Cara Naikkan Berat Badan Anak, Berat Badan Ideal: Topik ATE Minggu Ini!

🥳 Jom ajukan soalan anda di ruangan post ini dan produk PERCUMA menanti 3 pengguna bertuah! Pakar yang akan berkongsi ilmu dan tips minggu ini adalah Dr Livia Chow Huey Ling, Consultant Paediatrician & Neonatologist, Pantai Hospital Ayer Keroh 📰 Topik: Berat Badan Anak: Cara Meningkatkan, Berat Badan Ideal, dll 🗓️ Tarikh: 19 Oktober 2023 Jika anda ada sebarang pertanyaan berkaitan dengan topik ini, jangan malu-malu untuk kemukakan soalan anda. Pakar kami akan sedia membantu! ⛔ *NOTA: Sebarang persoalan luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Cara Naikkan Berat Badan Anak, Berat Badan Ideal: Topik ATE Minggu Ini!
31 Balas

hello doctor. boleh recommend susu untuk ibu hamil yang diebetis dan punya masalah hb low boleh minum tak? untuk maklumat Saya dah 26 minggu lebih dan mula ambil suntikan insulin sebelah malam sebelum tidur.Saya buntu asyik cramps bahagian paha sampai ke betis walaupun dah makan pil kalsium 3x sehari.

7mo ago

hi sis.Sis bole la cuba Frisomum😅Tp tk sure la sebab saya minum ok and yang tu saran dari Dr pakar bahagian Ibu anak😅. Kalau sis nak tahu lbh lanjut lebih baik tanya DR ☺️

hai doktor. anak sy 11m.. lately ni dia kurang minum susu & selera mkn on off. berat dia maintain 8kg which im a bit concerns sb graf bmi dia dlm line kuning since dia tinggi. any suggestions how to tackle selera dia😓. dan normal ka umur dia 11m tak minta susu mlm sda? thank you so much.

7mo ago

1.Pastikan masa makanan tetap setiap hari. Mesti ada schedule dan bukan biarkan anak makan bila bila masa yang dia nak. Cuba hidangkan makanan yang lebih tinggi dalam kalori seperti cheese, kentang, peanut butter, avocado dan lain lain Berikan anak lebih pilihan makanan dari segi warna, texture dań cara masakan yang berlainan 2. Apabila anak semakin besar, kekerapan minum masa malam akan berkurangan dan anak boleh tidur lebih lama masa malam

dr, my 2mo is currently 3.4kg which according to his medical providers is underweight. he was born weighing 2kg at 37wks. i currently feed him formula milk (( karihome )) is there anything else i could do to help him gain the weight accordingly. thank you dr

7mo ago

Your baby is small when he was delivered. His weight at 2 months old is underweight but he was born with a birth weight of only 2 kg. There will be catch up growth for him. Just continue to monitor his monthly weight and see if his weight will increase.

Hello doktor , sy mahu tanya , mcam mana mahu naikkan berat badan anak sy , anak sy umur 8bulan lebih , tapi ia tak mahu mkan bubur mcm² cra dah sy buat , itu pun sy letak Nustem dlm susu , supya ia kenyang . doktor blh bgi cara untk naikkan brat baby ????

7mo ago

1. Pastikan masa makanan tetap setiap hari. Mesti ada schedule dan bukan biarkan anak makan bila bila masa yang dia nak. 2. cuba hidangkan makanan yang lebih tinggi dalam kalori seperti cheese, kentang, peanut butter, avocado dan lain lain 3. Berikan anak lebih pilihan makanan dari segi warna, texture dań cara masakan yang berlainan Sangat penting until jangan memaksa anak makan sebab takut kalau anak terus tiadak mahu makan. Munken kamu boleh cuba oats atau cereal sekiranya anak tidak suka bubur Sekiranya berat anak massih tidak memuaskan adalah lebih elok untuk berjumpa dengan doktor untuk memastikan tidak ada masalah kesihatan yang lain

Hi, hello Dr Livia 👋🏻. Anak I now 4 months. Minum susu badan n s26. After 4 months takde masalah, tapi masuk jer 4 months dia start sembelit yg teruk. Any suggestion susu yg sesuai untuk sembelit plus naikkan berat badan. Thank you Dr. 🙏🏻

7mo ago

You can try to change the brand of milk. Sometimes your baby may respond differently to different brands. You can also try formula milks that can help in constipation (not appropriate for me to mention the types as it will highlight certain milk brands). You can ask the shop owner for milks that are more gentle on the tummy and that can help in constipation.

hello hai. doktor, saya punya anak nombor 2 umur 4 tahun berat badan dia kurang dari 20kg dan doktor pernah cakap tak sesuai dengan umurnya boleh doktor bantu saya bagaimana untuk meningkatkan selera makan nye ape yg badan ia perlukan?

7mo ago

Pastikan anak mempunyai masa yang cukup untuk activity fizikal. Sekiranya anak selalu tengok handphone atau tengok TV anak tentu tidak akan menggunakan banyak kalori dan anak tidak berasa lapar. 2. Pastikan masa makanan tetap setiap hari. Mesti ada schedule dan bukan biarkan anak makan bila bila masa yang dia nak. 3. Jangan memberikan anak makan jajan in between meals sebab nanti anak akan kenyang dan tidak makan main meals 4. Hidangkan makanan yang lebih tinggi dalam kalori seperti cheese, kentang, peanut butter, avocado dan lain lain Adakah anggota keluarga semua kurus? Mungkin ada peranan genetik juga sekiranya berat tidak naik. Tetapi lebih baik untuk tengok doktor untuk memastikan tidak ada masalah kesihatan yang lain

hi, anak saya 8 bulan dan berat dia 7kg.. it is normal? sbb ank sy x banyak makan.. dia suka makan tp sedikit.. perlu ke saya kerap kan bg makan klu mcm tu? suggestion gap brape lama? 2. Makanan apa yg naik kan berat badan?

7mo ago

1. 'normal' weight depends on many factors contohmya jantina anak, sama ada anak lahir cukup bulan. Kita juga tidak boleh pinpoint satu berat at one age. Kita perlu tengok serial measurement termasuk panjang bayi untuk conclusion sama ada berat badan anak memuaskan atau tidak. Sekiranya anda bimbang, sila basa anak ke doctor untuk pemeriksaan yang lebih lanjut. 2. Cheese, susu, telur, olive oil, kentang, avocado adalah contoh makanan yang lebih tinggi kalori

hello doktor anak sy da 8 bulan bru2 dia dia dmm batuk selesma.mkn pun kurang selera.timbang hri tu berat dia still 6.8kg sama mcm timbang 6 bulan hri tu.n baby full bf.mknn apa yg boli naikn berat bdn bby sy.tq doktor

7mo ago

ok doktor terima kasih

Hi doc. My girl when she’s on 5 months old, her weight is 8.05kg and length 66cm. Recently when check up for 6 months old, her weight is 8.4kg and length 71cm. Only increase 350g in a month. Is it ok?

7mo ago

we need to look at her serial weight measurements and look at the growth charts to determine if the weight increment is appropriate for her age. Has she just started weaning? Sometimes when a baby just started weaning, the weight might drop a little. If the weight gain is worrying then maybe you can bring your child to your doctor for further evaluation

hai DR👋 saya ingin bertanya? Mengapakah Ada pendarahan Ketika baru 4-5 minggu? Warna Darah ialah Merah cair dan Merah pekat hitam 😖?Boleh DR jelaskan kenapa ?