Dilemma cuti bersalin

Saya 38 minggu, first successful pregnancy, Bekerja, sgt dilemma nk ambil cuti bersalin awal, Nnt awal sgt ambil, awal sgt tinggal baby masuk kerja at 2 months plus buatnya bersalin hujung2 40 weeks + Tp badan tak mampu nak bekerja, sampai nangis la suruh baby keluar 🥹. Kalau ambil MC/cuti nnt effect kawan2 kerja 😔 Nak semangat dari mommies please

1 Balas

Cuba awak minta advice doktor on maternity leave. Macam saya dulu gynae advice on maternity leave at 37 weeks. Tapi saya bincang dengan HR juga. Boleh tak seminggu pertama saya nak pakai MC. 2nd weeks baru on ML. HR saya kata okay. So next appointment gynae saya issue satu surat/slip untuk saya apply MC tu. Tapi tak sempat pun nak apply tu semua sebab tepat 37 weeks saya bersalin. So hari saya bersalin (37weeks) tu baru apply ML.