Perut kembung/Gastrik angin

Hi momies. Sy nak tanya ada x kat sini momies yg selalu kembung perut, rasa perut senak & pedih ulu hati. Dah makan teratur pn still macamtu jugak, kerap sendawa & rasa loya.. Muntah pn angin je keluar(muntah kuning) ada x petua camne nak bgi penawar ye? sakit sgt x tahan hari2 camni ? sy pregnant 14weeks skg

24 Balas

Normal tu sis. Sis jaga je makan, lepas tu elakkan minum susu dulu. Orang gastrik tak boleh minum susu sebenarnya. Lepas tu sis cuba refer doktor. Saya dulu dapat ubat gastrik pil kecik, doktor suruh makan sebelum makan. Seminggu saya makan, lepas tu okay dah. Tak ada gastrik sampai la sekarang dah 35 week ni. Bagitahu doktor sis mengandung

Saya standby pisang... Sentiasa ada dirumah... Tengah malam kalau terjaga rasa lapar bangun makan pisang sebiji p tidur semula... 1 lagi, kismis... Sentiasa ada dirumah, dalam beg kalau keluar... Duduk saja2 saya buat kudap kismis tuu... P mana2 kunyah dalam keta... 1 g standby gaviscon multi action tuu... Pregnant boleh minum yang tuu...

Sama la dgn sye. Skrg dh 38 week.. mse pertengahan preggy kena jgk sekejap then ok. Ni dh hujung2 kena lg.. seksa tuhan je Tau. Rse heart burn tu smpai ke tekak. Mcm Ade seketul bnd kt tekak ni x lps. Dada pun pedih + panas. Pelik Nye sye xde plk mkn bnd yg berangin ke apa. Pedas pun biasa je xde tahap melampau. Normal ke ye? 😣

Sy masa mula² pregnant mcm tu, sy bgtahu doktor n doktor bg ubat putih tu utk minum, xtahan sgt baru makan ubt pil yg gastrik tu, dalam masa sme sy kawal pemakanan makan ikut waktu, makan byk sayur, buah, minum air buah, n sy pon buat excercise utk kurang kan rasa gastrik yg ni ade dalam buku pink dia ajar

Saya dari awal mengandung sampai 31 minggu sekarang gastrik n pedih hulu hati masih ada..mula2 saya gastrik sakit perut..lama2 asid naik kat tekak pedih rasa macam terbakar..macam nak hilang kawalan tahan sakit..ubat pun tak tahan..banyakkan berdoa, minum air masak n jaga pemakanan ok..semoga dipermudahkan

4y ago

samalah.. tp sy skrg 27w. Time nak tido mmg tak selesa sgt². Rasa terbakar tekak. Slalu kena bangun duduk² dulu.. dah ok baru tido. kadang² terjaga tgh mlm. kadang tu minum air masak pun rasa terbakar tu. tak tahu apa puncanya..tp sy ada baca yg acid reflux ni berpunca dari makanan yg kita ambil. kena pantau dan elakkan makanan tu.

Pedih ulu hati tu, Doktor ada pesan kat saya jgn mkn benda pedas dan benda masam. Banyakkan minum air suam. Saya dari 7 weeks jadi mcm ni. Now dah 18 weeks kembung perut tu kurang. Cuma pedih ulu hati tu saya control tak makan pedas dan masam dan banyak minum air suam.

sama lah kite sis...kalau leh sendawa tu tak pa lagi..ni tak boleh...angin sampai ke badan tak selesa...nak kata makan makanan sejuk rasanya tak, sebab asal makan sikit pun perut dah kembung..ni baru preggy 6w perut dah besar cam 9,10 w...huhuhu

Pergi klinik.. maklum pd nurse dan doc. nanti doc akan. Bagi suntikan. InshaAllah okey. Saya baru je kena 2 minggu lepas smpai x dpt tidur 3,4 hri pedih ulu hati, senak perut. Lepas doc suntik ubat Alhamdulillah. Da okey cm biasa 😊

Sama la gn saya,saya dari awl pregy smpai skrng 36weeks msh pedih ulu haty,kdng x blh nk tdr mlm...las sy g klink mntk ubt gn dokter,dokter bg ubt gastrik...bila sakit ja mkn ubt tu,kdng kita mkn teratur pon ttp rase pedih ulu haty..

Saya ada gastrik dan ada doktor bagitau saya, kalau perut tengah kosong, perut angin jangan minum susu, memang mengenyangkan tapi susu buat kita rasa muak kadang tu yang boleh buat kita muntah...

4y ago

Kan. Orang gastrik memang tak boleh minum susu. Sakit perut dibuatnya