Kencing Manis Ibu Mengandung

Macam mana bacaan normal bagi ibu mengandung yang buat BSP? Boleh sesiapa terangkan? Saya makan pukul 12.00 pm pastu check pukul 2.00 confirm tinggi. Atau Kena check pukul 2.00 pm dulu baru boleh makan.

25 Balas

Mcm sy kat sini check 8pg, 12tghri, 3ptg dgn 8.30mlm..8pg tuh sarapan sandwich/roti wholemeal/biskut..stop mkn before 10pg..lepas bsp pukol 12 tuh sy mkn nasi suku2 spruh wajib ad syur lauk buah semua..lpas 3 ptg tuh mkn kuih tpi elakkan ambil pisang greng atau karipap sbb karipap inti dia tuh ubi kanji tinggi gula ya sis..so kalau sis tak nk mkn nasi pukol 12 waktu 3 ptg pun boleh juga sbb gap msa pnjang kan..kalau tmpat sy lah..hri2 sy buat benda y sma kawal kalau tringin sgt je bru ambil pisang greng smua tuh cuma ta ambil time buat bsp lah..

Bsp sy..malam sblm sy puasa tu sy mk nasi ,lps bsp jam8 Sy pagi makan roti yg ade krim tu sebuku jea, bsp jam10 sy mkn roti yg ade krim tu sebuku dgn kueh2 mcm karipap.. lps Bsp jam2 bru sy mkn nasi, mkn byk menda jgk sbb jauh masa bsp jam2 patu jam8 bru ambil darah plak.. Sy mnum air masak je, yg penting spnjang bsp tu jgn tahan lapar sgt.. sbbtu sy biasa kan permakanan sy pun mcm ni laa sbb xnk kn bby tkjut time bsp je kena kurangkn mkn 😂 sy diet2 pun berat mendadak naik ni.. Mslh berat badan 2mgu je naik 2 3kilo..

Kul 12 mkn lh yg soup2 ke bakar2.. Jngn mkn nasi.. Sy dulu xtau kul 12 mkn nasi.. Kul ambil darah comfom naik.. Lpas tu sy fikir mcm bg xnaik jam 10 & 2... Pg sarapan sy mkn meehon dn teh o tanpa gula... Kul 12 sy mkn soup lawan ikam bakar, dn yg goring dn rebus2 je.. Xmkn nasi.. Kul 2 ambil darah alhamdullah xnaik 5.lebih.. Paling tinggi pon 6.5.. Itu je..balik dri klinik baru mkn nasi tp xbanyak dlm 1 senduk je.. Mlm lpas bsp kul 8 baru cari nasi.. Klo sy mcm tu.. Tp cuba sis buat mne tau ok..

Bsp tinggi depends dgn apa yg sis mkn.. Mcm saya if bkn date buat bsp saya ska buat experiment 😂 contoh breakfast saya mkn roti or mee.. Bfre mkn cek dlu brpa.. Lpas mkn tgu 2 jam cek lg.. If x lbih dr 6.7..saya rekod kt buku sndri.. msa cek bsp btul ikut jer la apa mknan yg x buat bacaan tu tinggi.. Mcm tu jga untuk lunch & dinner.. Tp kdg2 mkin kita kontrol mkin nk plak gula tu tinggi 😅 if bacaan bfre mkn tu tinggi saya slu delaykn skit msa mkn tgu bacaan tu trun skit bru saya mkn 😁

Kalau dkt kk yg saya check sini , check bsp pkl8 pagi, 12tghri, 5ptg dgn 8mlm..pasti kan 2jam sblm waktu check bsp tu x mkn dh.Makan kena jaga Masa check bsp ni ,kalau bacaan 2kali merah dlm 1hari tu ..nurse akan suruh refer dgn doktor.Lps tu doktor akan suruh buat bsp smgu kemudian ,bgantung pada bacaan bsp kalau Makin Naik, Makin Naik...last doktor akan suruh kita ambik suntikan insulin ,lagi lah jenuh.Kalau bacaan normal balik...kena continue bt bsp 2kali sbln sampai nk dkt waktu due kita.

Tempat sy jam 8,10,2,8 mlm... Klo sy bsp kul 10.. Jam 12 dh puasa.. Bsp ni ikut pg awak ambil kul berapa? Klo pg 8.30.. Lpas tu awak kena sarap cepat sebelom kul 9.pg.. Lpas tu 10.30 ambil bsp.. Blik mkn apa yg ada jgn mkn nasi klo tkut naik jam 2..biasa nya pg hingga jam 2 ms xpanjang nurse bg.. Tp klo lpas jam 2 hingga mlm ms panjang... Klo bsp kul 10.30 pg.. Blik mkn.. Biasa nurse bg ms sampai 11.45 pling lambat mkn.. Bb jam 12 dh puasa sampai jam 2.. Sy selaly mcm tu..

Biasa klinik pukul 8am,10am,2am,8am Puasa start pukul 10 malam . Kalau Result BSP okay pukul 8am tu . Lepastu boleh makan sikit macam roti gandum ke . alhamdulillah sy buat BSP okay . Tapi hari Nak check BSP tu je kena makan takboleh lebih 🤣 takut result tinggi

Last mkn before 10 mlm.. lps tu pg pukul 8 saya check .. Dan mkn tuk tghari dlm 2 jam lps tu cek lg .. setiap 2 jam atau lebih mlm saya cek sblm tido mcm kul10 mcm tu.. selalu ye saya control mkn.. alhamdullilah selama Ada kes n .. bsp saya cantil

Kena ckup puasa 2 jam sis..bru boleh cek..kalau sy stop mkn 10mlm cek 8pg ..stop mkn 8.30 cek 10.30 pg..stop mkn 12.30 tghri cek 2.30 ptg..stop mkn 5.30 cek 7.30 mlm Bacaan kk sy limit bacaan 1st 5.3, bacaan ke2-4 limit 6.7

Kena mkn sis..setiap kali pas ambik darah, sis kena mkn..pengalaman sy, 2x peknen kena buat BSP. Saya mkn. Cuma kena lh pilih mknn yg seauai, xbyk gula. Pas mkn tuh, kena lh minum byk air..biar kerap g tandas.