cuti

Hi ibu2 semua , boleh minta pandangan ibu2 yg bekerja tak ? sy da nak masuk 36w dan td mak sy ad tegur suruh ambil cuti bersalin awal , ibu2 semua ambil cuti awal atau bekerja mcm biasa ?

10 Balas

Saya overdue 40 week 5 Ari .. Masa 2 ari sblm bersalin , saya masih berkerja sbbkan xnak terlalu risau and suami masih berkerja.. last Rabu saya tumpah darah sikit sbb bukaan daa 2 inch and esok Yee Khamis malam saya selamat lahirkan Baby girl pada malam raya Aidiladha baru baru nie alhamdulillah .. bg saya, nk cuti awal xde masalah klo ada yg boleh temankan awak .. if any emergency Kan ..

terima kasih kpd semua mommy yg sudi respon , alhamdulillah sy da selamat bersalin dah pon pd 7/6/20 , seminggu awl before due date , sy start amek cuti masa 37 weeks sbb alang2 masa sy 37 weeks tu da cuti raya , kpd mommy yg sdg menanti hari sy doakan semoga Allah permudahkan segala urusan serta selamat dan sihat kedua ibu dan anak , Amin🤲

Pihak majikan akan bg cuti bersalin awal sblm due.. Tp macam pengalaman sy. Sy tak sempat nak cuti bby nk keluar. Waktu tu 38week. Masih lagi berkerja. Kalau awak larat boleh je terus berkerja. Tapi andai kata x. Ambik cuti awal dan simpan tenaga. Cuma satu jela. Kalau cuti awal. Nanti lepas abis pantang ke naik berkerja awal. Tu je. Hehe.

Sye ambil awal clear kan AL dulu. Huhuhu yg 1st pregnant ambil awal 37weeks ingat nk berjalan jalan cari makan tapi 38week kene warded induce sbb placenta xde progress. 2nd pregnant pon ambil awal cuti start 38minggu and ingat nk jln jln cari makan jugak tapi 38week 4days terberanak pulak. 😅.

sy pun sama 36 minggu..tp sy x ambk cuti sbb hospital sebelah ofis je..pastu sbb rase cm rugi cuti awal sbb xtaw bersalin bila,rasa mcm lepas bersalin nnt lg perlukan cuti dgn anak...tp kalau sis x larat boleh je cuti awal..masing2 pendapat..hehe

bergantung pd awk klu perlu rehat ambik la cuti awl. mcm sy rumah tpt kja n hosptl dkt sgt. xsmpai 10 mint. kja mcm biase smpai hint nk bersalin

Saya kerja sampai sehari sebelum warded. Sebabnya duduk rumah pun tak da org. Pergi ofis at least ada orang. In case rasa nak bersalin dah ke

Sy dulu pg still kerja, mlm trus beranak .. mmg xde rasa nk minta cuti awal, kcuali due still xberanak.. bru sy tfkr nk ambil cuti masa tu ..

sy biasanya cuti awal 2 minggu dr tarikh jangkaan bsalin.

Cuti awal utk ketenangan