kuning baby

Assalamualaikum..hi mommy smua..nk tnya ad petua x nk bg cpt trunkn kuning baby..ank sy dh 16hri kuning masih ad??

23 Balas

Susu kan dengan sekerap mungkin, kandungan prolaktin susu yg tinggi pada jam 2.30 pagi ke bawah. Untuk makluman Puan, bayi yang berusia 6 bulan ke bawah digalakkan untuk exclusive breastfeeding sahaja. Ini kerana kematangan organ dalaman masih fasa permulaan. Risiko makcik2 sekarang sakit buah pinggang kerana petua yang bukan² ketika mereka sedang bayi. Jangan jadikan petua sebagai satu rutin.

hi mommies betul ke susukan bayi tgh mlm diantara jam 12tgh mlm-6pg tak elok? katanya boleh rosakkan organ dalaman baby? baby sy 6months and saya masih menyusukan dia macam biasa wpun dia tidur, saya akan direct bf antara 2-3jam setiap hari. tp sy ada terbaca yg susukan baby dianatar 12-6pg tak elok.mcm xlogik je kan. tp nk tnya pandangan mommies jugak.tqq

Sis boleh Cuba Cari pokok dukung anak, basuh bersih2 n rebus pokok tu. Da mendidih tutup api. Tuang air rebusan shj kedalam bekas atau jag kecil (jadikan air suam2 kuku) campur dgn air paip n buat jirus baby utk bilasan terakhir.. jgn di lap dgn Kain tuala biar n usap air yg meleleh sj. Cubalah dgn izin Allah

Waalaikumussalam... bagi minum susu c2joy puann.. anak saya skang 3bulqn. Masa lahir kuning , saya bagi susu tu alhamdulillah bawah bacaan 85.. Puan sila tngok fb saya Cjoy Aishah/ nak tahu details wasap 0136098702.

Ketahuilah kuning bayi menandakan risiko hati yang belum matang. Jadi ia tindak balas yang tidak asing lg. Tambahkan immune badan anak dengan susu badan ibu yg lengkap. Elakkan dari bahan2 asing ye,ibu2.

waalaikumsalam , biarkan bilik tidur pasang lampu , n sntiasa bgnkan bby , bg susu bdn . jgn biar tdur trlalu lama , setiap duajam or satujam bg bgnkan dia. y pling pnting jgn biarkan d tmpt gelap

4y ago

Sama cam saya.abis pantang.maka abisla kuning anak Saya.

Bagi susu formula kalau susu ibu tak cukup. Just untuk bagi dia flush berak dan kencing banyak banyak turunkan kuning. Kalau dia tido tu, bangunkan dia every two hours untuk minum.

Bagi ank minum susu byk byk. Kalau susu ibu kuranh bagi susu tepong. Adik ipa saya bg ank minum ni atas nasihat doktor. Alhamdulillah terus turun kuningnya

Ni petua org tua.. Klau nk gna silakn klau xnk xpe.. Tpi kami buat menjadi.. Bgi mnum air klpa pndan cmpur gula batu.. 1@2sudu kcik ja sblum prgi kk..

Cba ambil anggur hitam..picit ambil air dia bg bby mnum..mndian bby cba ambil daun belimbing buloh..masak mendidih..pastu da suam bg bby mndy..

4y ago

Sis jangan bagi petua suruh baby minum air anggur hitam tu. Sy pun sedang berpantang anak kedua dah 14hari. Dan baby dah turun kuning dalam seminggu je. Sy pun makan anggur hitam setiap hari. Dan hanya bagi susu badan setiap 2jam. Tanpa perlu bagi baby air anggur hitam tu pun baby sy tetap boleh turun level kuning dia sampai dah discharged dari klinik dan xperlu ambil darah lagi. Kalau sis pernah try pada anak sendiri please jangan sama kan dengan anak orang lain.