petua turunkan kuning baby

mommies .. ada yg tau mcmna nak trunkn kuning baby ? baby warded kuning makin tgi ..tmbh lg sy ssg nk bgrk sbb wad jauh ..sy bru je lps ceaser 6hb hr tu

19 Balas

Baby sy haritu kuning turun lepas cukur rambut, klau kat rumah bagi baby tido bawah lampu, makan2 yg panas seperti halia, bawang putih, lada hitam n lain2 jngn makan lagi, kejutkan baby bngun susu setiap 2 jam.. Baby mmg susah bangun kalau kuning nnti try kacau2 dia suh bngun atau basahkan muka baby dngn air nnti dia akan bngun.. Hee mommy jngn risau n take care, InsyaAllah kuning baby akan turun..

Kerapkan breastfeeding sis, klau bole setiap jam breastfeed. Kejut je baby bangun utk breastfeed. Baby mmg akan kuat tido masa jaundice ni, yelah jaundice kan demam kuning, so bile demam badan jadi letih rasa nak tido je. Rajin breasfeed sbb kuning akan keluar nelalui air kencing n najis. Lps tu sis bole makan anggur hitam. Sis ye yg makan, bukan baby. Ni yg sye try masa anak sye jaundice.

Sy pn perna jg bgni... Sy bsalin tnggal 7/1/20 bslin scara caesar Bru jk kluar dri hospital.. Tnggl 9/1/20 ank plk kna msuk wad blk sbb kuning naik mndadak ( 4.40 ) masa ni ners sy sru dtg klinik sbb nk cek kuning.. Skli ners pn tkjut sbb tnggi btl kuning ank sy.. Bru sy pn susu bdn msa tu msi x bnyk... Sedi btl tngok ank asyk tdr.. Jk xnk mnyusu... 3 mlm jg la dlm wad..

kne jaga mkn dulu.. mkn jaga then kerap kn bf setiap sejam atau dua.. bby jaundice memang asyik tidor je.. so kne kejut kn bby.. kalau susah nk dl, pam susu kluar then feed by botttle.. slalu nye bby nb 1 jam 30ml, 2 jam 60ml.. even dye tidor pn, kalau kita feed, dye akn minum.. 🤗 rajin2 expose bby.. jgn letak bby kt tempat gelap..

Kerap susukan kalau tak dah air susu cmpur formula biar kan kerap kencing berak ..sy aritu bacaan 200 masuk NICU naik 211 bila sy kerap susukan turun dari 211 ke 60 dlm tempoh 4 ari..tak payah pakai herba² ..

Sy bagi susu cmpur fm gn bf . Pakai batang wali atau pn sengkuang cina ..sy pakai btg wali xmujarab . Bg sengkuang cina alhamdulilah turun , tp atas darah bayi ye sis .xsemua serasi .

Bagi mandi daun kucai, minum air susu kambing fresh, lumur baby dgn bedak sejuk dan air cap badak.. baby kuning badan diorang panas. Anak sy kuning sy guna kaedah ni alhamdulillah

Sy start minum susu kmbing karihome lps 2 mnggu lbih baby lahir.baby kena prolonged jaundis.then kerap bf n bg fm .alhmdulillah kuning baby turun byk.sbln lbih jg dia kuning.

4y ago

Oo.. Alhamdulilah..boleh try jgk. Tq😊

Lgi stu jangan bedung baby ketat sgt, sbb bedung terlalu ketat bole naikkan bacaan jaundice. N sis kene jaga makan, elak makan lada hitam, halia n kunyit sume tu.

minum susu kambing , jangan makan jamu atau masak hali lada hitam /kunyit dalam masakan..baby kena kerap mnyusu 2jam sekali