Risiko pada diri @tak?

#ingintahu hai semua. Sape ade pengalaman lepas bersalin czer baru 4 bulan bby, dh prgnnt lg. Dah merancang tp ade jgk. Bahaya tak kalau teruskan @ kne gugur kn.kadungn mungkin dlm 6 week..

25 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

saya dapat tahu pregnant anak 1tahun8bulan memang akan ada soalan2 dorang tanya terutama doc pakar .. tapi tulah terpulang , mula2 memang rasa takut dan risau kan .. lama2 kita boleh handle tapi kalau ada masalah maybe ikut saranan doc kalau takda apa2 teruskan saja .. alhamdullillah saya setakat ni ok lagi takda apa2 sekarang dah 22w due bulan 12 nanti , tepat2 umur anak saya dah 2tahun4bulan .. doakan saya yer semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti dapat bersalin secara normal .. pada yang kecam sis tuh abaikan sebab tak kena pada dorang taktau masalah kita macam mana , saya pun lepas bersalin anak kedua ni memang nekad nak ambik cucuk je dulu bukan taknak tapi doc pakar sendiri yang sarankan saya ambik pil katanya sebab saya ni obesiti kalau cucuk takut badan makin naik 🙄 tapi tulah malas nak panjangkan isu hahaha tadah ajer ler telinga dorang soal2 yang penting kena jaga diri dan ikut nasihat misi/doc ..

Baca lagi

merancang kaedah apa tu? kaedah "sendiri" klau ilmu takdak susah nk berjaya.. ambik pil? klau tak disiplin on time mkn pun tak jd jugak .. . 4 bulan mmg tersangat awal. klau setahun 4 bln tu boleh gagah la,tu pun tetap tak okey.. luka belah dlm takdan nk fully sembuh lagi . maybe kena letak hidden camera kot baru org nk percaya ckp doctor.. . apa2 pun tolong segera dapatkan nasihat doctor yaa .. risiko setiap ibu tak sama, selalu kita cari pengalaman yg okay2 sbb nk sedapkan hati.. sometimes kena tgk pengalaman ngeri jgak yg hampir ragut nyawa.. . ada ank rapat ni byk sebenarnya nk kena fikir..bkn takat kesihatan & keselamatan sendiri tapi Hak& amanah ank yg first pun kena fikir.

Baca lagi

sya ada sorang kakak yg situasi dia sbiji dngn sis... tapi dia x pi klinik takut kena bebel😅 kandungan 6 bulan bru dia buat buku yelah cpat atau lambat kena bebel juga... bila pi klinik.. klinik x bole buat apa sebb kandungan da besarkan masa tu pun czer da pulih... x sepenuhnya tapi Alhamdulillah... lpas tu memang struggle juga my sis jaga... x nak czer lagi skli kan... then alhamdulillah baby selamat dilahirkan normal kesan czer sblum ni pun da pulih baby tu skrng da 6 bulan... insha'Allah tawakal je sis kalau bole minta nasihat doc lebi awal dan jaga kesan czer...

Baca lagi
1mo ago

lebih kurg sama dengan kakak saya😅..tak sampai setahun pregnant pulak.. 1st czer 2nd normal.. dh lh baby 2nd bsr 4kg..

Diri sendiri yang menanggung . Merancang macam mana tu if boleh pregnant ? Elakkan bersama selama 100 hari. Pantang bersalin bukan boleh buat main . Sebab tu orang cakap , pantang bersama suami 100 hari. If ikutkan kandungan 6 minggu means dah bersama waktu usia baby 3 bulan atau sebelum itu . Nak lagi kes awak ni czer . Apa apa risiko tanggung sendiri . Suami ada pun bukan boleh rasa sakit kita rasa akan dtg . Semuanya kita hadap sendiri ya . Kena bebel ke kecam ke dengan nurse atau Doc nanti pun awak juga .

Baca lagi

kalau dh merancang manakan boleh dik, merancang dh ke laut😂.. ni bukan salah awk je tp suami juga. tp awk lagi kena peka dlm hal ni jgn nak seronok je.. yg tanggung sakit awk kan.. bukan suami.. sayangi diri kita dik.. xde org akn syg diri kita dpd diri kita sendiri.. 4 bln tu sgtlah awl utk bersama bg ceaser ada yg masih trauma lagi😩.. 6w tu baby dah ada heartbeat kdg.. so mmg x boleh digugurkan nti kena tanggung dosa plak..😒.. apa2 pun rujuk doc secpt mgkin ye 😊

Baca lagi
VIP Member

sy mcm sis jgk abaikan mulut orang ..tak kene kat batang hidung sndri memang lah boleh cakap macam2 .. 🤗🤗 saya 2020 beranak normal ..2021 beranak cser ..skrg 2022 pregnnat skrg dah 6 bulan mungkin czerr jugak kali ni sebab anak second last ni rapat sgt 1 tahun 2 bulan .. abaikan mulut orang sebab sy tngu ad zuriat pon 3-4 tahun jugak .. biase yang kecam2 ni kurg kasih syg sikit sis 😂😂

Baca lagi
VIP Member

klu kk confm kena pekit. 😌 pergi klinik tnye doc mcm mne klu x menjejas kan diri insyallah blh teruskan. klau ada mslh doc sndiri akan bgi cadangan apa perlu buat.. sy 5 tahun jrak ank petama n kedua. n skrg mengandung lgi jarak 5 tahun jugak kedua masuk ketiga.. 🥰 semoga dipermudahkan urusan sis aamiin

Baca lagi

xde sape nk kecam, pokok pangkalnya diri sendiri .. risiko baby pramatang, risiko rahim pecah ..please lps ni pki double protection sis .. pape refer doc , nanti doc tentukan kes sis mcm mne .. doa yg baik2 .. moga xde ape la dan dipermudah sepjg pregnant ..

Awak kalau czer and merancang sendiri memang salah tu. Risiko untuk lekat sangat tinggi. Setakat ni takde lagi yang merancang pakai ubat akan lekat pada masa yang terdekat 😌 jadi lebih baik awak pergi tanya yang lebih pakar. Sebab kes awak kes czer . Bukan benda main main 7 lapis tu wak 😭

Risiko tinggi la tp kena buat assesment semula di hospital. Biasanya mmg kena refer pakar.. kena ceramah tu biasalah.. harap sabar.. dan sebaiknya berbincanglah dgn pasangan dan pihak kesihatan.. moga dipemudahkan urusan puan..