckp mcm kulit perempuan cerah. Papun gelap ka cerah janji baby sihat kan.

x de ape la tu... klu ikut pengalaman sy ...sy consume je vit c... klu bby menyusu (bf) lg best.. sbb bby akan sedut vit c tu terus.. cm bby sy 2 thn bf.. de yg jd sihat dan cerah.. dah la boy... tp x semstinya gelap x comel..anak sulung sy gelap tp alhamdulillah semakin membesar de makin cerah dan cantik(12 thn) sy suh de consume vit c juga... sy x kisah pun sbb sy dulu dilahirkan mmg gelap dr lahir ..skrg anak sy kata sy cerah... sy mmg amik vit c utk sihat dan kekal kulit sihat..tp cerah tu bonus...

5y ago

Brand ap sis ?? Boleh share

Mulut org mmg cmtu,Wrna kulit lg penting dr kesihatan ank.. Ank sy pmpn pn xcerah cm sy, sbb ikot nenek dia.. Sbelah mak sy mcm mamak sikit kulit, so nk stress ttg wrna kulit pn cm xbbaloi.. Alhamdulillah wlpn dia coklat, tp Allah bg muka yg cute n bulu mata yg melentik persis bulu mata palsu.. Bertabahlah sis, dlu sy pn ksian ank mcm diabaikan, pilih kasih.. Tp dbesarkan dia dgn kasih syg alhamdulillah dia pndai, boleh nyanyi lagu Spain dgn fasih.. So bersyukurlah Allah dh bg ank sihat sempurna

Sama laa . Anak saya kena kuning sampai berbelas hari . Time keluar dari perut, kulit dia putih pink susu , tapi bila dah kena jemur bawah lampu fototerapi yg warna biru tu kulit anak saya jadi merah² gelap . Sekarang dah dekat 2 bulan , kulit muka makin cerah . Cuma kulit badan jadi gelap . Baby boy ❤ . Sabar sis , saya pun down , suami saya pun down . Tapi bila pikiaq balik kulit cerah tapi berpenyakit pun buad apa . (husnozon) nak sedapkan hati sendiri . Kihkih

Dlu anak 1st sy lahir2 cerah mcm anak cina tp lps tu brubah jdi gelap. Gelap betul 😂..mak2 sedara mak mertua pon ade ckap dgn husb npe bby gelap. Tp xckap depan sy la sbb dorg takut sy terasa.. Lps brpa bulan tu baby cerah balik.. Putih kalah sy.. Lpstu bru suami cite ckap mil tanya npe bby gelap.. Gelak la sy sbb sy pon tanya2 benda yg sama..sy tak terasa pon.. Skrg umur dia dah 4 tahun g mana2 semua ckap dia putih...biasa tu sis kulit baby brubah2 lagi kalau ade demam kuning..

Gini sis syg..mula3 mmg gelap kalau kena suluh bawah lampu kuning..nty Akan beransur ikut normal balik Macam Lahir atau ikut mak or Ayah..anak sy mcm tu..then sis patut bersyukur tau..anak sihat normal..kalau sebaliknya cm nee..ada penyakit yg Kita x hendaki..bersabarla sis ye . alhamdulilah Kita dikurniakan anak ye..mulut org mmg x leh tutup..ingat sis ni amanah dr Allah..jgn tersalah kata .n malu takut Allah tarik balik nikmat ni mintak jauh ye ..

Ank prtama sy mula2 lahir dia merah sgt.. Lama2 merah nampak gelap. Skrg dia dah 4 tahun kulit makin cerah kuning langsat. Ank kdua sy mula2 lahir putih pink. Skrg baru 18hri. Kalau baby x meragam kulit dia cerah. Tp kalau da meragam kulit dia naik merah. Xpe.. Bg je baby makan buah bnyk dan minum susu apa2 je. Anak sy dua2 boy. Yg pertama dia x suka minum susu frmula masa umur bawah 3tahun dah nak masuk 4 tahun bru dia suka minum susu. Susu kotak dan mkan buah2han.

Tk pyh pedulilah sis ..yg penting anak sis sht sempurna.. masa anak Saya no.4 lahir ,kulit dia gelap ,hidung dia kemek ..snng ckp tk handsomelah ..sampai org akn ckp ,knp yg sorg ni lain sikit,tk sama mcm kkak dgn abg nya😂 ..kkak dgn abg putih cerah ,dia sorg je lain..tp alhamdullillah bila dia Makin bsr kulit dia Makin cerah ,JD coklat cerah .. Dan dia jg anak yg paling manja Dan penyayang . .kt bwh ni gambar dia😂

5y ago

Senyum manis😍😍

Knp gelap dipersoal kn..alhamdulillah lah anak xde masalah kulit wak..anak saya puteh2 tapi masalah kulit ya rabbi..ekzema.panas peluh xboleh.gatal.aircond sgt pun xboleh.kering kulit tu.cr mcm2 ubat xjln..alhamdulillah sgt anak nmbo 4 saya kulit coklet bersih je..saya mmg nk anak kulit gelap sket..asyik2 cerah je.mak pak cerah ank3 cerah..nmbo 4 kulit gelap.alhamdulillah saja lah..gelap xsemesti nya comot.buruk.xcantik..jgn dgr ckp org..gelap cantik lahh