4 months pregnant.

Hubby doesn't try to put his hand on my belly. Only did it when i hold his hand to my tummy. Normal?

245 Balas

i cerita kat husband ada lelaki tu tak nak letak tangan kat perut wife dia and bila wife dia tarik and letak kat perut je dia akan pegang. i didnt expect long answer dari my husband. dia kata ini dari perspective lelaki la. betul ke tak hanya tuan badan je tahu. my husband kata kena tengok juga keadaan pasangan tu. adakah husband the only bread winner in the family atau wife kerja juga. kalau husband sorang je kerja maybe dia tengah susah hati. bukan dia tak excited nak dapat baby but maybe bila dia pegang perut wife dia, day by day dia akan dapat rasa baby tu makin membesar jadi makin besar maksudnya makin dekat tarikh nak bersalin. many things yg dia kena fikir, duit hospital, pampers, susu...itu ini. senang cerita tanggungjawab makin bertambah so mungkin dia susah hati. bukan dia tak sayang baby tu or wife dia...tengok situasi hidup dan pasangan masing2 katanya...kalau memang dia sengaja je tak nak pegang, financial tak ada masalah...dua2 kerja. wife pun willing nak kerjasama dalam context jaga anak...tapi dia tetap buat donno dekat wife and baby dlm perut patut sepak je lelaki macam tu. apapun jangan cepat melatah. discuss...tanya elok2...tanya husband sendiri jangan tanya orang sebab jawapan setiap orang berlainan. fuhh...panjang lagi husband cakap tp malas dah nak taip hahhaha...jangan susah hati sis. discuss je with ur husband. tanya je direct lagi puas hati.

2y ago

walau pun status lama tapi sya nak balas jgak 🥲😂

I'd say perhaps he's scared. My husband was scared to touch my belly, so he only kiss my belly and talk to the baby just like that. when I asked him why, he said he was worried if he'd hurt the baby so I had to guide his hand and put on my belly. he's getting used to it now. but one time he told me he was worried if he couldn't provide enough for the baby and me in the future, so I feel like that could be a factor. he's nervous. maybe your husband too, is nervous, so he didn't look as excited as you expected. but whatever it is, it's up to you and him to talk and communicate about it, if there's a problem, work together & figure out how to deal with it. some people here don't have common sense and talk about their 'sweet' rship, which is not so assuring to other people who are facing this. anyway, hope everything gets better today and so on for you three.

Tgk pada husband sye, macam normal jek. Kita excited baby gerak nk bg dia rasa, dia lambat2 nk sentuh.. bila sentuh baby dah stop gerak pulak.. pada saya mgkin dia xnmpak baby tu lg, dan belum rse excited mcm apa yang kita rasa.. tp kalau ke scan dia nmpak baby gerak dia teruja jek rakam.. bila fikir, ok jek dia bg duit beli brg baby, sbb dia pon tahu isteri dia ni byk cekadak nk beli brg klo dia beli sendiri brg sampai dia pon xpuas hati sbb baju besar la.. so i dont blame him klo dia xrasa apa yg sye rse skrg.. dia pon bru first time jd ayah, kita pun bru first time jd ibu. Tp lebihnya kita sebab kita yang mengandungkan baby so kita rasa development baby dlm bdn kita..

Normal. My husband playing mobile legend as I type now 😑 asked him to touch my belly he said wait. Apalah. But he show his love another way. He will talk to the baby before he sleeps. Touch my belly only when I sleep. 😒 he will also stop his stupid game when I say I want to sleep, just so he can prepare the pillows and bolster for me to sleep comfortably. I guess different man has different way of showing their love. Let’s just look at the positive side of them 👍🏻

xtau lah itu normal ka apa.. sbb sy pun alami tu msa mngdung dulu. balik2 jg suruh laki pigang. kdg2 dia sndri refuse. refuse apa bnda nya hahaha.. menolak. dia ckp xpyh. xda juga tu. sbb knpa, bby sy ni pandai kena kan bapa dia. kdg2 diri sndri pun dia kena kan.. sngja mnta perhatian. haha.. tapi sbnrnya bapa tu yg paling excited nnti kalau kluar bby.. skrg ni mmg ego ja tu. tpi jgn ambil hati. tgk muka dia kalau serius sgt x mau pegang tu baru kena bawa bincang.. kena bgtau suami kalau prgnant ni bukan mngada ngada merajuk.. mmg sensitif.. 😅😊

Normal kot. Masa awal2 suami saya pun tak usap2 pun saya kena tarik tangan saya.. Tapi bila makin membesar ni saya selalu borak2 dengan dia.. Kadang2 saya saja cakap haa tengok baby daddy sibuk taknak borak ngan baby.. Terus dia usap dan borak ngan baby. Saya selalu baca tips2 dalam perut kena ada bonding usap dan borak dengan baby. Bila ingatkan baru la dia usap. Kalau tidak dia tak usap pun. Tapi tak bermakna dia tak excited dan sayang.. Dia tak sabar nak pegang baby betul2.. Ni sebab dia tak rasa baby tu dekat dengan dia..

Sy tgh preggy anak kedua. Ni kali husband sy xda pegang perut xda ckp dengan anak dlm perut pn. So sy terus terang ckp dengan husband sy tanya napa begitu dan sy bgtau sy rasa sy dan anak dlm perut rasa x dihargai. So husband sy ckp jgn fikir bukan2 dan x bg alasan. Selepas itu, hampir setiap mlm husband start letak tangan di perut sy sebelum tdo.. Wlupn xda ckp dengan baby dlm perut, sy bgtau husband sy, yg ini sudah memadai emosi sy sda stabil(xda rasa sedih dh) dan bgtau emosi ibu mengandung amat penting untuk baby.

Jawapan orang2 kt sini ada yg tak menjawab pun soalan. Xde empathy pda yg tanya soalan. Smua duk crta husband dia sweet belai perut dia tiap hari.

1y ago

hahahah..kan.. mengade2 dlm diam nk show off. sweet dpn2 je tu..kt blkg mane tau kan 🤭

Normal je. Mcm hubby sy. Dia kurang sikit dengan budak2. So Agak awkward la bila tau isteri pregnant. Mintak usap perut pun jarang la. Kena tarik tgn dlu. Happy tu happy. Cuma perangai dia. Jenis tak tunjuk sgt. Tapi kalau bab keperluan sy time2 preggy ni dia cepat je tunaikan. Kelebihan dia kat situ.

2y ago

sama dengan saya.. sampai saya igtkan dia. hari ni tak pegang baby lagi. sbb jrg² dia nak pegang sendiri

Suami dapat rasa perut mengeras je.. Bila baby bergerak sikit sy suruh suami cepat2 pegang perut tapi hampa.. Baby menyorok kan pergerakan dia daripada ayah nya.. 🤣🤣Kesian suami.. Tp baby sy kicking tak banyak pun.. Sepanjang mengandung nak masuk 4bulan ni dalam 5kali je dia gerak.. Yang selebihnya tu mengeras je.. Kadang risau juga baby tak aktif.. Tp normal ke ya perut mengeras je n baby macam tak bergerak sangat.. Maklum anak sulung.. Hehehe😇😇