Perut kembung/Gastrik angin

Hi momies. Sy nak tanya ada x kat sini momies yg selalu kembung perut, rasa perut senak & pedih ulu hati. Dah makan teratur pn still macamtu jugak, kerap sendawa & rasa loya.. Muntah pn angin je keluar(muntah kuning) ada x petua camne nak bgi penawar ye? sakit sgt x tahan hari2 camni ? sy pregnant 14weeks skg

24 Balas

Saya dari awal mengandung sampai 31 minggu sekarang gastrik n pedih hulu hati masih ada..mula2 saya gastrik sakit perut..lama2 asid naik kat tekak pedih rasa macam terbakar..macam nak hilang kawalan tahan sakit..ubat pun tak tahan..banyakkan berdoa, minum air masak n jaga pemakanan ok..semoga dipermudahkan

4y ago

samalah.. tp sy skrg 27w. Time nak tido mmg tak selesa sgt². Rasa terbakar tekak. Slalu kena bangun duduk² dulu.. dah ok baru tido. kadang² terjaga tgh mlm. kadang tu minum air masak pun rasa terbakar tu. tak tahu apa puncanya..tp sy ada baca yg acid reflux ni berpunca dari makanan yg kita ambil. kena pantau dan elakkan makanan tu.