TIPS SUPAYA MAKAN ZINCOFER TAK MUNTAH

Malam tdi makan ubt zincofer .. 10minit lepas makan ubat, sy baring utk tidur.. Tak selesa rasa dada.. Loya rasa tekak.. Nak wek2 je.. Last2 muntah air,wrna merah..mksdnya ubt tu keluar balik ke ape? & kena makan semula ke? ? Ada tak tips bila kita makan ubt, tak loya tekak membuatkan kita muntah ubat balik.. Peritnyaa rasa ubat tu? & waktu2 sesuai makan ubt.. Terima kasih ?

30 Balas

kalau muntah jangan ambil lain. biar je. ikut kuantiti ubat yg doc bagi ikut berapa kali sehari. nak elakkan muntah makan ubat bersama air oren. sbb air oren ni masam2 so mudah hilangkan rasa loya. saya buat mcm tu dulu. alhamdulillah senang. !

sis,boleh ckp dgn nurse nnti nurse akn tukar ubat..sy dlu mkn zincofer jgk,tp msti muntah..xkira la telan dgn sunquick ke,telan sblom tdo ke,msti sy akn muntah jgk..nurse tukar kpd new obimin,skrg dh ok balik..

songobion bagus bau pon macam vanila @coklat je sjenis kapsul hb sy alhamdulillah naik ..yg penting kene pantang minum minuman milo, teh nescafe dn kopi sy amalkan air susu or juice buah buahan setiap hr

Kalau xleh mkn zincofer mntk.doc.tuka.ubt lain..sy ritu doc suh mkn iberet..pape pn mcm ubt zincofer..iberet..obimin kne minum air jus oren kalau nk mknnya 😉✌

Makan time dah nak tido malam. Lepas je lena confirm tak rasa nak muntah time tido. Hehee. Sy cuba amalkan cara mcm tu je,, yg sy dapat elakkan dari rasa muntah. 😂

5y ago

Makan ubt tu pn bercinta sis🤭🤭 Nak tido pn ambil masa lena,huhu.. Parah btl makan zincofer ni🤣

Haha..sy dah kena tuu..rasa mcm alahan kembali,tny kat nurse mmg effect ubt tu mcm tu..klu xthan sgt boleh mintak tukar ubt lain..maltofer ka

5y ago

Huhu 🤭 muntah tu,dia nak keluar.. Fuhhh.. Sakit rasa dada😅 Maltofer tu doc ada cadang kn juga ambil.. Sbb perisa coklat kn.. Rmai ibu2 tak boleh makan zincofer, doc suruh mkn maltofer.. Tapi kena beli sendiri.. Sy try2 je mkn zincofer ni kowt boleh.. Mula boleh je mkn.. Takde lah muntah.. Malam tdi plk muntah😌

Ye sis.. sy makan pon sama juga wlpn ambil bsama jus oren.. (obimin/zincofer/iberet) rasa dan rupa lebih kurang.. kesan😵pon sama..

Sma dgn sya. Asa camtu juga .. Pastu mulai smlm sya ambk ubt lama yg kk bgi awal2 . Ubt hb dlm kotak tu dgn acid folid biasa..

makan ubat 2 jam selepas makan makanan berat saya dh try makan stengah jam sebelum makan makanan berat tapi tetap jugak pening2 mual

5y ago

terlajak sikit pun takpe. ubat nie sesuai ambik masa perut kosong

Sy penah jd mcm tu.. Refer dngn nurse then nurse tuka ubat.. Tp ubat yg nurse suggest xde stock jd sy bli dkt farmasi je..

5y ago

New obimin x silap.. Dkt klinik mmg xde..