Nak meluah perasaan

Hi mommies, Anak saya baru sebulan lebih. Masa lahir2 kulit dia cerah, saya and husband pon memang kulit cerah. Mungkin sebab jaundice dia lama sampai 3 minggu jadi kulit dia memang nampak gelap. Masalahnya saya tak kisah pon bab warna kulit anak ni tapi dah kalau hari2 orang nak hentam tanya kenapa gelap fed up pulakk saya. Sedih rasaaa anak sendiri kena skin shaming ni, memang baby ni nak kena kulit cerah je ke 😌

38 Balas

Abaikan jer sis, mcm sy ank first mse bersalin dia mmg putih merah3 gitu sume org xpercye sbb klau ikutkn suami sy dan sy xde cerah sgt sawa matang jer kulit.. 😆😆.. Pastu ank sy msuk 2bln gitu kulit dia naik ruam kt muka pastu jadi gelap kulit muka dia.. Pastu ade sorng makcik ni tegur kata coklat ekk muka dia.. Sy diam aja, sy kata xpela tnggu la dia dpt cucu nt coklat ke putih🤣🤣.. Ank sy msuk 6bln gitu kulit dia Berubah jadi cerah smula.. Mmg bndingkn dri spupu dia mmg putih smpaikn sume org kata putihnye dia ikut spe... Smpai skrng ank sy kulit dia cerah.. Makcik yg kata ank sy coklat tu, dia dpt cucu, ank makcik tu kata kt sy putihnye ank awk ekk, ank sy gelap... Dia xtau dulu mse dia blom khwin mak dia kata ank sy coklat.. 😬😬... Apepon bersyukur ape yg Allah bgi, kdg3 org berckp tpi dia xpikir hari mndtang mkan diri sndiri.. So chill3 sis👍

Pedulikan jee sis tak payah nak stress2 pasal kulit anak. Baru sebulan anak tu. Boleh berubah2 lagi. Saya dulu pun kena juga. Saya & husband cerah. Ada jee mulut2 cakap asal anak gelap. Padahal masa tu saya dalam pantang. Tapi Alhamdulillah saya tak kesah langsung. Senyum je lah cakap asal anak sihat dah syukur sangat2 😊 anak2 saya lahir2 bukan main cerah putih melepak masa dalam ot room tu lagi dr dengan nurse semua cakap putihnya. Dengan bibir merah. Masuk seminggu hah dah macam sunburn kulit. Gelap kemerahan. Tapi mungkin sebab diorang prolong jaundice. Plus cuaca pun panas. Pastu makin besar, makin cerah balik dah. Ni anak ke 2 dah setahun, putih melepak. Boy tapi gi mana2 semua kata girl. Walaupun dah potong rambut macam boy. 😌

I think its normal. My baby pun keluar merah merah putih. Then when kuning tu jadi naik balik skin dia jadi kuning. 2minggu lebih jugak lah baru kuning tu turun. Then after that skin baby i pun nampak gelap sikit tapi i think mmg sbb kuning tu pun buat skin dia jadi mcm tu. Sabar je tunggu dia sampai 3bulan+ now my baby dah 2month+ skin dia slowly getting fair. Pasal mulut puaka orang ni just ignore je. And boleh je jawab cakap sbb baby kena jaundice sabar lah benda normal. Lain lah baby yg kluar xde jaundice. Rata2 baby yg jena jaundice ni skin tak on the spot putih balik mmg takes time. Mulut2 puaka ni susah nak tutup so better ignore je . Kang baby tu dah putih melepak aku perli je balik org2 yg mulut puaka ni

Kalau org cakap anak kite gelap mmg lah terasa kan, bukan terasa sbb gelap tu tapi terasa sbb kita tahu org maksudkan gelap tu tak cantik. Sama my baby pun gelap masa awal lahir n bulan pertama dan sebab jaundis sama jadi kuning gelap. Saya tak risau sbb sy mmg gelap walaupun org sekeliling cakap saya cerah, Tapi lepas dah 3 bulan, berat baby naik , dah habis jaundis mak aih tak percaya saya kulit baby saya putih melepak, family saya dulu awal2 semua cakap ni ikut kulit saya lah, tapi skrg ni org kata takde rupa saya dah, semua suami saya sbb dia cerah pada saya.

saya pon pernah lalui macam sis lalui sekarang , memang sedih bila orang dok hentam kan , “mak pak diaa putih , anak gelap trun kot mana , mak metua siap cakap tu laa dulu masa mengandung kerap sangat makan nasi kandar , kulit dah ikot mamak2 kat stu , uishh sedihnyaa waktu tu , dah dalam pantang , haqi2 sedih bilaa tengok baby .. alhamdulillah , lpas je pantang , kulit baby semakin cerah , haaaaa sekarang dah 10 bulan gebu gebasss anak akuu , lagi gebu daqi depaa yang dok kataa tuu .. eeeee geqammm bilaa engat semuaa tu 😂

Allahu. Sis you buat tak tau ja. Masuk telinga kiri keluar telinga kanan. Tulh malaysia, typical pemikiran mesti nak anak cerah je. Kalu anak kulit/ kita sendiri kulit gelap je terus dilabelkan tak cantik. Manusia diciptakan Allah semua cantik2 regardless of what skin color. Orang kita sibuk nak cerah nak putih. Matsaleh semua nak gelap/ tanned. Buat tak tau ja sis. Janji baby sihat jer. Pedulikan apa orang kata. Sebokkkk je nak skin shaming anak orang. Takde benda lain ke nak buat

Anak sy pn mcm ni jgk..msa lahir nurse pn Puji..putihnya gebunya..rambut pn mmg lebat ya amat (girl) dia xde jaundice pn..tp tulah dh msuk 1tahun mcm gelap sunburn gtu..berbeza dgn sepupunya sampai skrg genus ya Amat.pipi pn merah2..Grm tgk..pdhal mase lahir sama putih..🤭🤭 tp dah 2 tahun ni xde dh perbezaan sgt..yg sepupu dia tetap maju putihnya itu..skrg ank sy dh x gelap sgt dh..dah bertambah cerah..xpe sis..nanti dye akn cerah jgk..kita syg ank kita wlpn mlut org yg xreti base ckp mcm2.😤

Masa pantang kat rumah MIL, MIL selalu ckp anak sy gelap.. MIL kata anak dia (husband i) tu putih sangat masa lahir.. fed up dgr hal yg sama lepas tu sy x tahan sebab balik2 dgr MIL ckp mcm tu then sy just jawab je anak sy ikut kulit sy padahal sy cerah.. terus dia terdiam n x pernah dah sentuh pasal kulit anak sy lg.. bila anak sy dh masuk 2 bulan dan kulit dh cerah (dah xde jaundice) xde pula dia nak ckp pasal kulit baby cerah.. asyik2 kulit gelap je yg diperkatakan.. benci betul mindset org mcm tu..

abaikan je lah.. anak saya pun gitu, masa dlm sebulan tu mmg saya pun nampak makin gelap, ada someone siap bunyi makin gelap ni makin besar...org makin besar makin cerah. tp kita senyum je lah..abaikan, masuk telinga kanan keluar telinga Kiri je.. now anak melepak org mesti tegur ada keturan Chinese kee. Still kita senyum jelah.. I'm pure malay husband mix tp mata rambut kulit anak ikut saya.. org tak nampak sbb kita berhijab, kita senyum je lah✌️

tak paya kisah sis , mmg kalau kuning kdg skin ank gelp , mcm ank sy dlu kluar2 cerah time kena kuning tinggi trus dia gelap , lps sihat dri kuning dia cerah2 skit smpai skg dah 3 thun dia putih je org blg mcm ank korea. sblm ni mmg org ada ckp ja dia hitam la ikut skin sy la pdhal sy tak hitam pn tpi mulut org kita tak boleh nak tutup , maybe dia ada pnyakit hati tu 😅 tula ckp tak jaga hati org .