hi saya nak luahkan perasaan dan tanya pendapat 🥲 suami tak mampu nak bayar bil hospital swasta.

saya skrg dah 5 bulan mengandung dan saya nak tanya pendapat mommies kat sini, selalunya kalau kita aim nak bersalin kat hospital swasta, tapi suami tak mampu dan dia hanya mampu untuk bagi saya bersalin kat hospital kerajaan, macam mana nak buat eh? saya bukan nak pandang rendah kat hospital kerajaan. cumanya kan, untuk anak pertama ni saya berharap sangat untuk bersalin kat swasta dan suami masa awal2 saya pregnant dulu dia kata boleh je nak afford bersalin kat kpj. lepastu skrg ni, bila saya macam bagi suggestion kat dia hospital lain yg swasta tapi harga berpatutan (sbb saya pun mmg nak ringankan beban dia lah) then dia cakap tengok macam mana 🥲 saya tak tahu nk rasa apa skrg ni. sebab saya dah expect yg saya akan bersalin kat hospital swasta. so persoalan saya, mommies kat sini yg ada husband tak cukup budget untuk bayar hospital swasta, macam mana awak terima kenyataan tu dan awak kena juga bersalin kat hospital kerajaan sbb husband tak cukup budget? atau ada ke mommies kat sini yg keluarkan duit sendiri untuk bersalin kat hospital swasta? #bantujawab #ingintahu #firstmom

30 Balas

Pengalaman sy. Actually, sekejapp sgt proses sis nk bersalin tu if awk sihat n baby okay. Samalah, sy pun ank 1st konon nk bersalin swasta, gaji sy alhamdulillah boleh lah tampung bersalin swasta tu. Tp sbb sy ada masalah uri bawah, memang kena checkup HTA. Time 37weeks sy dh discharge and boleh bersalin normal. Uri saya dah elok kt atas. Cuma nya dh terlambat lah sy nk book swasta semua tu. Bile kluar tanda, sy ke HTA, 1mlm in emergency, 2 mlm di wad. Wad sgtttt selesa sis, n i duduk wad yg ad 6 katil, still sgt3x slesa. N u tak sempat pun nk pndang skliling sbb dgn xckup tidur n u terlampau ralit dgn your baby. Tber2 eh dh boleh klua wad. After my experience utk first baby di gov hospital, mmg i terus decide, 2nd 3rd 4th gov jelah. Better u habiskn duit u on CL or confinement center. Sbb AFTER that, u lagi perlukan bantuan, so spend ur money for your ‘keselesaan’ time u pantang tu. Tapi serious sis, sy hampir mental time dlm pantang for my 1st baby, sekarang sy tgh fikir utk duduk confinement center utk 2nd baby ni. Tp like semua mommy yg comment, ikut kemampuan. Dh ada anak nnti, duit mengalir cm paip lubang besar sis. Kadang tu sampai kering, anak 1st lah konon kan, semua nk bg yg terbaik, xsedar diri duit tu takat tu je, haha dgn rumah xbeli lagi. Klu hubby u mcm berat nk bayar n u tau dy berat n susah nk bayar, it’s okay, ada byk lagi bnde lain yg dy boleh bayar with that money. Unless duit dy memang berkepuk2, pastu mmg u xde masalah duit, rumah dh ada, hidup dh mewah, dh boleh travel merata every week, mmg duit tu adoo je sntiasa, KO DH KENAPA XNK TANGGUNG 😂

Saya faham perasaan sis sebab kami pun pernah plan macam tu since before i pregnant lagi. Husband saya yang terpaling excited nak saya bersalin kat hospital private (hospital pusrawi). Tapi lepas saya pregnant, bulan demi bulan kami ada masaalah kewangan. Dari plan nak bersalin kat hospital pusrawi, kami search private hospital lain yang kosnya lagi murah. Husband saya plan hospital columbia tapi tak cukup budget. Lepas tu kami plan kpj tetap sama tak jadi. Dari private hospital bertukar to PPUM tapi tu pon saya rasa agak pricey sebab masaalah kewangan. Then tukar lagi ke HUKM. Husband saya mampu bayar yang ni tapi disebabkan HUKM ni kita kene attend 2 kali appointment and both kene bayar (not including ward charges), so saya kesian kat husband saya. Saya nampak kesusahan dia usaha keras cari duit untuk saya and preparation for our first baby. So saya cancel semua plan tu. Saya lagi pentingkan CL dan keperluan baby dari keselesaan saya sendiri (private hospital). At last, saya hanya pilih hospital government untuk bersalin nanti. Betul husband tak boleh stay dengan kita 24h especially bila anak first ni saya berharap sangat suami boleh disisi kita start dari warded sampai discharge sebab saya memang zero pasal baby. Even nak pegang baby pon saya tak pandai. tapi kita tak boleh selfish jugak melainkan kalau kita ada savings sendiri boleh back up suami (bayar hospital private). Tapi kalau suami dah cuba sedaya upaya cari duit untuk kita dan baby, pilihlah yang terbaik untuk suami juga. Saya akan bersalin kat hospital serdang nanti. Sekarang 34weeks☺️.

rasanya smua org ada keinginan nk branak kt swasta yg dilihat lebih 'manjakan' ibu (service trbaik cmpare kerajaan). tp ukur baju di bdn sndiri.. kalau suami kurg mampu, xpa.. proceed je kerajaan.. inshaAllah smuanya baik2 aje.. hosp kerajaan pn ramai pakar2.. normal la kalau ada yg jnis doc or nurse x jaga prasaan (dorg pn letih).. banding swasta. smua bnda dorg uruskan sy amik cnth.. sy first mom, lahirkan kt kerajaan.. kakakipar sy branak di private... abg sy bgtau sy 'ko anak first mesti lambat ni bsalin'.. sbb wife dia pn lama nk bsalin masa anak first... then tkejut dia bila sy dh bsalin lps 20 minit dlm LR.. sy cite pglaman sy sblm bsalin.sy afa jalan2 masa kt PAC nak masuk ke wad..then masa nk ke LR. .. sy kena jalan sndiri naik katil stroller tu.. pstu dh smpai LR, kena jalan tukar katil plak.. abg sy respon 'maybe sbb tu sy dh sng bsalin sbb sy byk jlan'.. cmpare to wife dia.. nurse yg angkat bila tukar2 katil, nk buat apa2 smua didorong/ditolong nurse. Tp ni smua asbab jela.. Allah mudahkan.. nth la.. bg sy branak mana2 pn sama je sbb sakit tu ttp rasa. maybe dr segi gas enthonox tu kt kerajaan xde, nak jahit pn bius kerajaan ni maybe x brapa power sgt kot cmpare swasta.

bagi pendapat saya, hosp kerajaan ok shj. sis boleh search je kat tiktok hosp kerajaan di kawasan sis ok ke tak ok. mesti banyak org buat video kat kat tiktok. boleh survey yg mana suits your expectation, tengok suasana hosp kerajaan area sis mcm mana. hosp pun kan ada jenis2 wad kelas keberapa kan, boleh buat pilihan tak silap saya. lagi pun kat kerajaan kan ada program FPP, harga mahal dari yg biasa ada subsidi tu tapi inshaa Allah kurang dari swasta. tapi program tu tak silap saya kena buat booking dgn hosp dan tak semua hosp ada rasanya. hosp kerajaan ok je sis, pakar pun banyak kat sana incase ada emergency apa2. pendapat saya lebih baik spend duit utk lepas bersalin. nak duduk confinement centre, nak hire CL ke, nak urut berapa banyak hari ke. lepas bersalin lagi banyak kena jaga. husb saya pun tak cukup budget dulu, under 1k je budget dia. masa saya bersalin saya kena emergency czer tu pun dia dah cuak, kesian dia. alhamdulillah tuhan bagi rezeki kat dia kena bayar 100 lebih je dari yg asal 3k lebih. baby duduk wad sbb kuning pun kena rm5 je.

Bagi saya la sis. Ikut kemampuan. Macam sis cakap ni anak kedua kan? Jadinya nak tanya sangat keadaan sekarang dengan anak pertama tu cemana kewangan? Kalau terlebih stabil sampai husband boleh saving banyak gila2 beribu2 memang tak de masalah pon. Tapi kalau kewangan sis sekarang struggle sangat2 atau cukup2 makan je lebih baik tak payah. Sis bekerja ke suri rumah saja? Kalau bekerja sis boleh je kawtim dengan husband tambah sikit duit sis. Tp kalau sis surirumah dan sepenuhnya bergantung dengan gaji suami. Sebaiknya beranak je la gov. Suami ni bukan dia tak nak bagi terbaik kat isteri dia. Tapi dorang pikir masa depan. Nanti anak dah nak dua orang. Makan baju semua banyak nak guna. Lama lagi nak hidup. Tak salah rasanya kalau kita sebagai isteri bertolak ansur sikit. Cuba sis bayangkan suami terpaksa jugak bagi sis beranak swasta pastu tetiba kewangan lepas beranak anak kedua ni tak okay. Struggle nak cari duit. Kan kesian sangat. Dah jadi isu lain2 nanti. Tak pe sis. Hospital gov pon okay je. Ikut kemampuan yea.

3h ago

anak pertama kan dia cakap..firstmom.

Pengalaman saya anak 1st bersalin di swasta. Masa tu pilih swasta sebab nak doctor n bidan perempuan. Tak nak terima rawatan dari lelaki. Kalau tengok pada kos memang mampu milik. Bersalin normal RM3000. In shaa Allah lebih dari mampu. Tapi takdir Allah tertulis lain. Bukaan stuck dekat 7cm selepas 12 jam contraction. Terpaksa emergency ceaser. Ya doctor bagi pilihan nak proceed atau nak ke hospital kerajaan. Seksa nak tahan sakit tu, percayalah kita tak akan pilih hospital kerajaan sebab akan ambil masa lagi diorang nak hantar. Saya menangis minta maaf dengan suami sebab saya tahu kos Ceaser sgt mahal. Total semua termasuk jaundice anak 3 hari 2 malam dan saya terpaksa bermalam lebih sehari sebab Ceaser, RM12,000++. Kalau sis rasa sis dah bersedia untuk sebarang kemungkinan, proceed lah niat nak bersalin kat swasta tu.

Kalau betul mampu, go for it. Kalau husband 50/50 mampu, terima dgn redha sis yg penting deliver dgn selamat. Husband sis banyak nk fikir bab duit, lepas bersalin lagi banyak nk guna. Saya aim bersalin hospital pakar swasta tp after buat research saya bgtau husband kena standby at least 20k. And yes, saya emergency czer bil almost 15k. Tp sebab saya mmg tahu his financial conditions, dia mampu so saya selayaknya demand. Kalau dia tak spend duit ke saya pun dia akan spend duit modify kereta (ada 2 & plan nk ada yg ke 3 tp duit dah labur ke hospital huhu kereta banyak2 nk buatpe). So you know your husband’s financial level. And saya pun give & take juga, ambil cl sebulan guna my money so husband tak lah bingung nk urus saya & baby as a first time daddy. Makan dia pun terjaga coz cl masak dinner sekali.

Sye paham prasaan sis sbb sye pun aim hospital swasta.. Mujur ade saving mse keje dlu, dpt la bsalin kt hospital swasta jgak tp hospital yg khas utk bsalin je la, so hrga dye murah sikit dr kpj & seangkatan dgn nye.. total sye hbes dlm 3.2k.. bab duit nie bincg baik2 ngn suami.. sbb kdg kte kne expect lebih contohnye tbe2 emergency czer.. klu kpj maunye dlm 8-10k.. walaupun sye aim hospital swasta, tp tetap ready utk hospital krajaan kot2 la tbe2 hujg2 nak bsalin ade msalah ke nk kne czer or induce memg ke krajaan.. Tp alhamdulillah, urusan sye dpermudahkn.. klu hsband x mampu, xpe la sis gov pun.. klu xde pape msalah, kejap je kne tahan.. ade kwn sye, bsalin pg, mgrib da discaj.. smoga urusan sis dpermudahkn..

4h ago

sye bsalin swasta gne duit sendri.. amek CL utk smggu pun duit sendri..

setuju dgn kebanyakan mommies punya pendapat.. ikut kemampuan suami isteri. kalau setakat budget cukup2 je Saya nasihatkan Baik X payah. sb nanti nk beranak kalau induce (+ extra charge) , ambik ubat tahan sakit (+extra charge) , buat nya bukaan lambat, hosp private biasanya akan go through emergency czer sb dorang Xnak tanggung any risk (+extra extra charge..mau puluh ribu) lps beranak baby nk kena vaccine (Ada extra charge) baby jaundice (+extra charge) nanti dah discharge, CL lg, keperluan daily baby, insurance baby lg... jgn mintak sumbangan dana plk time ni. kalau sgt berkemampuan then U can go ahead. apa2 pn kena discuss dgn pasangan msg2

bagi saya ukur baju di badan sendiri..Rasa mampu silakan..kalau tak mampu,gov pun dah cukup bersyukur.. kalau setakat cukup² je baiknya fikir habis² sebabnya bila anak keluar nanti lagi banyak kewangan yang diperlukan..tu belum lagi kalau baby keluar tiba² ada masalah..dah tentu nya lagi berganda kosnya..time tu suami pun terpaksa ambil cuti tanpa gaji..so, buat la pilihan yang bijak.. saya dah 4 kali bersalin di gov.. Alhamdulillah tak pernah lagi dapat pengalaman yang mengerikan..waktu nak push baby pun siap dapat sokongan dari nurse²..layanan pun baik².