Perut kembung/Gastrik angin

Hi momies. Sy nak tanya ada x kat sini momies yg selalu kembung perut, rasa perut senak & pedih ulu hati. Dah makan teratur pn still macamtu jugak, kerap sendawa & rasa loya.. Muntah pn angin je keluar(muntah kuning) ada x petua camne nak bgi penawar ye? sakit sgt x tahan hari2 camni ? sy pregnant 14weeks skg

24 Balas

Jangan makan benda pedas & masam. Kerap makan tapi dalam kuantiti sikit. Tidur bantal tinggi di kepala untuk mengelakkan asid perut naik (pedih ulu hati). 💖 Sabar ye dear! Demi baby.

Seksa kan nk tido ..tido pun duduk..sy start 5bulan smpai lahir pedih je ulu hati .. Klu sy la kn,makan betik setel pedih ulu hati .. Kne standby je stok betik dlm peti ais..

Jaga makan jangan pedas sangat. Makanan berangin pun cannot. I dulu, coffee, petai, ni dua kalau makan, memang teruk la menanggung angin nya next day

Bagitahu doc nanti dia akan bagi ubat gastrik n tahan muntah. Saya dah 32 week jdi mcm tu so doc bagi ubat tu. Saya mmg jenis makan x ikut time😅

sy sekarang 7w3d mmg tgh alami.. makan elok dah tp kerap lapar.. But still angin 1 bdn kdg2 naik ke kepala tu buat nyut2 kepala x tahan woo

Jgn skip makan.kena makan teratur.blh try gaviscon tapi kena refer doc dlu.sbb sy dri anak pertama smpi ketiga kena mcm tu

Saya pun sama situasi ngan Sis.. Da mkn tapi still pedih ulu Hati.. muntah pun angin.. X selesa sgt... kadang X dpt tido

Awal kandungan mmg pedih ulu hati smpi xblh tido.. sy dulu sediakan biskut tepi katil, minum air sikit2 klu mlm..

4y ago

Minum air putih, yg dimasak sis.. sy strict kurang minum air manis masa preggy.

Normal sis hormon mengandung ni pelbagai ragam nnti makin membesar perut makin la mcm mcm

Sama la cam sy tp skrg dh ok skit n tggu masa nk brsalin je