kuning baby

korang tahu tak petua nk turunkan kuning baby bru lpas lhir ?

21 Balas

rebus labu putih atau kundur tanpa garam dan tanpa minyak.. pastu mandikan baby guna sup yg dh suam2 .. then ibu pulak kena minum sup tu air rebusan labu putih.. adi sy dulu dekat 400 kuning nya ... lepas amal sekali eh esoknya Alhamdulillah turun mendadak weyh

To be honest, saya stop susu badan, dan bagi fm je. Spjg 10 hari dia kuning , kuning asyik naik bila stop duduk bawah lampu. Bila saya try stop susu badan hari ke 11, hari ke 13 bacaan turun mendadak. Skrg dah discharge dari kuning.

1y ago

bagi susu fm apa ye ? ke tak kisah susu apa ?

kerapkan menyusu badan 2jam sekali, dan pastikan baby kerap kencing berak, lagi bagus sebelum g klinik pagi tu dia da berak...cepat turun... ibu masa pantang jgn mkn halia kunyit lada hitam tu, tunggu baby baik kuning baru boleh...

jemur pg tp jgn hadapkan mata arah matahari.dlm pukul 7-8pg ok.nti bg baby kerap susu.dpt 2jam sekali pn blh.kne paksa anak bgun..jgn MKN bnde kuning MCM kunyit halia jamu .oren pn jgn MKN dulu.tu yg sy amalkan.cpt turun..

1y ago

meksihh

beli serbuk bunga matahari kat kedai ubat cina,rebus pastu mandikan baby pakai air rebusan tu...dlu anak sy pon sama kena kuning,seminggu trun naik kk,lepas pkai serbuk bunga tu,terus trun kuning nye...

misi selalu cakap banyakkam susu badan. saya dulu usaha macama-macam. Antaranya saya minum susu kambing, makan anggur hitam. orang dulu-dulu suruh bg baby. tp sy makan dan minum sendiri. hehe

cuba titikkan air anggur hitam yang takda biji tu, selawat titikkan 2titik je, kalau tak jadi cuba sengkuang cina selawat titikkan 2titik. kita ikhtiar, insyaAllah 🥰

Kerap bg susu badan, utk baby senang kencing and berak. Anak I Ada kuning tp less than 3days kuning turun and OK. Mungkin sebb I and anak darah O

Susu kan bby sekrap boleh yunk tp klo susu bdn x bnyak try bg susu formula tpi abis kuning anak cuba bf anak je putus kn bottle tkut nty ank tolak bf

1y ago

betul kalau kita pksa diaa sabar lama2 dia akn susu bdn jugak ..skit pinggang tu memng kn hahaah

mndikn bby dgn air daun inai, si ibu plak mkn anggur hitam.. in shaa allah kuning bby trun, kuning ank sy xsmpai sminggu trun tros smpai 3.9

1y ago

meksih sis