BABY 4M KULIT JADI GELAP

Hi mommies , ada tak petua or apa² lotion untuk putihkan balik kulit baby ? Actually , I don’t mind pon kalau kulit baby gelap ke cerah . For me , it doesn’t matter at all janji dia sihat , alhamdulilah . But my mother always cakap “kamu bagi pakai krim apa dekat dia ni? Dulu cerah sekarang gelap. Mak risau lah” it makes me feel so stress bila duk ulang² tanya benda yang sama . Kenapa ? Kalau cerah memang nampak comel ke ? Kalau kulit gelap terus jadi tak comel dah ke? Sometimes tak faham dengan orang² tua yang mind set still lagi macam ni . Kenapa nak kena risau ? Risau kulit gelap tu kekal sampai besar ke ? Ya allah , help me mommies . Kita ni dah lah mental hadap anak HIGH DEMAND ni sorang² , datang pulak tekanan lain . My husband dah lah keje jauh . Please lah kalau ada siapa² tahu any krim yang boleh cerahkan balik kulit baby . Tell me . Bfr this i’ve been using cetaphill lotion and body wash . My sister cakap maybe puncanya sabun . But I don’t think so sbb sabun . Tapi if yes . Bodywash apa pulak nak guna . Please suggest . #bantusharing #pleasehelp

3 Balas

hye sis..anak sy pon beransur gelap🤣sbb start anak lahir kemana sy pergi sy tk tinggal..angkut jer..family n family in law ckp sy bnyk bwk anak kena cahaya matahari tu sebab gelap..angkut tu mcm sy ke klinik ke apa of kos la kena bwk anak..yer dak even ada suami..huhhh..🤣 mcm2 diorng ckp sy buat bodo jer..masuk kanan kuar kiri..masuk kiri kuar kanan..janji anak sy sihat..Alhamdulillah..sy masih tak guna apa2 produk sis..even pengasuh pon sy larang guna apa2..mcm sis da guna Cetaphil sy rasa okay dah tu..sis..yg bab..nak putih kan kulit tu..nanti da besar sis belikan krim tuk putihkan kulit sbb kecik2 nie tak sesuai la nak putihkan baby..takot masalah lain pulak nanti..lagi kesian pada baby..mulut sape2 tu..dgr je..senyum je..lantak ctu..sis jga leklok je anak sis..yg ptg sihat..semoga sis kuat n anak sis sihat membesar dgn baik..Amin..💕

5mo ago

Ye sis kita sama . Hahahah , i thinks my baby start kulit gelap pon sbb selalu bawak dia kelua . Mcm sis jugak , cuma bezanya . Suami saya tengah laut , so mmg takde lah dekat rumah 🤣 nak taknak mmg kena angkut ke sana ke mari . Beli barang dapur semua sorang² berangkut lah sebelah pegang baby sebelah pegang barang dapur . Tapi tu lah , I don’t mind pon kulit baby cerah or gelap . Cuma agak stress bila soalan tu hari² di tanya . Kita sebagai mak , mesti terasa org ckp² pasal anak kita . Tapi apa² pon setelah baca semua advice² mommies semua ni , hati dah jadi tenang balik . Thankyou sis 🥰

Maybe betul dia risau atas faktor kesihatan kot sis. Mmg kulit baby berubah2 lahir2 semua merah tp makin besar dia ikut DNA mak pak dia. Sama mcm warna mata etc. Org tua2 mungkin tak di exposed mcm tu so dia tak tau. Sy husnuzon je ni. Sbb kalau kita bersangka baik hati pun tenang kan? Mmg marah org duk ckp pasal anak ni. Sama la sy pun. Tp tu lah mulut org takleh tutup. Untuk menjawab soalan awk, mana boleh ubah kulit baby. By right lotion pun tak digalakkan awk kalau xde masalah apa. Kulit baby dh semulajadi cantik dan lembut warna apa pun. Jd sabar ya ☺️ anak kita tetap cantik dimata kita

5mo ago

Actually dalam 3 beradik . Saya paling kurang putih , tapi kulit cerah . Tak seputih like putih oriental mcm kakak dengan abang . My husband pon sama , we both kulit kuning langsat . Tht why , anak pon ikut colour skin yg sama , but my mother expect colour skin our boy sama mcm skin kakak dengan abang punya anak ,jenis putih oriental tu, hm .

Petuanya, what people said to you 'masuk telinga kiri, keluar telinga kanan, jangan simpan di hati'. It's normal for changing in baby skin color. Mostly because of genetic. Not because of body wash or lotion. If they keep saying kulit baby bla bla bla. Awak buat tak tahu je. 😊 Be strong mommy and always seek for husband's support 🌹💪

5mo ago

Also , my baby has dry skin and ruam . Bfr this mmg tk pakaikan dia apa² jenis sabun or lotion . But since umur dia dh 3m (bfr this now 4m already) nurse suruh pakai sabun yg ada moisturizer also keep pakai lotion utk bg kulit lembap . I did , so sy beli cetaphil . Skin dia dh okay sikit . Cuma dekat muka je on off naik ruam . Maybe sbb skrg dia punya air liur keluar bnyk , kdg dia suka sapu je kt muka tak sempat lah kita ni nak lap . Now my mother keep asking pakai krim apa yg jdi punca cucu dia jdi gelap . Actually tak gelap mana pon . Biasa je . Cause me and husband jenis kulit kuning langsat . My mom expect our boy skin mcm my kakak and abng , cause they kulit jenis putih oriental . Hm , kdg stress tau nak hadap nak dgr . Like , kenapa tak Boleh accept je warna kulit cucu tu . We as a mom , agak tersentak jugak kalau org jenis ckp pasal anak kita . But lagi tersentak tu kalau parents sendiri yg cakap . But it’s okay , thankyou maam for you advice. Will keep it in mind . 😊