Saya Ada 3 anak anak ketiga 2 Bulan..anak 1,2 masa baby putih cerah kulit tapi anak ketiga Belum

Kulit dia tak cerah.. kenapa Ada macam tu Sy tak faham...Sy risau gelab kulit dia...😔kalau Ada tips kulit dia nak jadi cerah tolong cakap ye kawan kawan semua..

32 Balas

Kesian ke anak tu lahir2 dah kena compare warna kulit, padahal mmg dah Allah cipta anak2 tu lain2 sifat, ciri2 fizikal. Jangan la di banding2 kan.. gelap cerah semua makhluk tuhan, mana tau kulit gelap tu yang paling baik hatinya.. disebabkan sesetengah parents mcm ni la buat anak2 takde keyakinan diri bila besar nanti.. asyik kena banding2 kan je. Tu baru warna kulit, belum tahap education. Hm.. Saya mmg triggered betul sebab adik bradik semua cerah, saya je paling gelap. Sy lah yang paling diherdik dengan org2 tua dari kecik sebab hitam. Padahal lahir2 dah macam ni, apa lah salah kita si kulit gelap ni. Cuba muhasabah diri balik puan. Kalau asyik tgok putih je lawa, hitam tak lawa, kita hina ciptaan siapa ye?

2y ago

Gelap atau cerah, semuanya ciptaan Tuhan 🥰 semuanya indah² belaka. Terimalah anak seadanya.

org lain sibuk nak ada anak sis. kalau ada anak org fikir kesihatan anak je. tp sis ni pelik. kenapa risau anak hitam ke putih. jangan bezakan ank². nanti bila mereka dh dewasa. panjang umur kita. kita tk tahu yg mana boleh jaga kita. awk spatutnya bsyukur Allah izin awak ada anak. rahim awk Allah bg yg terbaik. sy ni mengandung kali ke4. tp kalini baru Allah bg sy tgk bentuk janin dlm rahim sy. moga kalini Allah izin janin ni jd anak, dan keluar pd waktunya dengan sehat sempurna. membesar dgn sehat dpn ibu dgn abah dia.

2y ago

Betul tu... rezeki masing2.. Semoga dipermudahkan urusan sis ya,, semoga ade rezeki melihat cahaya mata tu membesar dan sihat aamin

kulit ni asal dr awl dlm rahim..gen dh tentukan.x smstinye ikut wrne mak ayah..mgkn ikut nenek atuk sbb mmg akn ikut keturunan jgk..klau sorg putih x sume akn putih.mcm sy ank 6 org..kulit ank cerah tp cerah y lain2.y no 5 plg cerah..y no 4 lain sket glp sikit die sorg.xpelh wak jnji ank sihat alhamdullilah..klau x cerah x bermakne x cantik x comey tau.tp mmg xde tips la..ank y no 4 tu dr awl peknen sy amal ssu kambing mamadil tp die plg x cerah

Aiyoo. Jangan beza2 kan anak. Dia lahir sihat sempurna tubuh badan tu pun kita dh rasa syukur. Kulit putih ke gelap ke x menentukan kita ni siapa2. Allah maha besar. Awak sebagai ibu sepatutnya cakap@fikir yg baik2 utk anak awak. Awak patut bersyukur dh dikurniakan zuriat. Ada yg masih menanti zuriat sampai sekarang. So semoga puan stop compare anak2 sendiri. Peace ✌🏻 maaf kalau agak terasa. My 2cents opinion only.

adoii..mak macam ni pun adaaa.. bersyukur la kulit dia warna apa...orang lain tu langsung tak dapat anak..bertahun2 menunggu... ni da dapat anak, takut sangat anak jadi itam...apela nasib anak tu esok2..takut2 dibeza bezakan kasih syg pulak... bersyukurla dikurniakan anak yang sihat. Tengok bilal bin rabbah, walaupun dia hitam,gelap, hati dia putih tau tak.. Apoooooooo laa..2022 pun wujud lagi orang gini.

Opsss... Dah nama pun Malay. Bukan keturunan Chinese/ Portuguese/ White. Normal la tu ada la ikut mana2 keluarga belah si suami / si isteri. Bersyukur la sis anak lahir sihat walafiat. Jgn pula maknye pergi suap jamu whitening set untuk anak makan ye. Anak br 2 bulan nah. Nk lumur lotion whitening pun jangan nah. Nnt jd pula penyakit kulit lain. Fikir panjang dulu yeah!

anak saya tiga org, tiga tiga xsama warna kulit dia.. si kakak hitam manis, mcm Hindustan, si kakngah mcm korea.. putih merah, si abg sawo matang, macho gagah perkasa.. janji sihat semuanya.. sbb saya ada melayu+cina.. suami jawa +melayu mamak penang mariii... so masing² anak saya comel, cantik dan handsome.. dan yg penting sihat..

kenapa nk fikir gelap ke cerah ke. dah kalau itu rupa mak bapaknya. cenggitu la kejadiannya. xkn mak bapak rupa mcm belangkas harap anak rupa mcm kacukan hindustan. cuba terima . anak tu takde dosa. kecik2 lagi mak dah fikir bende remeh temeh. cukup la anak tu sihat cukup sifat tu paling penting.sory la. sakit hati dgn mindset mcm ni

allahuakbar.. cerah gelap allah dah tentukan.. xsalah baby gelap.. gelap tu pun tona warna juga.. ubah mindset gadis2 malaysia.. nak yang cerah2 aje sis.. xdenya gelap masa depan dia kalo kulit dia gelap.. yg mungkin gelap bila ada ibu yg berfikiran mcm ni.. sorry kalau sy berkasar.. just positifkan minda dan ubah mindset sis.. kesian ke anak..

Mgkn sis ada mngata anak org kulit gelap kot? Atau pun riak x jaga percakapan ke? Kena reflect balik dgn perbuatan dan percakapan kita. Apa2 pun zuriat tu rezeki. Bsyukur la dari segi apa pun Allah kurnia kan. Bagi dia kasih syg setimpal dn jgn diskriminasi anak2. Mereka boleh tau/rasa bila dh besar nty