Mual muntah-muntah

Saya baru 10minggu 1 hari. Tengok makanan rase nak muntah. Tengok orang makan pun same. Rase banyak angin dalam badan. Perut rasa kembung dengan angin. Ulu hati pun rase ada angin. Tapi xdapat nak keluarkan angin tu. Tiap2 hari rasa nak muntah. Bila makan lepas tu muntah balik. Xlalu sungguh rasa nak nangis je. Ade sape2 sama mcmni x? Agaknya bile alahan ni nak habis ye 😭😭

14 Balas

Waktu awal saya macamtu lah. Bangun muntah terus. So saya baca lah banyak banyak article. Tanya doktor. Saya morning sickness teruk sebulan lebih. Tips saya: bangun pagi makab cracker or energy bar. Atas katil terus makan. Relaks dulu baru bangun. Air jgn kurang minum. Sebab bila kita muntah kita akan kurang air. Which akan menyebabkan kita untuk muntah lagi bila kita dehydrated. Cuba buat jadual makan ikut waktu. Sepanjang jam tu kena selalu isi perut. Jgn makan big meal dalam satu masa. Instead bahagi bahagikan makanan tu pada portion kecik.

3y ago

betul tu..jangan makan sampai kenyang,nanti makin masuk angin..kalu tak boleh masuk air kosong pun cube kunyah air batu

saye dari start tahu pregnant 6minggu terus alahan teruk sampai masuk bulan ke 4 slow slow die hilang dan selera makan pun datang balik..berat jangan cakap lah dekat 10kg turun mase alahan..tanye mil ade care tak nak kurangkan alahan,die suruh tunggu lepas keluo baby nanti🤭🤭sekarang 38minggu alahan kecik kecik tu datang balik luga nok muntoh masuk angin

Saya pun morning sickness teruk.. Dari awal smpai la kandungan saya 21week.. Baru cuit makanan sikit terus muntah.. Sampai menangis sbb laparrr tapi tk boleh nk mkn.. Saya pegi jumpa dr mintk ubt angin dgn ubt tahan muntah.. Alhamdulillah boleh la jugak nk telan makanan..

ya..sma alahan yg sma..asyik muntah..bertabah..berat trun sgt..mtak suami buat sup ksong,sayur ikn serai.bleh mkn skali dua pastu muntah juga.12week msih lgi mcm ni..xmmpu buat apa2..dktr bg ubt than loya/mhntah pun mkn mcm xjln dah.

sama la sis..saya pun sama. x de selera makan. npk mkanan nak muntah..x teringin nk makan apa2 pon. selalunya alahan akan berkurang di trimester ke2.

Sy dah 2 bulan cmni.. angin trok tiap2 malam kena urut bru boleh tido.cuma muntah makin kurang sejak sy mkan before lpar.. tpi tiap sejam sy makan.

Hai sis, dah makan ubat kurangkan muntah ke? Saya pun tak ada selera tapi cuba makan apa yg boleh mcm buah. Pening kepala tinggikan kaki. Sabar je.

Saya 10week 3day dah kurang sikit alhamdulilah tapi masih lagi ada muntah muntah cuma tak teruk . Perut kembung tu biasa angin banyak 😣

Saya pernah pengalaman mcm ni .. sy kne mkn mnde2 yg masam2 skit pastu xley mkn yg manis utk elak muntah..

Sy 11 weeks n sama.. tak lalu makan n asyik muntah.. berat sy dari 68 turun 63