Tummy time is it neccessary?

Do tummy time is very neccessary for a baby?Coz i try to do tummy time with my baby, he seems so struggle and I cant watch he is struggling.Especially when his faces is facing down. My husband seem to see that i am torturing his son.

9 Balas

make it slowly. kalau x buat anak mesti boring terbaring je hahah.. saya buat untuk dia belajar angkat kepala sendiri. 1-2 minit je tummy time.. kalau saya ajar.. sbb umur 3 bulan anak saya dh pandai guling sendiri.. takut jatuh katil je.. tummy time penting untuk dia belajar something new..dont worry muka dia memang akan ke bawah.. mula2 je memang mcm tu nanti dh biasa u will proud to see your son boleh angkat kepala sendiri..

nampak mcm toture. but it is not. tummy time bnyk manfaat utk baby. awal2 memg struggle sikit. bgi dia meniarap sekejap je pun xpe. contoh mula2 dlm 20-30 saat. then lain kali up sikit. dia pun bleh belajar kawal pernafasan dia dgn cara tu.

Tummy time penting untuk die belajar kuat kan otot otot especially leher. Kalau baca dalam asian parent ni dia ada ckap tummy time tu kene buat tapi jgn buat lama lama. Slowly ajar, mungkin 30 saat dlu, then 1 minute.

How old is your baby? My baby has the same issue too when she was a newborn. But she's okay with tummy time when she turned 3 months old. Don't give up!

Tummy time tu salah satu proses perkembangan baby. Elok je. Tapi kena pantau jugak la. Dalam apps ni ada kot ajar mcm mana proses tummy time tu

penting sy buat tummy time umor 1bln hari2 2min..2bln tmbh masa jd 5mn.. alhmdulillah skrg bby br 5bln lbh dh blh duduk sndri& merangkak

Yes, tummy time tu sangat penting!

tummy time is good for baby

Penting