Kesan zincofer

Masa mula² checkup kk,doc bgi obimin. Lpas sebulan hb turun.doc pun tukar ke zincofer. Hari pertama kedua makan ok je. Takde pun muntah..cuma bangun tido tengah malam je sakit kepala. Hari ke3 ke 4 ni ,lpas makan zincofer. Dalam stgh jam cmtu,sy muntah..itu disebabkan x sesuai zincofer tu ataupun kenapa ye.. Yg selalu org muntah makan zincofer tu selepas makan je ke. Ataupun dlm hari yg sma makan. Harap adela jawapan .

20 Balas

Masa 1st checkup doctor bagi obimin, da berapa kali check up, obimin x berapa ngam dgn sy sbb hb x berapa cantik. Da bgtau siap2 da sy mmg x ley mkn zincofer dr pengalaman mengandung yg lepas, sbbnya lepas mkn zincofer, sejam lepas tu confirm muntah. Sekarang sy consume maltofer, tapi ni kena beli sendiri la kt farmasi. Dia sedap sikit. Sy selalu consume vitamin tu pagi sejam sebelum sarapan, sbbnya vitamin tu bantu kita serap khasiat dr pemakanan kita utk bby, x digalakkan mkn mlm, sbbnya gap mlm utk ke pagi tu lama, jd lepas mkn vitamin ibarat mcm x serap bnyk. Ini yg misi sy bgtau la. Sebelum ni sy consume mlm, sbb sejenis yg lupa mkn ubat.

Saya tak boleh makan obimin. Jadi muntah2 dan cirit birit. Saya makan zincofer balik. Minum dgn sunquik suam tanpa gula sblm tidur. Dr trimester 1 hingga trimester 2 hb saya drop. Dr 11.0 trun ke 10.4. Dr awal sampai skrg makan zincofer.sbb saya try obimin tapi xsesuai. Masa saya checkeup trimester 3 tetibe hb naik 11.6. Masetu saya jaga makan bebetul sbb ada gdm. Makan suku2 sparuh. Hari2 makan kubis celur dan masak tumis bayam. Sis kena makan sayur sayuran utk naikkan hb jgk

Zincofer kena makan 2 jam sebelum @ selepas makan. Saya selalu ambik malam. Dah nak tido lepas 2 jam makan sy makan zincofer.. mula2 dulu makan,smpai terbangun tido sbb nak muntah.. lepas tu sy makan teruskan jugak smpai badan dah boleh adapt dgn zincofr. Yg penting kena ambik 2jam sblm @ slps makn. Kalau tak mmg muntah

selalu orang muntah makan zincofer macam sis lah, few minutes after telan tu. sebab zincofer ni iron dia jenis yg keras sikit untuk perut kita, susah nak hadam. tu yg buat loya dan muntah. kalau seminggu ke 2 minggu cuba still mcm tu, sis bagitau balik kat nurse minta tukar yg lembut sikit.

saya mula mula takleh go makan zincofer asyik muntah je kalau makan , tapi saya cuba tukar cara makan zincofer sebelum tidur dgn air sanquick alhmdulillah sampai skrg still mkn zincofer. saya dah try mcm mcm ubat kk bagi semua hb low , last kali consume zincofer baru hb saya okay

cuba iberet sis , sy tak boleh tolerate dgn zincofer asyik muntah , sy tukar iberet settle masalah , cuba bincang dgn nurse / dr ckp nk tukar kalau dia tak bagi beli je dkt farmasi sis tiap kali checkup ckp je mkn zincofer . stengah klinik tak bagi iberet sbb nk jimat

mcm Sy dulu Sy MKN obimin..LPs tu nurse tukar zincofer ,sebab apa xtau hb ok jer..MKN zincofer sebiji Bru HRI mula2..terus rasa nk muntah pening..nk pitam ..kepala MCM berpusing ( huyun ore Kelate panggil 🤣)..Skrang dah tukar ke obimin balik

sy pregnant anak ptama tak tahu tips mkn zincofer.so slu muntah & xleh terima.pregnant ke2 ni,doc ckp try dlu mkn.tp pastikan perut btol2 kosong..nk selamat mkn kalu ada tjaga tgh mlm atau lps bgn subuh .

saya pon xblh mkn zincofer , lpas je mkn zincofer trus muntah naik angin , dlu ok je skrg dh x sesuai , misi saraankn metofer plk tp sy xbeli pon..sbb hb setakat ni ok lg walaupon atas pagor 😂

Macm saya tu sis , hb trus drop mkn zincofer terus munth lpstu saya tukr kepada iberet alhamdulillah no more munth and hb naik , btw iberet tu dh ada vitamin c , folic acid semua la complete