Cara Naikkan Berat Badan Anak, Berat Badan Ideal: Topik ATE Minggu Ini!

🥳 Jom ajukan soalan anda di ruangan post ini dan produk PERCUMA menanti 3 pengguna bertuah! Pakar yang akan berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician & Neonatologist, Pantai Hospital Ayer Keroh 📰 Topik: Berat Badan Anak: Cara Meningkatkan, Berat Badan Ideal, dll 🗓️ Tarikh: 19 Oktober 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Cara Naikkan Berat Badan Anak, Berat Badan Ideal: Topik ATE Minggu Ini!
31 Balas

Hi Dr Livia. My 15 months old baby weighs 8kg, height 73cm. His weight gain is poor as he fell sick very frequently at daycare until we moved him to a babysitter at 10 months old. However his appetite remains poor. His daily schedule: - Morning - Milk & a small piece of bread - Lunch (Porridge with meat & EVOO if at babysitter on weekdays/ rice with chicken, fish and vegetable if at home on weekend) - Milk - Early Dinner (Porridge with meat & EVOO if at babysitter on weekdays/ rice with chicken, fish and vegetable if at home on weekend) - Snack (Yogurt/ Fruits/ A little of what we are having for dinner) - Milk Milk consumption is around 4 to 5 oz per session. I am giving high calories milk (Ascenda) in morning and before sleep. My baby doesnt like it much and drinks 4 oz usually. Afternoon milk is regular milk (Enfalac Step 2) and baby drinks about 5 oz. We let him self feed when he eats at home. Should we feed him to make him eat more? He has anemia and is on Appeton Multivitamin, Folic Acid and Iron. We also give probiotic daily. My baby sleeps at night around 11pm-12am. We pick him up a little late due to work. What can I do differently to increase his weight?

7mo ago

Your child seems to have a good schedule for his meals and it looks quite acceptable. Is your child seeing a doctor for his anaemia? Maybe you should consult your doctor about his weight and why is your child having anaemia at this age. Let the doctor do an evaluation on your child to make sure there are no there ailments.

Hi doktor, sy nak tanya. baby sy skarang dah masuk 2 bulan. normal ke perut dia cuma boleh muat 2oz je setiap 2 jam atau 2 jam stengah?, kalau lebih dri tu, dia akan muntahkan semua susu tu balik. pernah juga gap 3 jam, tapi memang 2oz je dia boleh minum. lebih akan muntah balik. pernah lepas dia menyusu 1 jam stengah, dia nangis mcm lapar, smbil masukan tangan dlm mulut, so sy buatkan susu, dia brabis minum mcm org kehausan, tapi perut dia mungkin tak kosong lagi, tak boleh muat susu tu. habis dia muntahkan balik semua. sy risau lah kenapa jadi mcm tu. tapi lepas dia muntahkan balik, sy biar dlm 10minit,sy susukan dia balik. dah tak muntah dah.

Hi good day Dr. Livia Chow. Anak saya girl 2y 7m, berat 12kg. BMI border dan hampir underweight. Untuk pengetahuan, saya homecook setiap hari, anak tidak picky eater, tiada masalah penghadaman dan lawas setiap hari. Soalan saya: 1. Adakah gen juga menyumbang kepada berat/size badan seseorang? 2. Adakah metabolism tinggi juga faktor menyumbang kurang berat badan dan perlukah saya sediakan makanan yang berkalori tinggi. Boleh Dr kongsikan makanan yang boleh naikkan berat badan tetapi sihat. 3. Adakah kes anak saya ini adalah bantut? Apa yang dimaksudkan dengan bantut? Your time is highly appreciated, thank you Dr in advance 🤗

Hi Dr, my baby currently 8 months old with 6.8kg weight and 67cm height. Fully FM. Start giving him with solid food since 6 months old. He currently take 3 meal time with 2 snacking. Morning: Porridge/ cereal Lunch: Porridge with chicken/fish) + vegetable (carrott/ pumpkin/ brocoli/ any vegetable suit for him) Snacking time: Fruits or any bites food Dinner: Porridge with chicken/fish) + vegetable (carrott/ pumpkin/ brocoli/ any vegetable suit for him) Takes his FM around 5-6 oz in 1 time. With 2-3 hrs gap. I wish doctor can advise any tips to improve his weight.

7mo ago

Solid food seems to be quite adequate. You may want to consider putting few drops of olive oil into the porridge. You can add milk to the cereal for his breakfast. Snacking time you can serve cheese on and off.

hai dr livia.bayi saya berumur 2 bulan.bayi saya sebelum ni minum ebm (expressed breast milk) tetapi kerap membuang najis (lebih sepuluh kali sehari).dilahirkan dengan berat 3.5kg dan pada sebulan beratnya 4.2kg.soalan saya,patutkah saya menukar kepada susu formula supaya berat bayi naik dengan lebih banyak dan masalah cirit selesai.pada mulanya saya fikir normal untuk bayi kurang sebulan membuang air besar melebihi 10kali sehari tapi masalah ini berlarutan sehingga umurnya 2 bulan sehingga menyebabkan ruam pada bahagian punggung bayi

7mo ago

ada salah handle ebm ke? susu tercemar ke? botol dgn pam tak bersih elok ke? peti tak bersih ke?hmmm cepat sihat anak puan

Hai Dr. Saya ingin bertanya dua soalan. Anak saya sudah berusia 1 tahun 3 bulan. Pada waktu ini selera makan anak saya berkurangan terhadap nasi. 1) Adakah boleh jika saya gantikan menu nasi kepada menu lain seperti kentang, mee atau roti pada waktu makan utama anak saya. Maksud saya menggantikan sumber karbohidrat iaitu nasi dengan makanan lain yang sama dalam piramid makanan. 2) Adakah cara menggantikan nasi dengan roti contohnya akan menjejaskan berat badan anak saya. Terima kasih.

7mo ago

Ok baik saya akan cuba. Terima kasih doktor.

Hi Dr. My son is currently 10months and 18days old, weight 7.2kgs, height 73cm. He’s very active. His food intake is good, ate 4 times a day. Milk intake is around 12-15oz/day (formula milk EBM). I did everything (give appeton drop, put evoo, add cream cheese and etc) to increase his weight but it doesn’t work. The weight still maintain 7.2kgs. Should I be concerned about this? Any tips to increase the weight?

7mo ago

Ok understood. Thank you very much for your reply Dr 🫶🏻

Hi Dr. Anak sy umur 1 tahun 9 bulan tapi berat less than 9 kg. Ank sy kalau diberi mkn berat mcm nasi sehari 2 senduk pun susah nk habes. Sy dah kurangkan susu n Sy jugak ad bgi die vitamin utk tambah selera makn but same jugak berat xnaik. boleh suggest jenis2 mkan utk tambah berat baby. kadang2 rase give up sbb org ingat kite xbagi anak mkn. 😓

hi Dr my son 1 year old current weight is 8.16kg which is drop from his last weight on 9months. his fully bf baby and food consume quite ok for me but he didn't put on weight he looks very tiny..most of my friends suggest me to give formula milk to gain weight.. can u advise me the best to make him gain weight and should I give him formula milk?

hi, my baby is 9 months old, however his weight was 6.8kg on 11 Oct 2023, which is below the curve. His weight remained unchanged since 6 months old since he started his solid. fully on EBM as he rejects direct feeding. kindly advise. food intake okay but a bit harder to feed him as he likes to play all the time.

7mo ago

weight can sometimes drop slightly as child starts weaning as he will take lesser milk and more solids. Thus we need to make sure he is getting enough calories from his solid food intake. Also the child will be more active as thus uses more calories. Make sure he eats about the same time everyday so that there is a schedule for his meals. Try to keep distraction minimal during mealtime. You can serve higher calorie food gradually such as cheese, crackers, eggs, butter, meat, avocado, olive oil in porridge.